Bio alebo bežné potraviny: Aký je medzi nimi rozdiel?

Bio alebo bežné potraviny:
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2020-11-23 08:00:00

Rodičia často rozmýšľajú, či by mali nahradiť niektoré alebo všetky konvenčne produkované potraviny za ich organické, teda bioverzie. Jednoznačná odpoveď asi neexistuje.

Organické aj neorganické potraviny obsahujú rovnaké množstvo vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov, proteínov, lipidov a ďalších živín, no organické majú zhruba o 30 percent nižšiu hladinu pesticídov.  Tento údaj môže byť významný pre deti, ktoré sú na rozdiel od dospelých na účinky pesticídov obzvlášť citlivé. Okrem toho, pri ekologickom chove zvierat je menšia pravdepodobnosť, že budú kontaminované rezistentnými baktériami, lebo pravidlá ekologického poľnohospodárstva zakazujú neterapeutické používanie antibiotík. Napriek tomu v súčasnosti nemožno jednoznačne konštatovať, či dlhodobá konzumácia organickej stravy zlepšuje zdravie a znižuje riziko ochorení. Neexistujú totiž žiadne dlhodobé štúdie, ktoré by skúmali účinky oboch druhov potravín.

Dôležitá je najmä pestrá strava

Experti rodičom odporúčajú, aby sa vo výžive detí zamerali hlavne na zdravú stravu bohatú na ovocie, zeleninu, celozrnné a mliečne výrobky, či už organické alebo neorganické. Dave Grotto, autor knihy Najlepšie veci, ktoré môžete jesť, súhlasí. Hovorí: „Zvyčajne rodičom hovorím, že najdôležitejšie je to, čo dávajú deťom jesť, a nie to, ako boli potraviny dopestované.“ Pripomína, že väčšina výskumov zaoberajúcich sa zdravotným prínosmi ovocia, zeleniny a celozrnných výrobkov používa konvenčne dopestované potraviny. „Je to osobná voľba, či sa rozhodnete pre organické alebo neorganické, ak deťom doprajete potraviny bohaté na živiny a ich nutričné potreby,“ dodáva.

Z organických potravín vsaďte hlavne na mäso, mlieko, ovocie a zeleninu

Naopak, dietologička Melinda Hemmelgarn odporúča rodičom jednoznačne investovať do ekologických potravín. „Ako pre spotrebiteľa je pre mňa nákup biopotravín zárukou toho, že jedlo, ktoré predložím mojej rodine, je bez geneticky modifikovaných surovín, umelých hormónov, antibiotík a sú v ňom výrazne nižšie rezíduá pesticídov,“ vysvetľuje. Z vlastných skúseností je presvedčená, že ekologické poľnohospodárstvo môže chrániť deti dnes aj do budúcnosti tým, že pomáha chrániť pôdu a kvalitu vody, ako aj znižovať vplyvy zmeny klímy.  

Ak rozmýšľate, že by ste aspoň časť konvenčných potravín nahradili organickými, Hemmelgarn odporúča urobiť tak pri potravinách nachádzajúcich sa vyššie v potravinovom reťazci ako je mäso a mlieko, a to najmä preto, lebo deti majú tendenciu piť veľa mlieka. Rovnako by ste sa mali snažiť zaradiť do jedálnička vašich ratolestí ovocie a zeleninu v biokvalite.

Ktoré ovocie a zeleninu radšej bio?

„Vzhľadom na to, že detský organizmus je oveľa menší ako organizmus dospelého, chemické pesticídy sa v ňom viac koncentrujú,“ približuje dietologička Sally Kuzemchak. Ponúka zoznam ovocia a zeleniny, v ktorom sa pri bežnom pestovaní nachádza najviac pesticídov a odporúča ich nahradiť ekologickým verziami. Zoznam zahŕňa jablká, zeler, cherry paradajky, uhorky, hrozno, pálivú a sladkú papriku, nektárinky, broskyne, zemiaky, špenát, jahody a kel. Medzi ovocie a zeleninu s nízkym obsahom pesticídov aj pri bežnej produkcii, a teda bez potreby nahrádzať ich organickými verziami, patria špargľa, avokádo, brokolica, kapusta, melón,  kukurica, baklažán, grep, kiwi, mango, huby, cibuľa, ďatle, ananás, sladký hrášok  a sladké zemiaky (bataty). Otázne zostáva iba to, či produkty označené etiketou organické sú naozaj organické. 


Foto: wikimedia commons
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie