Tipy na zdravé stravovanie pre nové mamičky

Tipy na zdravé stravovanie
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-08-19 12:01:26 |

Popôrodná výživa vám nemusí robiť vrásky na čele. Stačí sa držať pár zásad, aby ste nabrali nové sily a mohli sa o svojho drobčeka starať plná elánu.

Výživa po pôrode je rovnako dôležitá ako strava pred pôrodom. Základom je vsadiť na pestrú a vyváženú stravu plnú ovocia a zeleniny, obmedziť sladkosti, polotovary, soľ a nasýtené tuky. Inými slovami, novopečené mamičky by mali jesť to, čo je vhodné jesť stále. Rady, podľa ktorých by sa čerstvé maminy mali kŕmiť zaprážanou rascovou polievkou a piť neskutočné množstvo vody či Viney, pusťte z hlavy.

Výživa dojčiacej maminy

Počas dojčenia je dôležité vyhýbať sa alkoholu, znížiť príjem kofeínu (nielen v káve) a odpustiť si morské plody či surové mäso. Najlepším nápadom nie je ani úplne čerstvé pečivo. Vaša strava by mala byť bohatá na bielkoviny, vápnik a celozrnné výrobky. Mamičky, ktoré dojčia, potrebujú prijímať o niečo viac kalórií ako mamičky, ktoré z nejakého dôvodu svoje bábätko dojčiť nemôžu. Rovnako ako v tehotenstve platí, jesť dvakrát zdravšie, nie dvakrát viac. Dbajte na to, aby ste denne vypili aspoň osem pohárov tekutín, najlepšia je voda. Pitie až do prasknutia však nemá žiadny význam. Ak patríte k prísnym vegánom a živočíšnu stravu ste z jedálnička úplne vypustili, dbajte na dopĺňanie vápnika a vitamínu B12.

Ako nahradiť veľkú stratu krvi alebo sa zbaviť anémie?

Ak ste v tehotenstve trpeli anémiou (chudokrvnosťou) alebo ste počas pôrodu stratili veľké množstvo krvi, môžete sa cítiť veľmi unavená a bez energie. To je popri starostlivosti o bábätko veľmi nepríjemné.  Strava vám veľmi pomôže. Sústreďte sa na príjem dostatočného množstva potravín bohatých na železo ako je mäso, ryby a listová zelenina.  Majte na pamäti, že železo zo živočíšnych produktov sa absorbuje ľahšie ako železo zo zeleniny, preto by ste tomu mali prispôsobiť váš jedálniček. Rovnako dôležitý je vitamín C. Najviac ho získate zo surového ovocia a zeleniny, varením sa jeho veľká časť stráca. Lepším riešením ako varenie v klasických hrncoch je investovať do parného hrnca, kde sú straty vitamínov menšie.

Trápi vás zápcha?

Zápcha je u nových mám častým problémom, najmä ak ste rodili cisárskym rezom alebo vám počas pôrodu boli podané lieky. V prvom rade pite veľa vody, aspoň desať pohárov denne a dbajte na to, aby vaša strava obsahovala čo najviac vlákniny. Pomáhajú aj čerstvé ovocné šťavy. Výborným pomocníkom je aj šťava zo sliviek  (povarte slivky vo vode a vypite ju).

Strava môže zmierniť aj popôrodnú depresiu

Niektoré prieskumy ukazujú, že riziko popôrodnej depresie zvyšuje aj nízka hladina omega-3 mastných kyselín alebo nedostatok vitamínov skupiny B. Zamerajte sa preto na ich dostatočný príjem. Omega-3 mastné kyseliny okrem rýb nájdete aj v tofu, mandliach, vlašských orechoch či niektorých rastlinných olejoch, napríklad v ľanovom. Ak však trpíte depresiou, nespoliehajte sa iba na stravu a navštívte odborníka. Je to vážny zdravotný stav, s ktorým si mamina sama bez odbornej pomoci neporadí.

Zhadzujte hmotnosť bezpečne

Zhadzovanie kíl, ktoré ste nabrali navyše v tehotenstve, by teraz nemalo patriť medzi vaše priority.  Stabilný režim cvičenia a vyvážené stravovanie po šestonedelí je však skvelá vec pre celkové zdravie.  Dôležité je byť opatrná a nestanovovať si nereálne dietetické ciele. Zhodiť nabraté kilá trvá aj rok alebo dlhšie, mesačne je ideálne zbaviť sa zhruba 1,2 kila. 

Nezabúdajte na jedlo

Bábätko prevráti váš svet naopak a nájsť si čas a energiu na prípravu zdravého jedla bude občas veľmi ťažké. Situáciám, keď si nebudete mať čas variť a budete nútená siahnuť po polotovaroch, predíďte dopredu. Vhodné je mať v mrazničke pripravených zopár porcií hotového jedla, ktoré v prípade potreby iba vytiahnete a rozmrazíte. Zistite si tiež, či sa vo vašom okolí nenachádza reštaurácia ponúkajúca kvalitnú domácu stravu alebo sa dohodnite s niekým  blízkym, že vám aspoň v prvých týždňoch po pôrode s varením pomôže.

Popôrodná výživa nemusí byť príliš zložitá a jej príprava stresujúca. Dbajte však na jej zloženie, lebo vaše telo ju potrebuje ako palivo na zotavenie sa z pôrodu a zvládanie hektických dní v úlohe novopečenej mamičky. Ak sa vám bude zdať, že aj napriek pestrej strave strácate energiu, navštívte svojho lekára, možno bude potrebné doplniť ju ešte aj výživovými doplnkami. Narodenie bábätka má byť radostnou udalosťou, nedovoľte problémom spojeným so stravou pokaziť vám toto nádherné obdobie. 


Foto: flickr.com
Zdroj: mnn.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia