Silikónové prsia a dojčenie: Ide to dokopy?

Silikónové prsia a dojčenie:
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-02-14 00:30:19 |

Áno, dojčenie s implantátmi je vo väčšine prípadov možné. Určite je však rozumnejšie počkať s korekciou pŕs až do doby, keď skončíte s dojčením posledného dieťaťa.

Chirurgicky upravené prsia dnes už nie sú ničím výnimočným a implantáty obvykle nie sú pri dojčení prekážkou. Ak vám lekár vloží implantát pod mliečnu žľazu, nijako to tvorbu mlieka a následné dojčenie neovplyvní. Dieťatku bude mliečko chutiť rovnako ako z chirurgicky neupravených prsníkov.

Musíte sa však pripraviť na to, že vaše bradavky môžu byť viac alebo menej citlivé ako je bežné. Jednou z nepríjemných komplikácií je tiež zápal mliečnej žľazy (mastitída), no nestáva sa to často. Stretávajú sa s ním aj ženy bez implantátov, no pri upravených prsníkoch je obvykle bolesť sprevádzaná horúčkou a zimnicou o niečo silnejšia ako obvykle.

Problém s dojčením, resp. nemožnosť dojčiť môže nastať vtedy, ak sú implantáty umiestnené rezom okolo dvorca. Vtedy sa totiž mliečne žľazy dosť často poškodia.


Vyznávačka dojčenia zašla podľa ľudí už priďaleko


Na silikóny zdravotníkov upozornite

Ak máte implantáty, upozornite na to zdravotnú sestru alebo laktačnú poradkyňu v pôrodnici, aby vám ukázali vhodné spôsoby dojčenia. Rovnako je dobré na chirurgicky upravené prsia upozorniť pediatra, ktorý bude mať vašu ratolesť na starosti. Niekedy sa totiž stáva, že sa vám nebude tvoriť dostatok mlieka a lekár bude pozornejšie sledovať váhový prírastok drobčeka.

Dojčenie nie je príčinou ochabnutých pŕs

Experti ženám s implantátmi radia, aby sa pre obavy z ochabnutia prsníkov po odstavení bábätka dojčenia nevzdali. „Mnohé ženy sa obávajú, že dojčenie môže zmeniť vzhľad ich pŕs, najmä po tom, ako do nich investovali peniaze,“ konštatuje profesorka plastickej chirurgie z University of Puerto Rico School of Medicine v San Juan Norma Cruz. Odkazuje im, že tieto obavy sú zbytočné. Tvrdenie podopiera výsledkami štúdie so 120 matkami s prsnými implantátmi. Kým 57 z nich dojčilo dlhšie ako šesť mesiacov, 62 z nich nedojčilo. Merania, ktoré podstúpili pred otehotnením, rok po pôrode alebo rok po skončení dojčenia, žiadne výrazné rozdiely medzi dojčiacimi a nedojčiacimi ženami neukázali. Samotné tehotenstvo a hormonálne zmeny, ktoré sa v tele budúcej matky odohrávajú, však podľa nej príčinou ochabnutých prsníkov bývajú. V tehotenstve je totiž prsné tkanivo rozšírené a po pôrode, keď hladina hormónov klesne, prsia „vyfučia“ a zostanú ochabnuté.

Ideálne je operáciu odložiť 

V prípade, že nad implantátmi len uvažujete a plánujete ešte bábätko, operáciu radšej odložte. Prsia sa počas tehotenstva a dojčenia môžu meniť. Ak to nie je až také horúce, určite urobíte lepšie, ak chirurgický zákrok podstúpite až potom. Keď ste pre zákrok rozhodnutá, myslite aj na to, že otehotnenie môžete plánovať až s niekoľkomesačným odstupom.

Mohlo by vás tiež zaujať:

"Tehotenská demencia": Naj príbehy budúcich mamičiek

DOJČENIE: Pre toto vám nestojí za to držať diétu

 

 

.

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia