8 pravidiel, ktoré by deti mali dodržiavať pri používaní internetu

8 pravidiel, ktoré by
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2017-02-28 00:25:17 |

Darmo sa budeme sťažovať, aká je dnešná doba iná a že dnešné deti sa bez počítača či mobilu už ani nepohnú. Trendom neunikneme. Ako stanoviť deťom rozumné pravidlá?

Už trojročné deti si dnes vedia zapnúť rozprávku na tablete a kým nastúpia do školy, počítač ovládajú lepšie ako rodičia. Podľa štatistiky trávia slovenské deti pri počítači takmer 5 hodín denne! Aby naše deti úplne nestratili kontakt s realitou a nepodľahli technológiám, zaveďte doma pravidlá, ktorými sa budú pri používaní technológií pravidlá.

1. Buďte reálni. Kým pred niekoľkými rokmi odborníci odporúčali starším deťom tráviť na počítači maximálne dve hodiny denne, dnes je taký cieľ nereálny. Nezabúdajme, že deti aktívne využívajú internet už aj pri príprave do školy. Tento čas by sme mali zohľadniť pri stanovovaní denného plánu tak, aby dieťa malo popri príprave aj priestor zahrať si obľúbenú hru či surfovať po internete. Navyše, mnoho detí uprednostňuje sledovanie online videí a online relácií pred televíziou. Ak vezmeme do úvahy, že často ide o videá v angličtine, nemusí to byť vôbec na škodu.

2. Ukážte deťom, ako sa používa internet. Od malička veďte deti k tomu, že internet je nielen zdroj zábavy, ale predovšetkým studnica informácií a vďaka nemu sa vieme mnoho vecí naučiť. Ukážte im, ako správne vyhľadávať informácie, ktoré nás zaujímajú, a ako pracovať s rôznymi zdrojmi. Okrem toho existuje aj množstvo užitočných hier, aplikácií či stránok, vďaka ktorým si naše deti aj my môžeme zábavných spôsobom precvičiť angličtinu, naučiť sa hrať šach, pomôcť si v matematike a pod.

4. Pre každý vek platia iné pravidlá. Ak máte doma viac detí v rozličnom veku, je v poriadku, ak bude mať každé z nich povolené odlišné limity. Dopredu sa však o tom s nimi porozprávajte a vysvetlite im, prečo to tak je. Odborníci odporúčajú škôlkarom a prvákom povoliť maximálne pol hodinu na internete denne, pod dohľadom rodiča. Deťom na prvom stupni 1 – 2 hodiny denne. Deťom na druhom stupni odporúčajú stráviť na internete 2 – 4 hodiny denne, vrátane prípravy do školy a času strávenom na mobile. Pri starších deťoch a tínedžeroch je vhodnejšie namiesto povoleného limitu stanoviť pravidlá, kedy mobil a internet nepoužívať.


OČNÝ LEKÁR: deti by sa s tabletom nemali hrať dlhšie ako hodinu denne


5. Kam internet nepatrí. Ak sa vám nedarí sledovať, koľko času vaše deti strávia prilepení na počítači, namiesto povolených limitov stanovte pravidlá, kde deti nesmú používať internet ani mobil, a prísne trvajte na dodržiavaní. Tablet ani mobil rozhodne nepatria pri stôl počas jedenia. Nepoužívame ho ani v čase, keď sme ako rodina na spoločnom výlete alebo robíme spoločnú aktivitu, keď máme doma hostí, ktorým sa venujeme, alebo keď sme na návšteve my.

6. Nepodceňujte výchovu o bezpečnosti. Pred tým, ako dovolíte deťom prihlásiť sa na sociálne siete či stráviť čas na internete, ubezpečte sa, že poznajú (vy aj ony) všetky bezpečnostné pravidlá - že musíme všade zadať bezpečné a dostatočne dlhé heslá, o ktoré sa s nikým nedelíme a na žiadnej stránke si ich nenechávame automaticky ukladať. Ak nám príde e-mail, ktorý od nás žiada osobné informácie, ignorujeme ho. Neuverejňujeme fotografie, ktoré nie sú vhodné zverejňovať (fotografie v plavkách, fotografie iných detí, fotografie, kde sú zobrazené osobné údaje, vrátane názvu školy, ktorú deti navštevujú, či adresu nášho bydliska). Porozprávajte sa s deťmi o šikane na internete a tzv. catfishingu (keď sa niekto na internete vydáva za inú, často vymyslenú, osobu) Na internete nájdete množstvo užitočných informácií o internetovej výchove, vďaka ktorej deťom ľahko vysvetlíte všetky nástrahy.

7. Sociálne siete. Myslíte si, že keď si vaše dieťa pridáte medzi priateľov na Facebooku, máte ho pod kontrolou? Ani omylom. Deti dnes s obľubou využívajú možnosť ukryť si obsah svojho profilu pred konkrétnymi osobami, alebo si dokonca vytvárajú falošné profily, ktoré pred rodičmi skrývajú. Dieťa má právo na súkromie, no kým chodí na základnú školu, mali by sme mať pod kontrolou, na akých stránkach denne trávi najviac času. Niektorí psychológovia sa odporúčajú s mladšími deťmi o sociálnych sieťach porozprávať a dohodnúť sa s nimi, že vám občas dovolia nahliadnuť do ich profilov.

8. Nechajte si od detí poradiť. S najväčšou pravdepodobnosťou sú vaše deti vo veci počítačovej gramotnosti oveľa ďalej ako vy. Nechajte sa poučiť. Poproste ich, aby vám ukázali najnovšie trendy, najlepšie stránky, nové sociálne siete a nezabudnite sa na ne prihlásiť. Vďaka tomu budete mať presný prehľad o pohybe vášho dieťaťa na internete bez toho, aby pociťovalo, že sa mu miešate do súkromia. 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Toto video ukážte svojim tabletovým maniakom

Odložte mobil a uvidíte, čo sa stane s vašim drobčekom

 

 

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: st

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia