Získajte lepšie rodičovské zručnosti

Získajte lepšie rodičovské zručnosti
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-05-01 00:13:46 |

Máte pocit, že nie ste dobrí na svoje dieťa, v kuse naňho kričíte a prikazujete mu, nerob hento, nerob tamto? Potom je vám to samozrejme ľúto a pochybujete o tom, či ste dobrými rodičmi.

Nikto učený z neba nespadol a ani rodič sa nestane tým najlepším na svete okamžite. Rodičovské zručnosti sa získavajú časom. Prinášame zoznam 10 spôsobov, ktoré vám v tom pomôžu. 

Top 10 spôsobov, ako zlepšiť svoje rodičovské zručnosti

1. Buďte dobrým poslucháčom

Je dôležité, aby ste pochopili svoje dieťa, preto ho počúvajte. Mnohí rodičia len hovoria deťom, čo majú robiť bez toho, aby mu dali priestor vyjadriť sa k danej téme, vysloviť svoje obavy, úzkosti a pochybnosti. Venujte svojmu dieťaťu všetku svoju pozornosť, ak s vami chce komunikovať, robota na vás počká.

2. Ukážte svoju nepodmienečnú lásku

Je zrejmé, že všetci rodičia milujú svoje deti, ale je tiež potrebné prejaviť svoju lásku a náklonnosť. Nikto nevie čítať myšlienky! Je to tak jednoduché, každodenné objatie a niekoľko milých slov a vaše dieťa sa bude cítiť milované, v bezpečí a bude šťastné.

3. Strávte nejaký čas s vašimi deťmi

Trávte čas s deťmi. Nemyslíme tým, že dieťa pozerá televízor, alebo si kreslí a vy varíte, či sa venujete iným povinnostiam. Hrajte sa s nimi rôzne hry, rozprávajte príbehy, alebo sa len tak bavte o bežnom živote okolo vás. Posilní to váš emocionálny vzťah.

4. Buďte spravodliví a priateľskí

Je dôležité aby ste doma stanovili pravidlá. Mali by byť spravodlivé a presne formulované, trest za ich porušenie by nemal byť príliš krutý. Vo všetkých prípadoch by však komunikácia mala byť priateľská a dieťa nijako neohroziť. Váš potomok by sa vás nemal báť, ale vás rešpektovať.

5. Držte sa pravidiel

Je potrebné aby ste pravidlá, ktoré zavediete aj dodržiavali. Nemali by ste ich meniť, podľa svojich momentálnych potrieb. Ak sa ich bude držať, vyšlete vášmu dieťaťu signál, že je potrebné a vhodné ich dodržiavať.


Týchto 9 vecí hovorte dieťaťu každý deň


6. Buďte príkladom

Rodič je prvým veľkým vzorom pre dieťa, napodobňuje ho od ranného veku. Počúva vás a vidí, ako sa správate. Dôkladne zvážte slová, ktoré adresujete svojmu dieťaťu, rovnako zvážte svoje činy. Buďte pre neho vzorom vo všetkých smeroch.

7. Oceňujte, neodcudzujte

Pozitívne rodičovstvo je veľmi dôležité. Namiesto toho, aby ste vždy hovorili svojim deťom, čo nerobiť, skúste im povedať, čo robiť. Pochváľte ich za dobre odvedenú prácu, môžete ich tiež odmeniť za dobré skutky. Motivujte ich, aby dobre činy zopakovali.

8. Buďte otvorení vzdelávaniu sa

Naďalej sa vzdelávajte a získavajte informácie o dobrých rodičovských zručnostiach. Naštudujte si knihy, hľadajte na internete, alebo sa poraďte s inými rodičmi. Nezaspite na vavrínoch, vždy je tu priestor naučiť sa niečo nové.

9. "Obujte si topánky vášho dieťaťa“

Pred tým, ako niečo poviete, či rozhodnete, skúste sa vcítiť do pocitov dieťaťa. Pamätáte sa, aké to bolo, keď ste boli malý vy? Vždy dajte deťom šancu vysvetliť svoje správanie. Je ľahké byť kritický, ale oveľa dôležitejšie je odpustiť a pochopiť.

10. Buďte trpezliví

Pamätajte, Rím nebol postavený za jeden deň. Nečakajte, že sa vaše dieťa zmení cez noc ani neočakávajte, že sa stanete skvelým rodičom okamžite. To všetko trvá určitý čas a zmeny prebiehajú len postupne. Buďte trpezliví.

Prečítajte si tiež:

Tieto 3 veci v správaní dieťaťa neignorujte

Najhoršie rady o rodičovstve, aké sme dostali

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia