Takto naučíte deti disciplíne bez kriku a zákazov

Takto naučíte deti disciplíne
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2018-03-27 00:01:39 |

Nechajte svoje dieťa učiť sa z prirodzených dôsledky svojich vlastných akcií a môžete tak zabrániť boju o moc bez toho, aby bol u vás krik a trucovanie.

Mnohí z nás aplikujú na svoje deti staré dobré výchovné postupy, ktoré si pamätáme z detstva – Robíš zle? Čaká ťa zákaz. Obvykle sme prišli o niektorú z výsad, akou bolo pozeranie televízie, návštevy u kamarátov či sladkosť za večerou. Dnes okrem toho zakazujeme deťom počítače, tablety či mobily. K zákazu prípadne pridáme nejakú tú povinnosť navyše, aby bolo jasné, že tento raz sme naozaj nahnevaní. Aj keď tento klasický prístup k disciplíne môžu priviesť deti k spolupráci v krátkodobom horizonte, výskumy ukazujú, že to nie je najlepší spôsob, ako im dať celoživotné lekcie.

„Deti sa neučia, keď sa cítia ohrozené,“ hovorí autorka série kníh Pozitívna disciplína Jane Nelsen. Dieťa po zákaze síce rešpektuje vaše požiadavky, je to však skôr zo strachu, čo sa stane, keby vás neposlúchlo ako pre to, že pochopilo v čom bolo jeho správanie alebo čin nevhodné. V súčasnosti experti rodičov povzbudzujú k tomu, aby nechali deti niesť prirodzené následky svojich činov.

Čo to v praxi znamená? Je to jednoduché. Odmieta dieťa nosiť bundu? Nech sa páči, môže ísť von bez nej. Šuchce sa ráno pri obliekaní? Oznámte mu, že o 10 minút odchádzate z domu bez ohľadu na to, či sa dovtedy stihne alebo nestihne doobliekať. Ak to nestihne, viac to neriešte a nechajte ho naozaj ísť v takom stave, v akom po stanovenom limite bude. Ak ste s dieťaťom na prechádzke a má tendenciu utekať od vás, aj keď ste mu jasne povedali, že tak robiť nemá, po zvyšok prechádzky sa vás musí držať za ruku. Vydržte a nepovoľte aj keď plače a trucuje. Je to spojenie, ktoré mu pomôže pochopiť a poučiť sa z následkov svojich činov.

Na prvý pohľad to znie jednoducho, no v praxi je to samozrejme boj. Niekedy sa istá situácia musí zopakovať možno aj 20-krát, aby si ju dieťa zafixovalo a reálne pochopilo. Rodič by čakal, že keď raz pôjde ratolesť bez bundy, nabudúce si to rozmyslí. V skutočnosti tak pokojne pôjde aj na druhý, tretí či štvrtýkrát. Skúsenosti rodičov však hovoria, že je dôležité vydržať a v mnohých prípadoch je tento prístup účinnejší než by čakali. Okrem toho, na rozdiel od zákazov a príkazov trvajú získané návyky aj do budúcna.


Učiť sa disciplíne vďaka prirodzeným dôsledkom svojich činov je pre deti užitočnou lekciou, pri ktorej ich nijako neponižujeme a učíme ich používať vlastný rozum.

Dôsledok je opakom náhody. Takže, ak dieťa robí neporiadok, prirodzeným dôsledkom by malo byť upratovanie, nie zákaz tabletu či televízie.

Vďaka tomu, že dieťa pociťuje prirodzené dôsledky svojich činov, vyhneme sa jeho ponižovaniu rôznymi nesúvisiacimi zákazmi.

Prečítajte si tiež:

7 znakov, že ako rodič fungujete správne

Zastavte v pokoji detský krik: Ako na to?

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia