Málo spánku u batoliat môže byť vážnym problémom

Málo spánku u batoliat
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-04-17 00:31:57 |

Batoľatá, ktoré v noci spávajú menej ako 10 hodín alebo sa často budia, majú väčšinou vo veku piatich rokov problémovejšie správanie ako ich rovesníci.

Výskumníci očakávali, že medzi množstvom a kvalitou spánku bude nejaká súvislosť, no nerátali s tak silnými a konzistentnými rizikami, ktoré sa reálne ukázali v nórskom dlhodobom výskume. „Zatiaľ čo experimentálne štúdie môžu určiť kauzalitu, naša štúdia ukazuje, že existuje reálne zvýšené riziko vzniku týchto problémov,“ hovorí jej vedúci autor Borge Sivertsen.


Prečo by mali mať bábätká výdatný spánok? Pozrite sa, v čom im pomáha!


Odborníci všímajúci si vyše 32-tisíc nórskych mám a ich detí zistili, že batoľatá, ktoré spávali menej ako 13 hodín, mali už v tom veku výraznejšie problémy so správaním. U tých, ktoré spali menej ako desať hodín denne a u tých, ktoré sa budili tri a viackrát za noc, bola vyššia pravdepodobnosť, že problémové správanie sa ešte viac prejaví v piatich rokoch. Vedci zistili, že u takýchto detí je vyššie riziko uzatvárania sa do seba, citová labilnosť, nábeh na stavy úzkosti alebo agresiu než riziko externalizácie problémov, ako je porucha pozornosti, hyperaktivita a podobne.


Naučte bábätko zaspávať samostatne bez trápenia


Nedostatočný spánok v noci všeobecne vedie u ľudí k problémom na ďalší deň v nakladaní s emóciami či ovládaní sa. Chronické problémy so spánkom môžu tiež spôsobiť posuny v stresových hormónov. Samozrejme, správanie detí ovplyvňujú okrem spánku aj ďalšie faktory, akými sú napríklad temperament, rodinné prostredie alebo vzťah s rodičmi. Naučiť dieťa kvalitne spať je jedným z vývojových míľnikov, ktoré by rodičia nemali podceňovať.


Dobrou správou je, že aj keď sa vášmu batoľaťu nechce veľmi spávať, nemusí mať v neskoršom živote nutne psychické problémy, s ktorými sa bude pravdepodobne pasovať v ranom detstve. Napriek tomu je dôležité venovať kvalite spánku dieťaťa veľkú pozornosť.

Mohlo by vás zaujať:

Top desiatka chýb, ktoré robíme pri uspávaní

Otcovia tvrdý spánok v noci často len predstierajú

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia