Sedem vecí, o ktorých deti nemusia vedieť

Sedem vecí, o ktorých
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2016-02-26 00:30:19 |

Aj keď s deťmi komunikujete takmer o všetkom, treba si uvedomiť, že nejde o zmenšených dospelých a sú určité témy, ktoré je vhodnejšie nechať za zatvorenými dverami.

Otvorený a priateľský vzťah s deťmi je pre ich rozvoj veľmi prínosný. Podľa psychológov existuje však minimálne sedem tém, o ktorých by ste s deťmi hovoriť nemali. Ktoré sú to?

Čo si myslíte o ich učiteľoch

To, že sa deti sťažujú na svoje učiteľky či učiteľov v škôlke alebo škole je jedna vec, ale vy by ste sa do ich ohovárania pustiť nemali. Nemusíte predstierať, že podľa vás sú perfektní, ale môžete skúsiť poukázať na ich pozitíva. Aj rozhovory s partnerom alebo známymi o tom, že sa tá ktorá učiteľka oblieka nevhodne, podľa vás vyhorela a nevie deti motivovať alebo používa zlé metódy, by ste mali viesť vtedy, keď vás deti nepočúvajú. Ony takéto veci obvykle nechápu a je zbytočné ich nimi zaťažovať. Ak ste nadobudli presvedčenie, že pedagóg robí vážne chyby, oslovte riaditeľa, ale určite to neriešte s deťmi. Neprenášajte na ne vaše negatívne názory, namiesto toho sa snažte pomôcť im zamerať sa na lepšie stránky učiteľa.  

Koľko veci stoja

Je správne, ak chcete, aby vaše deti boli finančne gramotné, to však neznamená, že potrebujú poznať výšku vašej hypotéky alebo na koľko vás vyšla letná dovolenka. Rozhovory s deťmi o tom, za čo ste koľko zaplatili môže mať na svedomí to, že budú spolu s vami niesť bremeno finančného stresu rodiny. Na to majú naozaj dosť času. Na druhej strane, tiež nie je dobré, keď sa deti pred spolužiakmi a kamarátmi chvália, aký drahý dom či auto máte. Toto sú veci, ktoré do detského sveta nepatria, preto ich nemusíte zasväcovať do každého detailu rodinného rozpočtu.


Desať vecí, ktoré by mala vedieť každá mama


Čo vám prekáža na partnerovi

Každý nájde na svojej polovičke niečo, čo mu prekáža, lebo nikto z nás nie je dokonalý. No nie je potrebné zaťahovať do toho deti. Prepieranie špinavej bielizne pred deťmi znevažuje druhého partnera, čo sa prejaví v tom, že ho nebudú rešpektovať. Nekritizujte jeden druhého pred nimi, ale naopak, podporujte sa. Vaše osobné frustrácie z toho druhého si riešte za zatvorenými dverami.

Koľko chcete schudnúť a akú diétu sa chystáte držať

Mnohí rodičia, najmä maminy, celý život bojujú s nejakými tými kilami navyše a týrajú sa diétami. Keď vás deti vidia, ako sa zlostíte pred zrkadlom na svoju postavu a ustavične hovoríte o nespokojnosti s vlastným telom, ovplyvní  ich to. Neriešiť neustále chudnutie a diéty je dôležité najmä vtedy, ak máte dcéru. Postava by sa nemala stať meradlom ich spokojného života v dospelosti. Snažte sa o zdravý životný štýl spojený s pohybom a primeraným stravovaním. Samozrejme, diétu môžete držať, len netreba hovoriť s deťmi o tom, koľko kilojoulov môžete denne skonzumovať a na akú hmotnosť chcete schudnúť.

Čo si myslíte o rodičoch priateľov detí

Možno si myslíte, že to, čo hovoríte v súkromí svojho domova alebo auta je posvätné, no buďte si istí, že deti si to nemyslia. Obvykle nerozlišujú hranicu toho, čo môžu niekomu inému povedať a čo nie. A keď ich ešte upozorníte, aby niečo konkrétne pred niekým určite nepovedali, akoby ste mu to povedali osobne. Nikdy neklebeťte o rodičoch kamarátov svojich detí pred potomstvom. Nechajte deti tvoriť ich vlastné názory.


5 najdôležitejších novoročných predsavzatí pre rodičov


Podrobnosti o vašom sexuálnom živote

Každá generácia je otvorenejšia ako tá predchádzajúca, a to najmä pokiaľ ide o komunikáciu o pohlaviach. Skôr, než necháte deťom v izbe položenú poučnú knihu o vtáčikoch a včielkach, otvorene sa s nimi o sexualite porozprávajte. Neznamená to však, že by ste s nimi mali zdieľať svoje sexuálne príbehy. Po prvé, väčšina detí nechce počuť intímne detaily o sexuálnom živote ich rodičov a po druhé, je to neúctivé aj voči partnerovi. Váš sexuálny život je intímnou záležitosťou medzi vami a vždy je hlúpe vynášať informácie „z postele“ von. Okrem toho, treba si uvedomiť, že vaše deti nie sú vašim terapeutom ani sexuálnym poradcom. Nech je to tak zostane tak dlho, ako môžu.

Čím všetkým v živote prechádzate

Deti potrebujú vedieť, že ich rodičia sú tiež len ľudia a robia chyby. Preto je užitočné hovoriť s nimi o niektorých svojich problémoch a o tom, ako ste sa s nimi vysporiadali či vysporiadavate. To je v poriadku. Ale zaťažovať ich informáciami o každom prešľape a chybe, ktoré ste kedy urobili, je pre ne príliš veľkým bremenom. Nechajte ich vychutnávať si detstvo v čo najväčšej bezstarostnosti a bez zbytočných príťaží, ktoré nepotrebujú mať naložené. Ešte ich čaká dosť aj bez toho, aby ste im k nim ako milujúci rodičia pridávali. 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia