Šup do postele: Deti, ktoré chodia spať skôr, sú zdravšie

Šup do postele: Deti,
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-07-23 00:01:00 |

Malé deti, ktorým rodičia dovolia ponocovať, budú mať neskôr s veľkou pravdepodobnosťou problémy s obezitou.

Ak dovolíte vašim ratolestiam zaľahnúť do detskej postele pravidelne až po 21.00, nerobíte dobre. Vedci zistili, že vyše štvrtina z n ich má v období dospievania a v dospelosti problémy s nadváhou. Lepšie sú na tom deti, ktoré chodievajú pravidelne spávať medzi 20.00 a 21.00. Z tých, ktoré rodičia uložia už pred 20.00, má v neskoršom živote problémy s obezitou iba 1 z 10. Experti k tomuto záveru prišli vďaka dlhodobej štúdii, v ktorej sa zamerali na spánkové návyky tisícky detí vo veku 4 a pol roka a neskôr ich opäť hodnotili, keď dosiahli vek 15 rokov.

Uložiť dieťa skôr do postele znamená pre rodičov nielen získanie drahocenného času pre seba, ale tiež prevenciu zdravotného stavu dieťaťa na nasledujúce desaťročie. Malé deti sú podľa odborníkov prirodzene naprogramované uložiť sa na nočný spánok pred 21.00. Nenaťahovať tento čas a ukladať ich niekedy medzi 19.00 až 21.00 je tak jedným z konkrétnych krokov, ktorým upevňujeme ich zdravie. Okrem toho, že znížime tým pravdepodobnosť neskoršej obezity u ratolesti, skorší spánok má pozitívny vplyv aj na jej správanie.


Spánok detí v lete: Toto nikdy nerobte!


Odborníci upozorňujú, že snahy rodičov udržať dieťa dlhšie hore, aby sa v noci nebudilo a ráno dlhšie spalo, sú neefektívne. „Zistili sme, že to nie je pravda. Keď rodičia držia deti dlhšie hore, jednoducho menej spia. Ak chcete, aby dieťa spalo dlhšie a lepšie, dajte ho spať skôr,“ radí hlavná autorka štúdie Jennifer Savage. Ako pripomína, malé deti sa v noci budia bez ohľadu na to, či idú spať skôr alebo neskoro. „Ak ich nenastavíte na očakávanie, že po každom zaplakaní ho zoberiete a začnete kŕmiť, naučí sa samo upokojiť a ponoriť sa späť do spánku,“ zdôrazňuje.

Prečítajte si tiež:

Pozrite sa, koľko spánku vaše dieťa naozaj potrebuje

Zbavte sa chýb, ktoré robíte pri uspávaní

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia