Moje dieťa by to nikdy neurobilo

Moje dieťa by to
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2015-06-05 00:30:30 |

Máte aj vy niekedy pocit, že každý rodič okrem vás má doma dokonalé batoľa? Môžete si byť viac ako istí, že také existuje skôr vo fantázii ako v realite. Len niektorí rodičia to neradi priznávajú.

Zatiaľ čo vaše batoľa sa snaží kreatívnym spôsobom hlavou vyrobiť do piesku veľkú dieru, iná mamina na ihrisku len krúti hlavou a s pohŕdaním prehodí smerom k svojej kamarátke, že jej dieťa by niečo také nikdy neurobilo? „Môj syn by nikdy nebehal po reštaurácii.“ „Moju dcéru nikdy nenapadlo vyskúšať, ako chutí šampón.“ „Moje dieťa nikdy nevyviedlo nič nevhodné.“

Možno máte aj vy medzi známymi dokonalých rodičov rovnako dokonalých detí, ktoré vždy robili a robia iba to, čo sa patrí. V skutočnosti je to skôr o tom, že rodičia, ktorí sú presvedčení o tom, aké sú ich deti dokonalé, sú obvykle natoľko ponorení do svojej práce, vyčerpaní alebo sa venujú vlastným problémom, že si nevšimnú ani to, keď drobec poprekladá všetky vajíčka z chladničky do misky a odnesie do spálne pod vankúš.

Perfektné batoľa je niečo ako mýtické zviera, jednorožec alebo úžasne lahodná zmrzlina bez cukru. Ako by vlastne také dokonalé batoľa malo vyzerať?

1. Perfektné batoľa sa vždy na verejnosti správa slušne. Nikdy neurobí žiadnu scénu, aj keď mu mama v obchode namiesto sladkosti kúpi brokolicu, lebo „je plná vitamínov“.  Táto mýtická bytosť veselo nasleduje rodičov po prehliadkach múzeí a galérií, so záujmom počúva, ako mu otecko vysvetľuje rozdiely medzi imresionizmom a kubizmom. Perfektné batoľa nikdy nerobí na verejnosti nevhodné zvuky, nepozerá s vyvalenými očami na človeka na vozíčku a nespýta sa v tej najnevhodnejšej chvíli úplne nahlas, prečo má ten ujo vedľa taký veľký nos. A nikdy nebeží smerom k hračkárstvu ako keby bol na závodoch. Samozrejme, nikdy si neušpiní oblečenie, pretože perfektné batoľa musí vyzerať vždy reprezentatívne.


10 vecí, ktoré poznajú všetci rodičia malých detí


2. Perfektné batoľa nikdy nedá do úst niečo, čo nie je jedlé. Diaľkové ovládače, mamin iPhone, piesok, kamienky – nič z toho nevidelo ústnu dutinu perfektného batoľaťa zvnútra. Samozrejme, nikdy si necucia palec, nedáva do úst špinavé prsty (aj keď, možno si ich ani nikdy neušpinilo), nekreslí po stene či po nábytku, nezbiera a neochutnáva smietky z koberca alebo podlahy.


3. Perfektné batoľa rešpektuje osobný priestor ostatných. Jeho rodičia netušia aký je to pocit, keď si človek zabalený v deke leží pred televízorom a zrazu mu na hlave pristane 15 kilo živej váhy. Občas sa to v zápale hry jednoducho stane... Samozrejme, rodičovi perfektného batoľaťa sa to stať nemôže, lebo to si dokáže držať odstup. Nikdy neskáče ako šialené, keď oddychujete alebo sa snažíte najesť. Úplne chápe, že rodičia sú ľudia a ľudia niekedy potrebujú svoj priestor.  


4. Perfektné batoľa cituje Nietzscheho a rieši kvadratickej rovnice. Jeho rané detstvo je objavovaním sveta a učením sa. Na YouTube si pozerá návody a aplikácie. Jeho vedomosti ho predurčujú na štúdium na univerzite, aj keď si ešte nevie zaviazať šnúrky na topánkach.


Ako by asi batoľa opísalo svoj deň?


 

5. Perfektné batoľa sa pýta na nočník hneď po tom, ako vyjde z matkinho lona. Pri pohľade na rovesníka v plienke sa mu robí ťažko. Perfektné batoľa nepozná žiadne nehody, necvrkne si.

Počuli ste aj vy o takomto mýtickom dokonalom batoľati a myslíte, že by bolo super mať také doma? Predstavte si, že sa na vás nikdy nevyšplhá, keď potrebujete odoslať dôležitý e-mail, nehodí sa o zem, keď mu nechcete kúpiť zmrzlinu, nezahryzne sa do domácich úloh svojej sestry a nevyvedie niečo každý deň. No, na prvý pohľad to vyzerá výborne, ale perfektné batoľa nie je ani zďaleka také sladké, zvedavé a rozkošné ako váš malý neporiadnik. A hlavne, NEEXISTUJE!!! Každé dieťa je dokonalé a úžasné také aké je. Kašlite na reči rodičov, ktorí na vaše dieťa pozerajú s pohoršením. Pre každého rodiča je práve to jeho batoľa perfektným!

 

Prečítajte si tiež:

Málo spánku u batoliat môže byť vážnym problémom

Riešenie krízových situácií: prvé verzus posledné dieťa

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az, parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia