Starí rodičia majú v živote vnúčat svoje miesto

Starí rodičia majú v
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-04-12 00:30:00 |

Starí rodičia... Mnohí z nás ešte majú v spomienkach krupicovú kašu, vŕzgajúcu podlahu či neopakovateľnú vôňu, aká bola iba u nich. Doprajte tieto zážitky aj vašim deťom.

Nie každé dieťa má to šťastie, že sa môže vyhrievať nielen v láske rodičov, ale aj milujúcich starých rodičov. Buď sa vnúčat nedožili alebo sú v rodinách také naštrbené vzťahy, že sa jednoducho nestretávajú. Určite aj vám tí vaši občas „lezú na nervy“ a ich rady považujete za predpotopné alebo sa k vnúčatám nesprávajú podľa vašich predstáv. Mali by ste si však uvedomiť, že aj oni sa musia vyrovnávať s množstvom nových situácií, ktoré príchod detí ich detí prináša a potrebujú sa zorientovať.  

To, že vám sa napríklad nepáči, keď dajú vášmu dieťaťu sladkosť, ešte neznamená, že by ste sa nemali stretávať. Nejaká tá tajná maškrta nenarobí ani zďaleka toľko škody ako zbytočne narušené snahy medzi najbližšími. Ak sa to pokazí už pri prvom vnúčati, len ťažko budete hľadať cestu späť a snažiť sa niečo napraviť. Stačí trochu tolerancie a vaše deti budú  raz nielen s láskou spomínať na svojich starých rodičov, ale až budú mať vlastné deti, stanete sa súčasťou ich životov. Ako sa hovorí, kto čo zaseje, to aj žne...  Ktorých šiestich zásad by ste sa mali vo vzťahu k starým rodičom svojich detí držať?

1. Buďte trpezliví. Vaši rodičia môžu byť po príchode vnúčat dezorientovaní a plní obáv. Uvedomujú si, že sa blížia k jeseni ich života. Buďte si istí, že vaše deti milujú, len možno vedia nájsť ten správny spôsob, ako to dať najavo. Môže sa to prejaviť tak, že to príliš preháňajú s darčekmi, vášho drobčeka príliš veľa objímajú či bozkávajú, majú až príliš ochranársky vzťah k nemu alebo vám dávajú množstvo prednášok o tom, čo a ako robiť. Zdôrazňujeme, chce to TRPEZLIVOSŤ. Obvykle to prejde. Pravdepodobne.

2. Vypočujte si ich rady ... a potom ich filtrujte. Je prirodzené, že rodičia vám budú ponúkať svoje rady k výchove detí a rodičovstvu. Je to normálne, predsa len boli rodičmi omnoho dlhšie ako vy a tak sa často vyjadria k situáciám automaticky bez toho, aby vás chceli nejakým spôsobom poúčať. Vypočujte si, čo majú na srdci, ale potom vyberte, ktoré chcete prijať a ktoré budete ignorovať. Nikto vám nemôže diktovať. Rodičia nebudú (veľmi) urazení, aj keď si všimnú, že sa ich radami neriadite. Dôležité pre nich je to, že ste ochotní si ich aspoň vypočuť. 

 
 

3. Buďte zdvorilí. Sú pekné spôsoby a nie práve pekné spôsoby, ako možno s rodičmi hovoriť. Rozhodnite sa pre tie pekné. Ak sa vám niečo nepáči na ich správaní sa k vašim deťom, porozprávajte sa o tom, no voľte slušné slová a zdvorilú komunikáciu. Inteligentný človek dokáže ovládať svoje emóc ie, aj keď je rozrušený, Nehľadajte rady na rôznych fórach či sociálnych sieťach, hľadajte nápravu v kruhu rodiny.

4. Nebuďte príliš hrdí. Požiadajte občas rodičov o radu. Tým, že niektoré ich rady si zoberiete k srdcu, im ukážete, že si ich ceníte. Dať rodičom pocit, že aj keď sa stali starými rodičmi a vy už máte svoju rodinu, stále ich potrebujete, im spríjemňuje toto obdobie a vlieva im nové sily.

5. Zapájajte starých rodičov do života vnúčat. Najťažšie vec pre prarodiča je prispôsobiť sa tomu, že v živote vnúčat sú iba na pol úväzku. Dovoľte im zažiť s nimi aj špeciálne chvíle – pozvite ich na besiedku vnúčaťa v škôlke či vystúpenie v škole, vypravte ich spolu do kina, zoberte ich na spoločný výlet a nezabúdajte na spoločné fotky. Možností, ako zapojiť starých rodičov do života vnúčat tak, aby sa cítili jeho súčasťou, je množstvo.

6. Buďte tolerantní. Nevyhnutne, a dúfajme, že neúmyselne, vaši rodičia občas hovoria alebo robia veci, ktoré sú necitlivé a zraňujú vaše city. Jemne im vysvetlite, čo podľa vás urobili zle a aký vplyv to na vás či vaše deti malo. Požiadajte ich, aby nad svojimi slovami a činmi nabudúce viac porozmýšľali. Dajte im šancu vysvetliť vám niektoré veci, ktoré sa vám nepáčili.

PS: Pre tých, ktorým starí rodičia opatrujú deti dennodenne – nehľadajte na nich chyby, ale vážte si to, že sú ochotní vám s deťmi pomáhať. Nie je to ich povinnosť, ale láskavosť, ktorú vám preukazujú...

Prečítajte si tiež:

Je toto najsmutnejší dedko na svete?

Rady babičiek na udržanie zdravia detí

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az, parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia