O hračky sa deliť nemusíš. Čo hovoríte na tento názor jednej mamy?

O hračky sa deliť
Ilustračné foto
2017-05-02 16:00:28 |

Ako reagujete na ihrisku, keď vaša ratolesť nie a nie požičať svoju hračku, s ktorou sa chcú zabaviť aj iné deti? Nútite ju podeliť sa alebo nie? Takto to rieši jedna mama. Čo na to poviete?

Ťažko hodnotiť, či je to, ako riešila situáciu s požičaním hračiek iným deťom na ihrisku mama Alanye Kolberg, správne alebo nie. Dokonca ťažko povedať, či je na tom niečo zvláštne. Ja osobne som zažila viackrát situáciu, keď mama takto zareagovala a nemala som potrebu sa nad tým hlbšie zamýšľať. Nuž, ale... nebolo to zverejnené na sociálnych médiách, tak je to vlastne ako keby sa to ani nestalo :) Alanya sa so svojim ihriskovým zážitkom zverila na Facebooku a čuduj sa svete, resp. možno v dnešnej dobe už ani nečuduj sa svete, jej príspevok sa veľmi rýchlo rozšíril a už bol zdieľaný vyše 200-tisíc krát. O čo ide?

Alanya sa jedného dňa, tak ako obvykle, vybrala so svojim malým synom Carsonom na ihrisko. Chlapča si nieslo v rukách nejaké hračky – postavičky Transformera a Minecrafta a kamión. Keď ich zbadali iní chlapci v jeho veku, ktorí boli na ihrisku, chceli si ich od neho požičať. A v tejto chvíli prichádza hrdinské gesto mamy, ktorá synovi povedala, že hračky chlapcom požičať nemusí.

„Môžeš povedať nie, Carson,“ povedala som mu. Len povedz nie, nemusíš nič vysvetľovať,“ opísala Alanya situáciu na sociálnej sieti. Keď však chlapcom povedal nie, utekali jej žalovať, že im nechce požičať hračky. „Nemusí sa s vami deliť o svoje hračky. Keď bude chcieť, urobí to, keď nie, je to iba jeho vec,“ odpovedala im, za čo si vyslúžila nepekné pohľady ostatných rodičov.

„No, povedzte. Keď ste dospelý a prídete si do parku zjesť svoj sendvič a niekto cudzí vás osloví, aby ste sa ním podelili, čo poviete? Nie! Pravdepodobne si teraz myslíte, že ja a môj syn sme hrubí a nevychovaní, ale čie správanie je horšie? On len odmietol dať svoje hračky šiestim cudzím chlapcom, ktorí si robili nárok na niečo, čo im nepatrí. Učíme predsa svoje deti samostatnosti a ukazujeme im, ako to chodí vo svete dospelých. Poznám veľa dospelých, ktorí sa nenaučili nič o požičiavaní vecí, keď boli malí, ale ešte omnoho viac takých, ktorí nedokážu ľuďom povedať nie alebo si proste nedokážu nastaviť hranice. Vrátane mňa samotnej,“ vysvetľuje v statuse.

Alanya na záver pripomenula, že jej syn  sa podelil s hračkami s dcérkou jej kamarátky, ktorú stretli v parku. Chlapcom ich nepožičal preto, lebo boli podľa neho chamtiví. „Pre budúcnosť, až zase nejaké dieťa nebude chcieť požičať hračky ostatným, pamätajte, že nežijeme vo svete, kde musíme všetko tomu druhému dať len preto, lebo to chce. A určite nebudem deti učiť, že áno, takto to funguje.


 
Ľudia v komentároch reagujú rôzne, od chápavých a súhlasných reakcií až po tie, ktoré takéto správanie odsudzujú. Mame pripomínajú, že deti by sme nemali porovnávať s dospelými, čo je našou častou chybou. Mala by si uvedomiť, že deti sú viac sociálne, kamarátske a majú omnoho menšie zábrany.

„Ak budeme za každých okolností trvať na slobodnej voľbe dieťaťa, ľahko sa môže stať, že ho ostatné deti budú brať ako sebecké, nebudú sa chcieť s ním hrať a prerušia s ním vzťahy,“ zhodnotila to klinická psychologička Susan Ashley.

Prečítajte si tiež:

Silný príbeh, ktorý by sme mali čítať pravidelne

Toto urobí s vaším bábätkom pol hodina vonku

Fotogaléria


Foto: Facebook.com
Zdroj: az

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia