Odstráňte päť najčastejších rodičovských chýb

Odstráňte päť najčastejších rodičovských
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-07-17 12:01:06 |

Patríte k rodičom na plný úväzok, vychovávate ratolesť najlepšie ako viete a večer líhate do postele v polomŕtvom stave? Spomaľte!

„Moderné rodičovstvo je v kríze,“ varuje špecialistka na správanie a výchovu detí Emma Jenner, ktorá pracuje s rodičmi a ich ratolesťami už dve desaťročia. „To, čo som videla v posledných rokoch ma znepokojuje,“ hovorí. Napriek tomu, že má skúsenosti z Ameriky a Veľkej Británie, jej rady sú inšpiratívne aj pre nás. V čom vidí najväčšie problémy súčasných rodičov?

1. Strach z detí

Rodičia majú strach z detskej zlosti. Keď napríklad mama pripraví svojej ratolesti dopoludňajšie mlieko do modrého pohára, no ona chce ružový, v strese ho prelieva do „správnej“ farby ešte predtým, než sa drobec začne zlostiť. „Videla som to veľmi často. Preboha, ale prečo si matka robí prácu navyše pre seba len preto, aby dieťa potešila? No čo je ešte dôležitejšie – ako sa má batoľa naučiť, že nemôže dostať vždy všetko len preto, lebo má záchvat zlosti? Nechajte ho pojedovať sa a upokojiť sa samo,“ radí.

2. Znížená latka náročnosti

Keď sa deti zlostia, či už na verejnosti alebo doma, rodičia len pokrčia ramenami akoby chceli povedať: „To sú proste deti.“ Podľa Emmy Jenner to tak však vôbec nemusí byť. „Deti dokážu urobiť oveľa viac než rodičia od nich zvyčajne očakávajú, či už v podobe slušného správania, úcte k starším, pri domácich prácach alebo vo veľkorysosti a sebaovládaní. Myslíte si, že vaša ratolesť neobsedí v reštaurácii alebo máte obavy, že bude zhadzovať veci zo stola? Nezmysel! Jediný dôvod takého správania je to, že ho tolerujete a nedáte jasne najavo, že takto to jednoducho nejde. Rodičia majú často latku na správanie dieťaťa nastavenú veľmi nízko. Riešenie je veľmi jednoduché – zvyšujte latku a vaše dieťa sa musí chopiť príležitosti.“


8 krokov, ako uspokojiť agresívne batoľa


3. Ignorácia tradičnej výchovy

Kedysi bolo úplne bežné, že vodiči autobusov, učitelia, obchodníci či iní rodičia mali voľnú ruku pri náprave neposlušného dieťaťa. Boli akoby predĺženými rukami, očami a ušami rodičov, keď deti boli mimo ich dohľadu a všetci pracovali na spoločnom cieli – vychovávať správnych chlapcov a dievčatá, približuje Jenner. Všetci sa navzájom podporovali.

„Dnes, keď sa niekto cudzí snaží dieťaťu dohovoriť, jeho mama a otec sa rozčúlia, ako sa niekto môže starať do ich ratolesti. Chcú, aby ich dieťa všetci vnímali ako dokonalé a preto často neakceptujú, ak si niekto dovolí dohovoriť mu.  Chybu nehľadajú v svojej výchove či dieťati, ale v tých ostatných. Drieme v nich pocit, že musia spoločnosti ukazovať svoju dokonalosť, ktorá sa premieta aj v ich potomkovi, čo je bohužiaľ posilnené dnešným trendom, keď sa rodičia súdia navzájom. Ak dieťa jedného páru vymýšľa, iní to nesúhlasne hodnotia namiesto toho, aby rodičov podporili. To je chyba. Ostatní by mali namiesto ohovárania a odsudzovania správania dieťaťa rodičov povzbudiť, lebo sami dobre vedia, že stanovenie limitov je ťažké,“ hovorí odborníčka.


TIP: Čo robiť, keď dieťa nepočúva


4. Spoliehanie na klávesové skratky

„Považujem za skvelé, že rodičia majú všetky druhy elektroniky, ktoré im pomôžu skrátiť čas čakania u lekára, na autobus, on-line zistiť otváracie hodiny, akciové ponuky v obchodoch, objednať jedlo a podobne. Zostáva im tak viac času na iné aktivity. Ale pozor, používanie zjednodušení a skratiek môže to byť aj kameňom úrazu,“ upozorňuje Jenner. Ako pripomína, keď dieťa vidí ako rýchlo a jednoducho je možné všetko vybaviť, nenaučí sa trpezlivosti. Buďte preto pri používaní skratiek opatrní!“ Dieťa musí podľa nej pochopiť, že nie vždy je možné dostať teplé jedlo rýchlo a bez práce. Tiež sa musí naučiť, že občas sa jednoducho musí dokázať zabaviť samo alebo sedieť v kočíku či na lavičke v čakárni u lekára. Musí sa naučiť, že keď padne, musí sa dvihnúť samo a nie čakať, než ho niekto postaví. „Ukážte deťom, že klávesové skratky môžu byť užitočné, ale že často je potrebné robiť veci aj pomaly,“ radí.


Toto je dvadsiatka najväčších výchovných chýb


5. Stavanie potrieb detí nad svoje vlastné

Samozrejme, že starostlivosť o deti a uspokojenie ich základných potrieb, ako je kŕmenia a obliekanie ,by malo byť na prvom mieste. „Mnohí dnešní rodičia sú však vo vzťahu so svojimi deťmi v úplne submisívnej polohe a podriaďujú im svoje vlastné potreby i duševné zdravie,“ hovorí Jenner. „Často som videla, že unavená mama vstala z postele, len aby splnila rozmar svojej ratolesti alebo otecko bežal cez celú zoologickú záhradu, aby v stánku na druhom konci kúpil dieťaťu presne tú malinovku, na ktorú práve dostalo chuť. Nebojte sa, nič sa nestane, ak mu poviete, že si musí dať inú alebo počkať, až budete míňať najbližšiu pitnú fontánku. Neublížite mu ani vtedy, keď neskočíte hneď plniť jeho želania, ak si chcete chvíľu oddýchnuť pri knihe, v pokoji vykonať potrebu na toalete alebo si len tak posedieť v kresle,“ odporúča Jenner.

Nevychovávajme sebeckých dospelých

Odborníčka na správanie detí sa obáva, že ak rodičia neodstránia týchto päť najčastejších chýb, zo súčasnej generácie detí vyrastú sebeckí, netrpezliví a hrubí dospelí. „Nebude to ich chyba, ale naša. Ak ich nenaučíme, že očakávame od nich viac a urobíme všetko pre to, aby necítili ani kúsok nepohodlia, tak to k tomu nevyhnutne musí dospieť,“ konštatuje. „Takže, rodičia, chcite od detí viac, nechajte ich rozvíjať sa, dovoľte aj iným, aby ich usmerňovali, nedávajte im hneď všetko, čo chcú. Takto ich vychováme pre život v reálnom svete,“ odkazuje. 

 

Prečítajte si tiež:

Toto robte, ak sa chcete stať lepším rodičom

10 zásad, ktorých by sme sa mali držať pri výchove

Fotogaléria


Foto: flickr.com
Zdroj: huffingtonpost.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia