Čo je to rastový špurt?

Rastový špurt
Rastový špurt
Zdroj: freedigitalphotos.net
2013-09-25 11:26:02 |

Máte pocit, že máte málo mlieka? Je to pravdepodobne prechodné obdobie. Volá sa rastový špurt. Bábätko odrazu priberie viac ako inokedy, je hladnejšie a chce viac papať.

Bábätko je stále hladné

Bábätká v určitých vývinových obdobiach priberajú skokom. Dlhšie obdobie priberajú rovnomerne a odrazu za týždeň priberú dvojnásobok. Hovorí sa tomu rastový špurt. Prvýkrát je to v 3. týždni života a okolo 6. a 9. mesiaca.

Dojčatá sú v tomto období hladnejšie a náročnejšie na spotrebu materského mlieka. Vyžadujú si oveľa častejšie prsník. Nie je žiadnym prekvapením, keď sa dožadujú dojčenia aj každú hodinu. Doteraz im stačilo vypiť napríklad 60 ml, odrazu vypijú aj 100 ml.

 

Nestrachujte sa, že máte málo mlieka

U mamičky sa rastový špurt prejaví ako nedostatok mlieka. Ale pozor! Zbytočne sa nestresujte, je to len na prechodné obdobie. Prsníky sa musia prispôsobiť vyšším potrebám bábätká, a to trvá určitý čas, väčšinou 2-3 dni.

 

Ako zvýšiť produkciu

Ak chcete úspešne prekonať obdobie rastového špurtu, dodržiavajte nasledovné rady:

  • Dojčite bábo na požiadanie, t. j. častejšie, ako predtým. Ponúknite mu prsník aj každé 2 hodiny.
  • Všímajte si, či dieťatko skutočne pije. Ak na prsníku bude len spať, produkcia mlieka sa nezvýši.
  • Ak je bábätko spavé, stimulujte mu bod pod briadkou. Prebudí to v ňom aktivitu a začne sať.
  • Nedajte sa nahovoriť na častejšie jedenie a pitie. Tvorba mlieka nezávisí od toho, koľko skonzumujete a vypijete. Zbytočne priberiete a nič sa tým nevyrieši.
  • Nedokrmujte hneď dieťa umelým mliekom. Najskôr urobte všetko pre úspešné dojčenie a prekonanie špurtovej krízy. Ak sa spotreba mlieka znížila, urobte všetko preto, aby ste pomohli bábätku, aby pilo viac.


Foto: freedigitalphotos.net
Zdroj: marcela

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia