Ako dieťa odnaučiť od spoločného spania

Ako dieťa odnaučiť od
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-02-09 00:30:12 |

Zatiaľ čo niektorým rodičom neprekáža, keď deti spia s nimi v posteli, iní majú s tým problém. Nevedia spať a chýba im intimita. Zmeňte to.

Či už ratolesť spáva s vami v posteli od narodenia alebo je to nový zvyk, existuje pár všeobecne vyskúšaných krokov, ktoré by jej mali pomôcť zaspávať s radosťou vo svojej vlastnej posteli v detskej izbe. Ktoré sú to?

1. Detská izba musí byť „Sleep-Friendly“, teda útulná a príjemná.

Upokojujúce prostredie môže upokojiť nočné obavy a podporuje spánok. Myšlienky každého dieťaťa na relaxačné prostredie sa však môžu mierne líšiť. Kým jednému sa príjemne zaspáva pri tlmenom osvetlení a jemnej hudbe znejúcej v pozadí, ďalšie sa rado túli s plyšákom, tretie potrebuje držať v ruke vreckovku a ďalšie potrebuje úplné ticho a tmu. Buďte preto trpezliví a ochotní experimentovať s rôznymi variantami, aby ste zistili, v akom prostredí sa dieťaťu zaspáva najlepšie. Zmiernenie nočných obáv môže byť kľúčom k úspechu.

2. Majte jasné očakávania

Porozprávajte sa s dieťaťom o zmene spánkových návykov, ktoré sa chystáte urobiť. Malo by mu byť jasné vaše očakávanie, že odteraz bude spávať vo vlastnej posteli.


Dieťa zo svojej postele nevyháňajte, radia experti


3. Choďte na to postupne

Ak dieťa spávalo s vami v posteli dlho, možno aj celý život, bude s prechodom do svojej postele potrebovať pomoc. Vytvorte plán krok za krokom, ktorý mu pomôže postupne stať sa nezávislým. Môžete mu napríklad dovoliť, aby spalo v spálni, ale na vlastnom matraci, ktorý položíte vedľa vašej postele alebo sa môžete dohodnúť, že pár dní budete spávať s ním v posteli jeho izbe, neskôr na vlastnom matraci vedľa jeho postele až sa postupne presuniete do spálne a ratolesť zostane v svojej izbe.


4. Dbajte na spánkové rituály

Zdravá spánková rutina pomôže dieťaťu pripraviť sa pokojne na spánok. Teplý kúpeľ, čítanie kníh, maznanie a podobne môžu tiež pomôcť dieťaťu pripraviť sa na spanie vo vlastnej posteli.


Ráno postele neustieľajte, radia vedci


5. Buďte dôslední

Mnohí rodičia si síce zaumienili, že dieťa sa musí naučiť zaspávať a spať samo vo vlastnej posteli, no keď sa noc čo noc prikradne a ľahne si k nim, sú príliš ospalí, aby ho poslali preč. Postupne sa pridáva frustrácia z toho, že sa v zvykaní na vlastnú posteľ nedarí a nakoniec úplne popustia. Ak však naozaj chcete, aby dieťa prestalo spávať vo vašej posteli, nezostáva vám iné, len vysielať konzistentné posolstvo večer čo večer. Ak dieťa vidí, že ste dôslední, prestane postupne s protestmi a manipuláciou. Vyhýbajte sa robeniu výnimiek, lebo sa z nich onedlho stane pravidlo.

6. Dieťa pozitívne povzbudzujte

Za to, že dieťa prespí vo vlastnej posteli, ho odmeňte. Pri batoľatách a deťoch v predškolskom veku dobre fungujú nálepky, u starších to môžete skúsiť aj s nejakými tými centami či eurami, aby si vďaka odvahe spať vo vlastnej posteli mohli sporiť na niečo, po čom túžia. Prípadne vyrobte žetóny, ktoré bude získavať alebo vymyslite takú odmenu, že za celú noc v posteli si na druhý deň bude môcť dieťa pozrieť o 15 minút dlhšie televízor, zahrať sa na tablete alebo prečítať o jeden príbeh navyše. Kombinujte odmeny s chválou.

7. K problémom sa stavajte aktívne

Nečakajte, že to pôjde ako po masle. Pravdepodobne sa nevyhnete niekoľkým problémom. Možno síce zaspí vo svojej posteli, no v noci sa vkradne k vám tak tíško, že ho nebudete ani počuť. Alebo možno máte ešte ďalšie dieťa, ktoré spí ešte s vami a starší súrodenec na to žiarli. Ak máte doma tento prípad, musíte venovať staršiemu dieťaťu viac času cez deň, aby sa necítilo odstrkované.

Môže sa stať, že budete musieť urobiť krok späť. Netrápte sa tým príliš. Preskúmajte dôvody, ktoré k neúspechu viedli a snažte sa problém čo najefektívnejšie vyriešiť.

Prečítajte si tiež:

Vyrátajte ideálny čas na spánok pre vaše dieťa

Viete, koľko spánku potrebuje vaše dieťa? Pomôžte si grafom

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az, parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia