Ako byť naj otcom, aj keď ste viac v práci ako doma?

Ako byť naj otcom,
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2014-11-28 12:29:36 |

Dostatočná finančná podpora rodiny je často najťažšou úlohou, ktorú otec rodiny rieši. Často to znamená obetovať práci aj 10 a viac hodín denne a mať málo času na deti. Čo s tým?

Nie je to nič výnimočné a nie je to tak iba u vás. Mnohí otcovia zápasia s rozumným vyvážením pracovného a rodinného života. Napriek tomu nie je nemožné vybudovať si s deťmi silný vzťah. Ponúkame vám niekoľko spôsobov, ako na to.

 

Hovorte s nimi o práci

Dajte si záležať, aby vaše deti rozumeli tomu, v akej situácii sa nachádzate. Posaďte si ich a vysvetlite im, že ste v prvom rade ich otec a zo všetkého najradšej by ste trávili všetok čas len s nimi. No aby ste mohli žiť plnohodnotný život, musíte pracovať. Nikdy nevykreslujte prácu ako niečo negatívne, neskôr by sa to mohlo vypomstiť.

 

Jedzte s nimi

Rodinné stolovanie je jednou z najdôležitejších činností, ktoré pomôžu vybudovať mocné puto s deťmi. Či už sú to raňajky, obed, alebo večera, ak je to čo i len trochu možné, je dôležité zúčastniť sa aspoň jedného spoločného jedla. Ak vám to pracovná doba nedovoľuje, pokúste sa ozvláštniť aspoň jeden chod cez víkend, napríklad skúste spoločne s deťmi napiecť koláče.

 

Postarajte sa im o dobrodružstvo

Ak nemôžete čas strávený s deťmi merať kvantitou, sústreďte sa na kvalitu. Venujte cez víkend pár hodín výletu do prírody, športovému zápasu, alebo si na záhrade v korune najväčšieho stromu postavte domček. Nič neutuží váš vzťah s deťmi lepšie. Deti si vás síce neužijú počas pracovného týždňa, no na víkend sa budú tešiť o to viac.

 

Trávte s nimi čas pred alebo po práci

Každá sekunda, ktorú deťom venujete, bude veľkým plus. Ráno ich zobuďte, odvezte do školy a večer ich uložte spať. Budú vďačné za každú chvíľku, ktorú s vami strávia.

 

Pomáhajte, učte sa s nimi a zhovárajte sa

Ak si dokážete večer nájsť čas, aby ste deťom pomohli s domácimi úlohami, využite to. Pomôžte im pri riešení problémov a naučte sa s nimi spolupracovať. Deti si navždy zapamätajú, že tú či onú zručnosť ich naučil práve otec.

 

Oddychujte s nimi

Poznáte to. Po náročnom dni v práci sa vrátite domov a nechcete nič len oddychovať. No mali by ste oddychovať s deťmi, nie bez nich. Porozprávajte sa, kto mal aký deň, zahrajte si spoločne hru, pozrite film, prečítajte knižku. Za to vám deti možno pripravia šálku čaju. Uvedomia si, čo všetko pre ne robíte a budú sa vám chcieť odvďačiť.

 

Buďte v kontakte

Obetujte päť minút z vašej obedovej prestávky svojim deťom. Nie je ťažké odhadnúť, kedy sa po vyučovaní vrátia domov, tak im zavolajte cez telefón či Skype a nezabudnite im povedať, ako veľmi sa tešíte, že ich po práci znova uvidíte.

 

Trošku ich rozmaznávajte

Lásku si pochopiteľne nemôžete kúpiť, no malá čokoládka alebo drobná hračka pomôže deťom pochopiť, že veľa pracujete, aby sa mali dobre predovšetkým oni. Na oplátku vás vďačné deti budú obdarovávať kresbami s vyznaniami „Ľúbim ťa ocko“.

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia