Týchto päť návykov zmení váš život

Týchto päť návykov zmení
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-04-10 15:30:44 |

Existujú tony kníh a blogov, ktoré nás učia, ako byť dobrým rodičom, v skutočnosti to však závisí najmä od nás. Môžete začať už dnes zmenou niekoľkých návykov.

Dajte tomu päť dní. Nemôžete sa však vzdať a v polovici sa na to vykašľať. Je viac ako isté, že to zvládne každý rodič. Stačí chcieť. A mať pevnú vôľu. Ide o vás a vaše deti. To predsa stojí za to. Aby ste to mali jednoduchšie, nemeňte všetko naraz, ale na každý deň si určite jednu prioritu, ku ktorej pridáte už to, na čo ste sa sústredili v predchádzajúcom dni. Poďte do toho!

1. deň - Úsmev

Keď sa na deti usmievate, ukazujete im svoju lásku a prijatie. Úsmev zmenšuje ich starosti. Upokojuje ich. Rúca bariéry a dokážu sa nám otvoriť.

Toto robte: Usmejte sa na dieťa vždy, keď sa vám stretnú pohľady. Úsmevom pozdravte dieťa na začiatku dňa a s úsmevom mu dajte dobrú noc. Nezabúdajte: Heslo dnešného dňa znie: ÚSMEV!

2. deň - Ticho

Väčšina rodičov robí tú istú chybu – majú pocit, že čím hlasnejšie budú na deti hovoriť, tým skôr ich poslúchnu. Vyskúšajte to opačne – hovorte potichu. A to aj vtedy, keď sú deti hlučné. Potichu ich požiadajte, aby sa naraňajkovali, aby si upratali postele, aby sa obliekli alebo aby si odniesli svoje zablatené tenisky z obývačky...

Toto robte: Zachovajte pokoj a tichý hlas aj v situáciách, v ktorých by ste bežne hlas zvýšili. Možno sa to nestane hneď dnes, ale ak vydržíte, nepotrvá dlho a dieťa bude reagovať rovnako ako vy – bez zbytočného kriku, odúvania a s väčšou pravdepodobnosťou splní vašu požiadavku.

3. deň - Priame požiadavky

Prestaňte chodiť okolo horúcej kaše a dávať deťom siahodlhé prednášky. Buďte konkrétni a struční. Neraz namiesto jednoduchého: „Odlož tie puzzle zo zeme“ začneme s tým, kto ich tam položil, prečo ich tam položil a podobne. Deti potom neberú požiadavky rodičov vážne, lebo často vlastne ani nevedia, čo od nich chcú.

Toto robte: Príkazy smerom k deťom formulujte priamo, sú účinnejšie. Nezabúdajte, že musia byť prednesené príjemným spôsobom – s úsmevom a potichu, ale dôrazne. 

4. deň - Pomoc

Nesnažte sa zvládnuť všetko sami, aby ste nezaťažovali deti. Stop. Deti majú doma pomáhať a majú mať povinnosti. Neraz by možno aj pomohli, ale nedokážu čítať rodičom myšlienky, že je to potrebné, ak im to nepoviete.

Toto robte: Namiesto toho, aby ste čakali, či deťom napadne pomôcť vám alebo nie, POŽIADAJTE ich o konkrétnu pomoc. Každý deň by mali pomôcť aspoň s nejakou drobnosťou.

5. deň - Definovanie slabých a silných stránok dieťaťa

Predtým, než sa deti narodia, rodičia majú rôzne očakávania ako budú vyzerať a čo z nich vyrastie. Keď prídu na svet, postupne objavujú ich osobnosť, talent či nedostatky. Je výborné, ak majú predstavu o tom, ako chcú deti vychovávať a k čomu ich chcú viesť.

Toto robte: Sadnite si a zapíšte silné a slabé stránky každého dieťaťa a zapíšte si aj to, ako by ste mu mohli pomôcť rozvinúť tie silné a potlačiť slabé. Ak je už dieťa staršie, diskutujte s ním o tom. Vyberte si jednu oblasť a tej sa venujte nasledujúci jeden či dva týždne. 

Verte či nie, tieto úplne jednoduché zmeny môžu priniesť pre rodinu veľa pozitívneho. Deti sú hubkou, ktorá nasáva z vášho správania. Ak uvidia každý deň usmiatych rodičov, ktorí neriešia všetko krikom,  aj ony budú pokojnejšie a prístupnejšie komunikácii. Možno tomu neveríte, no skúste to. Je to jeden jediný týždeň, ktorý môže znamenať veľa pekných dní. 

Prečítajte si tiež:

Päť dôvodov, prečo vás dieťa nepočúva

Toto je 5 chýb, ktoré majú na svedomí nevychované dieťa

 


Foto: thinsktock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia