Takto môžete zvýšiť dieťaťu IQ

Takto môžete zvýšiť dieťaťu
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2018-02-13 00:30:32 |

Myslíte, že keď váš syn nerád počúva Bacha alebo dcéra sa nezaujíma o abecedu, tak sa nemôžu nikdy stať géniami? Omyl. Tajomstvo chytrosti spočíva v niečom inom.

Jediné, čo treba pre zvyšovanie IQ ratolesti treba robiť, je nájsť si na ňu čas. Najlepší spôsob, ako sa starať o vyvíjajúci sa mozog dieťaťa, je veľké množstvo zábavy a hier, ako aj láskyplná starostlivosť. „Najvýznamnejší vplyv na optimálne IQ dieťaťa má kvalita starostlivosti, ktorú mu venujete,“ hovorí vývojový pediater Robert G. Voigt. Tiež je dôležité, aby ste ratolesť zapojili do aktivít stimulujúcich mozog, ktoré sú zábavné.Čo radia odborníci?

1. Prihovárajte sa bábätku od narodenia. Existuje vzťah medzi počtom slov, ktoré dieťa počuje a jeho IQ.  Mozog sa najviac rozvíja v prvých piatich rokoch života. Čím viac s drobčekom komunikujete, tým bohatšiu slovnú zásobu bude mať. Používajte jednoduché slová a vety súvisiace s konkrétnou situáciou. Hovorte o jeho autíčku alebo bábike, nie o plánoch na nadchádzajúcu dovolenku. Keď sa dieťa pokúša s vami hovoriť, reagujte aj slovami – napríklad: „Aha, chceš fľašu.“ „Aha, chceš cumeľ.“ a podobne.

2. Čítajte často knižky. Čítanie príbehov pomáha nadväzovať citové puto s dieťaťom a tiež ho to veľa naučí. Keď si zvykne od malička, že mu čítate, začne omnoho skôr chápať základy čitateľskej gramotnosti. Prirodzene sa naučí, že v knihách sú písmenká, z ktorých sa skladajú slová, že sa číta zľava doprava ... Dôležité sú aj obrázky. Začínajte od konkrétnych, na ktorých vidí auto, aké jazdí po ceste, bábiku, ktorú má doma a postupne sa naučí predstavovať si vďaka obrázkom aj veci, ktoré nikdy nevidelo.

Keď sa dostanete na koniec knihy, nájdite v sebe trpezlivosť a prečítajte ju opäť. Netreba hneď, ale po istom čase. Takto si dieťa brúsi pamäťové schopnosti a tiež mu to spôsobuje radosť a povzbudzuje ho, keď vie predpovedať, čo sa udeje na ďalšej stránke.

3. Pred tým, než sa dieťa naučí používať jazyk, komunikujte s ním posunkami. Vôbec nie je dôležité, aby ste chodili na kurzy znakovej reči. Mnohé znaky si dokážete vytvoriť aj sami medzi sebou. Posunková reč má podľa vedeckých údajov na IQ detí tiež pozitívny vplyv. Zo záverov štúdie, ktorú uskutočnili na kalifornskej univerzite, vyplýva, že deti ovládajúce 20 znakov ešte pred tým, než sa naučili rozprávať, mali vyššie IQ ako ostatné.

4. Dojčite. Deti, ktoré boli minimálne v prvých šiestich mesiacoch života dojčené, predbiehajú svojich nedojčených rovesníkov v testoch duševného vývoja.  Odborníci tvrdia, že čím dlhšie je bábätko počas prvého roka života dojčené, tým vyššie je jeho IQ. Ak sa vám však dojčiť z rôznych dôvodov nepodarilo, netrápte sa. Štúdie preukázali, že rozdiel vo výške IQ v budúcnosti je v priemere len pár bodový.

V prvom roku života dajte veľký pozor na dostatok železa u drobčeka. Deti trpiace jeho chronickým nedostatkom dosahujú slabšie výsledky v kognitívnych a motorických testoch.

5. Doprajte dieťaťu čas osamote. Nedávajte mu pod nos každú minútu inú hračku a nepredvádzajte všetky funkcie, ktoré má. Intelektuálny potenciál dieťaťa rozviniete tak, že dokážete striedať chvíle, keď sa hráte spoločne s chvíľami, keď sa zahrá samo. Samostatná hra pomáha rozvíjať sústredenie, ktoré je dôležité aj pre študijné výsledky.  

6. Maznajte sa. Keď si dieťa bude vedomé, že vždy sa môže na vás obrátiť a reagujete na jeho potreby, odváži sa viac skúmať svet na vlastnú päsť. Takže, žiadne obavy z rozmaznávania! Drobčeka noste, hladkajte a snažte sa o veľa  očných kontaktov. Jedna z vecí, ktorá deti motivuje k rozprávaniu, je túžba po spojení s inými ľuďmi. To je dôvod, prečo chcú malé deti ukázať mamičke kvietok v tráve alebo hviezdu na nebi. Chcú vytvoriť puto.

Prečítajte si tiež: 

7 znakov, že vaše dieťa má vysoké IQ

Učte ratolesť hrať na hudobnom nástroji, bude mať vyššie IQ

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az, parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia