Výprask nemá žiadny pozitívny efekt, ničí detskú dušu

Výprask nemá žiadny pozitívny
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-01-27 00:30:55 |

Ujde vám občas ruka, keď si už neviete rady s neposlušnou ratolesťou? Ak sa vám to stáva častejšie, mali by ste vedieť, že si to berie daň na psychickom vývoji dieťaťa.

Bitka je niečo, čo by deti nemali poznať. Výprask je podľa odborníkov často prvou formou ich zneužívania. Ak tento „výchovný“ prostriedok používate, mali by ste sa nad sebou zamyslieť a nehľadať chybu v ratolesti, odkazujú vám.

Treba si uvedomiť, že žiadne dieťa nie je dokonalé a k vyhroteným situáciám, kedy majú rodičia chuť siahnuť po fyzickom treste alebo kričať najsilnejšie ako to len ide, dochádza snáď v každej rodine. Výprask a krik sú však rovnako škodlivé.

Ak používate fyzické tresty, budujete v dieťati agresivitu, častým kričaním môžete reálne poškodiť krehký detský mozog. Okrem toho, priznávate svoju porážku a dieťaťu ukazujete, že nedokážete na danú situáciu inteligentne reagovať. Ťažko môžete potom čakať, že dieťa raz dokáže riešiť vypäté životné situácie s chladnou hlavou a rozumom.

„Výpraskom deti učíte, že problémy rieši fyzické násilie a krikom to, že pravdu a poslušnosť si možno vykričať. V živote to tak však nefunguje,“ zdôrazňuje profesorka psychiatrie na univerzite v Tolede Michelle Knox. „Ako psychiater nemôžem ignorovať  presvedčivé dôkazy, že telesný trest, vrátane výprasku, ktorý je definovaný ako udretie dieťaťa s otvorenou dlaňou bez toho, aby došlo k úrazu, si vyberá vážnu daň na duševnom zdraví detí,“ dodáva.  

Ako pripomína, spoločnosť netoleruje, ak sa pobijú dospelí ľudia, oficiálne nemožno fyzicky trestať ani zločincov, no iróniou je to, že pokojne buchneme tých najzraniteľnejších členov spoločnosti, tých, ktorých by sme mali chrániť – naše deti. I keď obvykle  nejde o žiadne veľké bitky, fyzické tresty sú pre deti VŽDY ponižujúce a zahanbujúce. Šesť či sedemročné dieťa vám len ťažko vráti facku, ale každý úder sa mu zapisuje do psychiky. „To, čo môže začať ako dobre mienené želanie rodičov, aby sa dieťa naučilo disciplíne, končí obvykle s úplne iným efektom,“ pripomína Knox. Z bitého dieťaťa vyrastie agresívny dospelý človek. Z dieťaťa, vychovávaného najmä krikom, vyrastie zase ustrašený a nesebavedomý človek bez vlastného názoru.


Rané detstvo ovplyvňuje celý život človeka


Ľudia sa nerodia zlí ani násilnícki, agresívne správanie v dospelosti je najčastejšie zrkadlom prístupu rodičov v útlom detstve. Samozrejme, niekedy „zaúčinkuje“ partia, nevhodné známosti alebo prostredie, do ktorého sa v určitom veku dieťa dostane, no detstvo prežité v pokoji, porozumení a láske má pre ďalší život každého najväčší význam.

Vplyv fyzických trestov na deti je dobre preskúmaný a odborníci jednohlasne zdôrazňujú, že telesný trest je významným rizikovým faktorom pre rozvoj antisociálneho správania v dospelosti a deti, ktoré sa s takouto formou výchovy stretávajú, s veľkou pravdepodobnosťou budú v dospelosti používať násilie ako bežný nástroj. Aj keď telesný trest môže mať vysokú mieru okamžitej zmeny správania, je úplne neefektívny v priebehu času, a okrem toho je spojený so zvýšenou agresivitou a nižšou morálkou. Stručne povedané, výprask dieťaťa sa môže zdať užitočným v krátkodobom horizonte, ale je neúčinný a škodlivý v dlhodobom horizonte.

 

Prečítajte si tiež:

10 zásad, ktorých by sme sa mali držať pri výchove

Naučte deti disciplíne bez kriku a zákazov

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia