Patrí elektronika deťom do rúk či nie?

Patrí elektronika deťom do
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2014-03-27 00:01:54 |

Začiatkom marca sme vám priniesli článok o neblahých účinkoch elektroniky na deti. Po vedcoch teraz prehovorili matky. Pozrite sa, prečo chcú deťom tablety či smartfóny nechať.

1. Zákazy nikdy nefungujú

Pamätáte si ešte, keď vám rodičia zakazovali pozerať mládeži neprístupné filmy a vy ste si ich jednoducho išli pozrieť ku kamarátovi? Ak deťom elektroniku dovolíte, budete mať lepšiu kontrolu nad tým, na čo tablet či smartfón používajú.

2. Riešenie problémov

Ak si deti s niečím nevedia poradiť, málokedy sa len tak vzdajú. A keď nepozná odpoveď ani rodič, spoločne hľadajú návod na internete. Ak ratolestiam obmedzíte prístup k elektronike, o to dlhšie budete riešiť každodenné problémy.

3. Technologická gramotnosť

Ak budú práve vaše deti zaostávať za ostatnými v používaní najmodernejších technológií, môžu byť neskôr znevýhodnené napríklad pri hľadaní zamestnania.

4. Záujem

Niektoré deti technológia motivuje. Sú to budúci programátori, dizajnéri či konštruktéri. Čo ak medzi ne patrí aj vaše dieťa? Potom by malo mať k dispozícii všetko, čo technológia ponúka.

5. Všestranný vývoj mozgu

Azda najviac diskutované sú účinky videohier na detský mozog. Iste. Ak pri nich deti presedia celé dni, určite sa nemôžu vyvíjať správne. Aj tu však platí príslovie „Všetko s mierou“. Videohry nepochybne zlepšujú kreatívne myslenie a riešenie problematických úloh vo virtuálnom svete. V budúcnosti to deti určite zužitkujú.

6. Vyvážený život

Naučte deti, že elektronika je bežná súčasť života, no nie stredobod vesmíru. Ak si popri tom zvyknú športovať či robiť si domáce úlohy, nebudú za tabletom plakať. Navyše budú vedieť pustiť mobil z ruky aj neskôr v dospelosti. Táto schopnosť dnes mnohým chýba.

7. Sčítanosť

Deti si rozširujú obzory z čohokoľvek – z knižiek, zberateľských kartičiek či z krabíc od cereálií. Ale čo ak ich dokážu zaujať len elektronické knižky? Tak si ich spolu prečítajte.

8. Realita

Je rok 2014. Smartfóny prišli na trh pred siedmimi rokmi a vlastní ich čoraz viac ľudí. Mali by sme dostupnú technológiu využiť v náš prospech a nie bojovať proti realite. Ešte dôležitejšie je, aby ste boli súčasťou toho, čo zaujíma vaše deti. Učte sa o nových technológiách spolu s nimi a neobmedzujte príležitosti, ktoré im môžete poskytnúť.


Foto: wikimedia commons
Zdroj: huffingtonpost.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia