Výchova kopancami? Bohužiaľ, aj to je realita

Výchova kopancami? Bohužiaľ, aj
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.,com
2014-06-22 00:01:52 |

Niektorý deťom osud nenadelil práve ružové detstvo. Ako malej japonskej slečne, ktorú nervózna mama na letisku kopla do hlavy, lebo nerobila presne to, čo mala.

Rodičia sú svojim deťom príkladom. Prežiť však detstvo pri takejto mame musí byť pre ratolesť naozaj „výhrou.“ Zrejme ponáhľajúc sa niekam stratila pri motajúcej sa dcérke nervy a v hale plnej cestujúcich ju jednoducho kopla do hlavy. Jej hnev nezastavili ani pobúrení okolostojaci ľudia, ktorí len v nemom úžase túto „matku roka“ sledovali.

Pohľad na malé dievčatko, ktoré po kopanci skončilo na zemi, nie je ani trochu príjemný. Zostáva iba dúfať, že podobné výchovné lekcie je neuštedruje pravidelne a naozaj jej iba výnimočne „zlyhali nervy.“

„Ak neodkážeš zvládnuť zodpovednosť, lepšie je nemať deti,“ píše sa v jednom z komentárov pod videom. „Táto matka je monštrum. Ak takéto niečo dokáže urobiť na verejnosti, predstavte si, čo sa musí diať u nich doma za zatvorenými dverami,“ pridáva sa ďalší hlas. „Keď som bola dieťa, zažívala som niečo podobné. Pamätám si, keď som mala asi sedem rokov, ako ma mama udrela na námestí do nosa. Pred desiatimi rokmi zomrela vo veľkých bolestiach. Môžete byť krutí na svoje deti, no ja verím, že osud pripraví niečo kruté potom aj pre vás,“ myslí si ďalšia žena, ktorú video pobúrilo. Aj keď sa nájde zopár ľudí, ktorí si z videla robia srandu, väčšina našťastie toto konanie odsudzuje.

Ako si zachovať chladnú hlavu, keď sú deti neznesiteľné?

Výchova detí nie je jednoduchá a univerzálna rada ako na to, neexistuje. Fyzické tresty či vyhrážanie sa však určite nie sú tou správnou cestou. Ak máte pocit, že vybuchnete, lebo ratolesť je neznesiteľná, počítajte v duchu pomaly do desať, odíďte do druhej miestnosti alebo sa jednoducho oblečte a choďte spoločne von. Zmena prostredia často pomôže.

Dôležitou súčasťou výchovy je časté chválenie dieťaťa, avšak bez preháňania. Pri vypätých situáciách pomáha tiež objatie, aj keď rozhnevané dieťa sa mu bráni. Obvykle sa však v náručí rodiča po čase upokojí. Buďte vždy zásadoví a ako rodičia buďte vo výchove jednotní. Ak sa vám nepáči reakcia druhého partnera v niektorej situácii, neriešte to pred deťmi. Povedzte si to neskôr.

V prípade, že považujete za nevyhnutné dieťa za niečo potrestať, urobte tak hneď po tom, keď urobilo niečo zlé. Keď tak urobíte neskôr, nepochopí dôvod.

Naučte sa aj na negatívne prejavy dieťaťa reagovať trpezlivosťou a láskou, nie krikom a bitkou. Keď si rodič vynucuje poslušnosť silou, je to prejavom jeho slabosti, nie dospelosti. To, čo dieťaťu  vštepíte, raz bude praktizovať aj samo. 


Foto:
Zdroj: liveleak.com

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia