Tipy, ako môže starší brat alebo sestra zabaviť bábätko

Tipy, ako môže starší
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2017-04-18 00:06:23 |

Starším súrodencom sa páči, keď môžu vychovávať a poúčať tých mladších. Čím skôr vznikne puto medzi deťmi, tým lepšie. Dá sa však hrať s novorodencom?

Motivovať dieťa, aby sa tešilo na príchod druhého potomka slovami, že sa bude mať s kým hrať je síce fajn, ale len do chvíle, než pochopí, že to malé plačúce stvorenie nevie ani zdvihnúť hlavu. Bábätká väčšinu dňa prespia, prejedia a preplačú. To môže byť pre prvorodených dosť frustrujúce. Aby sa puto medzi súrodencami vytvorilo už v prvých dňoch, zapojte starších do každodennej starostlivosti o bábo. Existuje aj pár aktivít a hier, ktoré zabavia obe deti. Skôr narodení súrodenci tak budú mať pocit zodpovednosti a vy si aspoň na chvíľu oddýchnete.

 

0 až 3 mesiace

Novorodenec má veľmi obmedzené schopnosti, väčšinu dňa prespí. No napriek tomu je pripravený počúvať a učiť sa.

Aha, čo mám?

Starší súrodenci milujú predstavu, že toho mladšieho budú všetko učiť. Dovoľte im to. Porozprávajte sa so svojim dieťaťom o tom, že bábätká na začiatku svojho života poriadne nevidia a požiadajte ho, nech vyskúša, či sa to už náhodou nezlepšilo. Poproste prvorodeného, nech vezme do rúk hrkálku a drží ju 15 centimetrov pred tváričkou dieťaťa. Keď bábo hračku zaregistruje, pochváľte staršieho, že je to jeho zásluha.

Opakuj po mne

Hneď ako sa dieťa začne usmievať, obvykle je to okolo druhého mesiaca, bude starší súrodenec ten, kto dostane najviac úsmevov. Povzbuďte ho, nech druhorodenému ukazuje „opičky“, nafukuje líca, vydáva zvuky alebo vyplazuje jazyk. Mladšie dieťa sa bude vyjavene pozerať a možno sa bude snažiť napodobňovať brata či sestru.

Porozprávam ti rozprávku

Ak už dieťa vie čítať, požiadajte ho, aby prečítalo mladšiemu rozprávku. Ak to ešte nevie, môže v knižke listovať, ukazovať, čo je na obrázkoch a vymyslieť si vlastný príbeh. Malé deti milujú pestré farby na obrázkoch a zároveň počúvanie rozvíja ich mozog.

 

3 až 6 mesiacov

Deti sa v tomto období začínajú smiať a sú živšie. Pomaličky sa začínajú pohybovať a tak má starší súrodenec viac možností, ako zaujať  jeho pozornosť.

Zahrám ti divadielko

Ak sa prvorodený venuje mladšiemu súrodencovi od začiatku a je na jeho prítomnosť zvyknutý, už len čo zbadá svojho veľkého brata či sestru, vyčarí mu to úsmev a radosť na tvári. Čo takto zahrať druhorodenému divadielko? Stačí, keď si staršie dieťa položí na hlavu plyšové zvieratko, ktoré mu bude neustále padať. Zožne veľký úspech. Navrhnite prvorodenému, nech ukáže mladšiemu Varila myšička kašičku. Dieťa možno nebude rozumieť, o čo ide, ale bude sa smiať na plné kolo.

Nauč ho hýbať sa

Väčšina detí nemá rada, keď musí ležať na brušku, dvíhanie hlavičky je náročné. No keď je v blízkosti starší súrodenec, môže sa toto cvičenie zmeniť na hru. Nech  prvorodený rozloží hračky s dosahu bábätka a povzbudzuje ho, aby ich chytilo. Niet lepšieho motivátora, ako veľký brat či sestra.

Opakujem po tebe

Keď vaše mladšie dieťa začne bľabotať, poproste prvorodeného, aby zvuky po ňom opakoval. Starší bude mať pocit dôležitosti, že on už rozprávať vie a mladší naopak pocit, že mu niekto rozumie.

 

6 až 9 mesiacov

V tomto veku už väčšina detí sedí bez opory, to z neho robí vyrovnanejšieho partnera.

Demoličná čata

Starší súrodenec sa v tomto období môže začať hnevať na toho mladšieho, ktorý sa už pohybuje a berie si jeho hračky. Rozzúri ho, keď si stavia vežu a druhorodený mu ju zhodí. Urobte z toho zábavu. Pre istotu však použite penové kocky, aby nedošlo k úrazu. Postavte dve veže a nechajte deti, aby ich zhodili. Starší nech porovná, koho veža bola vyššia a komu padlo viac kociek.

Spoločný hluk

Dajte svojim deťom detský bubon, klavír, xylofón, alebo postačí aj hrniec s vareškou. Požiadajte staršieho, aby ukázal svojmu súrodencovi, ako sa jednotlivé nástroje používajú. Poproste ho však, nech začne hrať potichu, aby sa mladšie dieťa nezľaklo hluku a nerozplakalo.

 

9 až 12 mesiacov

V tomto období sú už mladšie deti mobilnejšie, plazia sa, poniektoré začínajú chodiť. Vo veľkom napodobňujú starších súrodencov. Ak veľký brat tlačí nákladiak, je pravdepodobné, že bude chcieť, urobiť to isté aj mladší.

Hra na skrývačku

Požiadajte svoje staršie dieťa, aby sa s mladším zahralo na skrývačku. Nemusia sa rovno schovávať priamo oni. Stačí, keď ukryje nejakú hračku pod prikrývku a budú ju spoločne hľadať. Malým deťom sa páči aj hra, keď sa starší schová za gauč a vykúka spoza neho so slovami : „Tu som.“

Spoločná prechádzka

Pred dovŕšením jedného roka je vaše mladšie dieťa pripravené na prvé neisté krôčiky. Poverte staršieho, aby pustil obľúbenú hudbu a ukázal druhorodenému, ako sa chodí. Nech ho chytí za rúčku a tichým hláskom hovorí: „Poď, neboj sa, je to jednoduché, držím ťa.“  Spolu sa im bude kráčať lepšie.

 

Fotogaléria


Foto: thinsktock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia