DOJČENIE: Pre toto vám nestojí za to držať diétu!

DOJČENIE: Pre toto vám
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-08-31 00:30:46 |

Problémy pri dojčení a jeho predčasné ukončenie môže zapríčiniť nesprávna výživa matky, najmä nevhodné diéty, ale aj civilizačný a psychický stres, či pôrod cisárskym rezom.

Aj keď sa Slovensko vo svetových štatistikách o dojčení objavuje na vyšších priečkach, stále je čo naprávať. O dojčení koluje viacero mýtov, napríklad, že dojčiaca matka by mala jesť vlastne za dvoch alebo sa má striktne vyhýbať niektorým potravinám či niektoré jedlá preferovať. Pravdou je, že dojčiaca žena má oproti priemeru zvýšenú energetickú potrebu až o 20 % za deň.  Pri výbere stravy by mala dbať na to, aby boli dostatočne zastúpené vitamíny skupiny B, C, D a A, dostatok zinku, železa, jódu, kyseliny listovej či DHA mastných kyselín zo skupiny omega 3. DHA omega 3 mastná kyselina totiž hrá dôležitú úlohu pri raste a vývoji mozgu dieťaťa, preto je dôležité dbať na jej dostatočný prísun. 

Pokiaľ je príjem živín menší než celková potreba pre produkciu mlieka a súčasné zachovanie zásob živín matky, telo zmobilizuje dostupné živiny na úkor matky a tým ohrozuje jej budúce zdravie. Matke hrozí napríklad odvápnenie kostí, anémia, úbytok svalovej hmoty, únava a vyčerpanie, čo môže ohrozovať intenzitu a dĺžku dojčenia.


10 vecí, ktoré ste o dojčení nevedeli


Problémy s dojčením

Niektoré matky v snahe o rýchly návrat k hmotnosti, volia po pôrode diéty a začnú už niekoľko týždňov po pôrode s neprimeranými fyzickými aktivitami. „Mnohé mamičky dnes preferujú špecifické formy stravovania, ako je vegetariánska a vegánska strava, či rôzne podobné typy jednostranných stravovacích návykov. Druhým extrémom sú matky, ktoré si doprajú nevhodné látky ako alkohol, cigarety, či dokonca drogy. Výkyvy k veľmi nezdravým i „príliš zdravým“ spôsobom stravovania však spôsobujú prerušenie laktácie alebo nižší obsah živín v mlieku,“ hovorí prof. MUDr. László Kovács, DrSc, MPH, prednosta II. detskej kliniky DFNsP a LF UK v Bratislave.

Matka potrebuje optimálnu vyváženú stravu, keďže dieťaťu mliekom odovzdáva optimálne zloženie živín. Preto je vhodné, ak matka dopĺňa mikronutirenty ako vitamíny, kyselinu listovú či omega 3 mastné kyseliny pestrou stravou alebo nutričnými výživovými doplnkami špeciálne určenými pre dojčiace matky.

 

Vedeli ste, že...

  • Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča výlučné dojčenie do šiesteho mesiaca veku dieťaťa, pričom dojčenie má pokračovať aj neskôr obohatené o veku primeranú stravu. Podľa WHO si výhody exkluzívneho dojčenia do pol roka v celosvetovom meradle užíva len 38 % detí, pričom cieľom je v roku 2025 dospieť k priemerne 50 % výhradne dojčených detí v šiestom mesiaci života. V takomto prípade by sa dojčením mohlo predísť úmrtiu vyše 800 tisíc detí ročne!
  • Laktáciu v organizme matky spúšťa „hormonálna búrka“, ktorá sa deje počas prirodzeného pôrodu. Tvorba mlieka sa spúšťa do hodiny po takomto pôrode. Problém však nastáva pri cisárskom reze, keď telu trvá podstatne dlhšie, kým si „uvedomí“ že má už po pôrode a je čas začať dojčiť. Slovensko má v tomto smere nelichotivú štatistiku, kým na konci 90.-tych rokov bol počet detí narodených cisárskym rezom približne 15 % (čo je strop, ktorý odporúča aj WHO ako prirodzenú hranicu, keď je cisársky rez nevyhnutný pre záchranu dieťaťa a matky), tak v ostatných rokoch sa počet takýchto pôrodov vyšplhal u nás na úroveň vyššiu ako 30 %.

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Mamy, ktoré spia s bábätkom, dojčia dlhšie

11 vecí, ktoré vám budú chýbať, keď bábo už nie je bábo

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia