Takto upokojíte agresívne batoľa

Takto upokojíte agresívne batoľa
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2021-03-14 00:30:00 |

Pre batoľatá je typický vzdor a agresívnejšie správanie. Rodičia sa často za správanie dieťaťa hanbia, no nie je na to dôvod.

Dvaapolročný Samko sa ticho hral v piesku. Lopatka, vedierko. Lopatka, vedierko. Aj iné deti sa tam hrali. Odrazu krik. Samko stojí nad iným dievčatkom a víťazne sa usmieva... Práve mu hodil do očí plnú hrsť piesku a buchol ho lopatkou po hlave...

To, že sa váš miláčik občas zmení na malého agresora a robí zle deťom naokolo, vôbec neznamená, že z neho vyrastá Hannibal Lecter. Patrí to k vývoju malého človiečika. I keď je to normálne, nie je to určite príjemné. Našťastie, existuje niekoľko spôsobov, ktoré by vám mohli pomôcť malé klbko nervov upokojiť.

1. Ak príde k situácii, že vaše dieťa udrie iné alebo mu nejako inak ublíži, zoberte ho preč.

Ak hádže piesok, zoberte ho preč z pieskoviska. Dohováranie nepomôže. Ak hryzie iné deti, musí sedieť iba pri vás. Ak hádže kamene, nechajte ho sedieť na vašich kolenách, nech sa hrá s kamienkom pri vás... Zjednodušene povedané, dostaňte ho preč zo situácie, kde konflikt vznikol.

2. Konverzujte jednoduchým jazykom

„Nechceme hádzať piesok“ alebo „Nehryzieme iných“ funguje. Nepýtame sa a nepoužívame rozvité vety. Jasná krátka oznamovacia veta je to správne riešenie. Odpoveď na otázku, prečo dieťa hodilo piesok alebo prečo niekoho pohrýzlo, nedostanete. Netuší totiž prečo. Jednoducho to tak cítilo. Nepochopí ani žiadne siahodlhé vysvetľovanie. „Vypne“ už pri druhej či tretej vete.

3. Choďte domov

Batoľa, ktoré robí zle svojim kamarátom, je veľmi pravdepodobne unavené, hladné, smädné alebo má veľa stimulov a je rozrušené.

4. Hľadajte príčinu negatívneho správania dieťaťa

Ak sa vaše batoľa správa podľa vášho názoru až neprimerane agresívne, dôvod hľadajte v rodine. Prišlo k nejakým zmenám v živote dieťaťa? Klasikou je narodenie súrodenca, čo ho môže motivovať k hereckým prejavom na verejnosti, ale agresivitu môže spustiť aj sťahovanie, partnerské nedorozumenia, rozvod, niekoľkodňová návšteva a pod. V takýchto prípadoch toho veľa nenarobíte, no vždy je dobré dieťaťu veľmi jednoducho a stručne vysvetliť, čo sa deje. Pokojne prejavte aj emócie. Buďte empatickí.

 

5. Nezabúdajte, že je to NORMÁLNE

Deti prechádzajú ďalšou fázou. Niektoré z nich sú agresívnejšie, iné nie. Niektoré hryzú, iné hádžu piesok, ďalšie sa bijú s palicami. Je to nepríjemné, ale úplne normálne správanie, ktoré my ako rodičia môžeme istým spôsobom regulovať.

6. Neznížte sa k bitke

Biť dieťa za niečo, je súčasťou jeho osobnostného vývoja, je nespravodlivé a neúčinné. Násilím učíme deti násiliu. Jeden či dva výprasky môžu na chvíľu pomôcť, no z dlhodobého hľadiska je to úplne neefektívne.

7. Zachovajte trpezlivosť

Dieťa potrebuje, aby rodič zostal v pokoji. Len tak dokážete racionálne spracovať správanie dieťaťa, ktoré sa vám nepáčilo. Krik dieťa vydesí a skomplikuje situáciu. Zhlboka sa nadýchnite alebo si dajte minútovú prestávku, vydýchajte sa a zachovajte pokoj.

8. Neobviňujte

Ani dieťa, ani seba... Nie je to preto, lebo práve vaše dieťa je zlé, pretože ste urobili pri výchove chybu alebo ste v tehotenstve zjedli Tylenol... Robí to každé dieťa. Vyrovnajte sa so situáciou. Nenechajte sa vyprovokovať ku kriku, bitke, dohováraniu či hádaniu sa s partnerom, kto urobil chybu. Ak sa tak stane, berte to ako normálnu súčasť života – len minimum vzťahov je takých, že občas by si partneri nevyhodili na oči úplné absurdnosti, len aby „vyventilovali“ nahromadený hnev, sklamanie či únavu.

A najmä – ak sa aj na dieťa nahneváte a dáte ju to najavo, nehnevajte sa dlho! Je to súčasť vývoja. Dieťa ešte úplne nechápe, že takto sa nemôže správať a že je to zlé. Práve preto to urobí ešte niekoľkokrát... Áno, pripravte sa na to. V srdci každého batoľaťa je kus divocha... :))

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia