5 znakov, že ste helikoptérový rodič

5 znakov, že ste
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-11-28 00:30:35 |

Že tento výraz ešte nepoznáte? Ak sa spoznávate v aspoň jednom z nasledujúcich bodov, patríte medzi helikoptérových rodičov (a to rozhodne nie je žiadny kompliment).

1. Nenecháte svoje dieťa nič robiť samostatne. Je dobré občas dieťaťu pomôcť s ťažkou domácou úlohou, rozprávať sa s ním, hrať sa a tráviť spoločný čas, no ak ho nezapájate do žiadnych domácich prác, upratujete po ňom a plníte mu každé prianie, brzdite. Nezabúdajte, že úlohou rodiča je v prvom rade vychovať zo svojho dieťaťa samostatnú ľudskú bytosť, ktorá sa bude vedieť postarať sama o seba.

2. Hlásite sa na každý školský výlet ako rodičovský dozor. Lebo len tak zabezpečíte, že sa vášmu drobčekovi nič nestane.

3. Poznáte meno každého učiteľa, ktoré vaše dieťa učí, a ste s nimi v pravidelnom kontakte. A keď s nimi každý mesiac na súkromnej konzultácii hovoríte o známke vášho dieťaťa, odpovedáte v množnom čísle: „Vybrané slová nám predsa idú výborne. Diktáty píšeme každý deň, aj keď nás nebavia... “

4. Nedovolíte vášmu dieťaťu zlyhať. Začne sa to pri obyčajných hrách, keď ho necháte každý jeden raz vyhrať. Potom to však prerastie do hysterických telefonátov riaditeľovi školy pre „nespravodlivo ohodnotený sloh“ a končí to tak, že sa vaše dieťa v dospelosti nebude vedieť vyrovnať s čo i len najmenším neúspechom.

5. Chodíte so svojím dieťaťom na pracovný pohovor. Aj k lekárovi. A do banky pre pôžičku. Helikoptérové rodičovstvo sa totiž ani náhodou nekončí, keď dieťa dosiahne plnoletosť. Ak vaše dospelé dieťa (ktoré má už aj vlastné deti) neurobí žiadne rozhodnutie bez vášho vedomia, gratulujeme, ste helikoptérový rodič  vo výslužbe a vychovali ste si pekného maznáčika.

Helikoptérový rodič – výraz vznikol v USA v 60-tych rokoch 20. storočia a ako prvý ho použil Dr. Haim Dinott. Helikoptérový rodič je typ rodiča, ktorý svoje dieťa rozmaznáva do takej miery, že za ním doslova „priletí“ v akejkoľvek chvíli, keď má pocit, že ho jeho milované dieťa potrebuje. Tento pojem už prijali mnohí psychológovia a hovoria o dlhotrvajúcich, dokonca celoživotných následkoch, keď prichádza k neprirodzenému pripútaniu sa zo strany rodiča na dieťa a naopak. Nezdravý vzťah a rozmaznávanie totiž zanecháva následky aj v dospelom živote dieťaťa. Rodič stráca svoju vlastnú identitu, nemá vlastné záujmy, je na dieťa príliš naviazaný a keď sa dieťa osamostatní, je náchylný na depresie z takzvaného „opusteného hniezda“. Dieťa vychované helikoptérovým rodičom je zas v dospelosti nesamostatné, citovo nestabilné a nedokáže sa vyrovnať so stresovými situáciami.

Ako z kola von

Našli ste sa v niektorom z bodov? Psychológovia radia:

1. Nájdite si vlastné koníčky. Nemusíte prestať svoje dieťa voziť do školy a prestať si ho úplne všímať, ale vymedzte si aspoň deň v týždni, keď sa budete venovať len sami sebe. Vopred na to dieťa upozornite a požiadajte ho, aby váš nárok na relax rešpektovalo.

2. Naučte svoje dieťa čeliť výzvam. Že si vaše 12-ročné dieťa ešte nikdy nerobilo úlohy samo? Motivujte ho, povzbudzujte, pochváľte za každý malý úspech a zakaždým zdvihnite latku ešte o niečo vyššie. Dnes si napísal sám úlohy, zajtra si zvládne pripraviť desiatu do školy.

3. Začnite mu viac dôverovať. Nie je jednoduché prekonať strach a pustiť svoje milované dieťa do sveta, ale psychológovia sa zhodujú – nie je nič lepšie, čo môžete pre svoje dieťa urobiť, ako odstrihnúť pomyselnú pupočnú šnúru, nechať ho žiť si svoj vlastný život a učiť sa na vlastných chybách.

Prečítajte si tiež:

10 vecí, ktoré som nevedela, kým som nemala dieťa

Štyri znaky, že deti nad vami vyhrávajú

 

 

 

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: st

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia