Spí dieťa s vami v posteli? Toto by ste si mali prečítať

Spí dieťa s vami
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2017-06-06 14:01:18 |

Vedci radia, aby sme deti zo svojej postele nevyháňali. Pomáha to ich rozvoju. Na druhej strane, dieťa v rodičovskej posteli spáva kratšie ako vo svojej. Ako sa to riešiť?

Deti spiace v posteli s rodičmi prichádzajú o 40 minút spánku! Vedci, ktorí si všímali dĺžku spánku u detí zdieľajúcich posteľ s rodičmi a u detí spiacich samostatne vo svojej posteli prišli k záveru, že deväťmesačná ratolesť prespí vo svojej posteli priemerne 10 a pol hodiny, kým ratolesť spiaca s rodičmi len 9 hodín 47 minút.

Ak dovoľujete dieťatku spávať s vami a sťažujete sa, že sa nevyspíte tak dobre, ako keď máte posteľ o jedného malého človiečika prázdnejšiu, nie ste v tom sami. Najnovšia štúdia jasne ukazuje, že je to obojstranné.

Dôvod? Deti zvyknuté spať s rodičmi majú menšiu schopnosť samostatne zaspávať, prípadne sa po prebudení v noci vrátiť do ríše snov, sú častejšie vystavené riziku záchvatov plaču a v dôsledku menšieho množstva spánku im hrozí vo vyššej miere detská obezita. Deti spávajúce s rodičmi vo všeobecnosti potrebujú viac pozornosti, resp. vyžadujú si ju častejšie. Vedci tiež zistili, že tieto s omnoho nižšou pravdepodobnosťou zaspia o 20.00. 

Štúdia, publikovaná v časopise Pediatria, zdôrazňuje, že deti mladšie ako pol roka by mali spať v miestnosti s rodičmi na tzv. monitore dychu, aby sa zabránilo syndrómu náhleho úmrtia dojčiat. „Staršie deti však majú krátke epizódky prebudenia sa v noci a ak spia v posteli s rodičmi, tí na ne reagujú častejšie ako na takéto epizódky u detí spiacich vo svojej posteli,“ konštatuje vedúci autor štúdie Ian Paul z Penn State College of Medicine.  


Dieťa zo svojej postele nevyháňajte, radia experti


Tým, že rodičia sa snažia dieťa čo najskôr upokojiť, spúšťa sa bludný kruh – dieťa si zvykne na rýchlu reakciu rodiča pri každom prebudení a namiesto toho, aby sa samo utíšilo, čaká na interakciu zvonka. Odborníci preto odporúčajú buď učiť dieťa od pol roka na spanie so svojej izbe alebo vytvoriť takú spánkovú rutinu, ktorá nebude zahŕňať nočné kŕmenie či upokojovanie dieťaťa pri každom  nočnom prebudení. Inak sa môže aj u vás stať to, že ratolesť nebude mať dostatok spánku, s čím súvisí mnoho ďalších problémov. 

Prečítajte si tiež:

Takýmto divným hojdaním vraj uspíte bábätko raz-dva

Pre toto je chrápanie dieťaťa nebeypečné a treba ho riešiť

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia