Týchto 10 vecí vás môže vystrašiť pri novorodencovi

Týchto 10 vecí vás
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-05-29 00:49:59 |

Príchod dieťaťa na svet patrí medzí najväčšie udalosti v živote rodičov. Väčšina dúfa, že všetko pôjde hladko, no niekedy vás prekvapia nečakané situácie.

Predstavujete si, že všetko bude dobré, pôjde podľa plánu, dieťatko bude pokojné, starostlivosť o novorodenca bude pre vás hračka. Lenže niekedy život prináša situácie, ktoré môžu najmä prvorodičov poriadne vystrašiť. Netreba však okamžite panikáriť, mnohokrát ide o bežné situácie. Nemusíte hneď volať záchranku, či bežať k pediatrovi. Tu je 10  situácií, ktoré vás v spojitosti s novorodencom môžu vystrašiť.  

1. Krv v plienke

Objavili ste červenkastý nádych v plienke vášho novorodenca? Bojíte sa, žeby mohlo ísť o krv? Neľakajte sa hneď, väčšinou ide len o vysoko koncetrovaný moč s červenými kryštálikmi. Zafarbenie môže byť oranžové, takmer lososovité, a preto pripomína krv. Je však dočasné a stratí sa, keď dieťa bude piť väčšie objemy mlieka.

Ak sa farba v plienke objavuje aj po piatom dni života dieťaťa, navštívte svojho pediatra, aby sa ubezpečil, že pije dostatočne. Ak je váš novorodenec dievča, druhou možnosťou krvi v plienke je "pseudomenštruácia". Deti sú v maternici nepretržite vystavené maminým hormónom. Keď ju opustia, práve u dievčat sa hormonálne zmeny môžu prejaviť krvou v plienke. Nie je však dôvod na paniku, tento stav by mal trvať približne týždeň. Ak opisované situácie nezodpovedajú tomu, čo vidíte, navštívte pediatra čo najskôr.

2. Vyrážky na tvári

Vaše krásne novorodené dieťa vyzerá ako muchotrávka a jeho tvárička je posiata vyrážkami. Nemusíte sa báť, aj tento stav je bežný a pupáčiky raz zmiznú. Ide o bežnú novorodeneckú vyrážku, ktorá môže pripomínať akné a môže sa vyskytnúť po celom telíčku. Na tváričke dieťaťa môžete nájsť aj biele pupienky, nazývanie tiež mílie, vyskytujú na sa najmä na brade a čele a ide o biele cystičky spôsobené rozšírením a upchatím mazových žliaz kože. Najlepším liečebným postupom pre obe tieto kožné ochorenia je, nerobiť nič! V priebehu niekoľkých týždňov zmiznú samy.

3. Kýchanie

Novorodenci kýchajú často. Je to najjednoduchší spôsob, ako si dieťa čistí nos.

 Nosné otvory sú malé a ľahko sa môžu upchať. U novorodenca môže byť za kýchaním snaha uvoľniť z dýchacích ciest zvyšky plodovej vody. Ak sa vaše dieťa narodilo cisárskym rezom, môže jej mať trochu viac. Na pediatra sa obráťte vtedy, keď je kýchanie sprevádzané dýchavičnosťou, alebo inými príznakmi ochorenia, ako je horúčka.

4. Krvácanie z pupočnej šnúry

Po pôrode bola pupočná šnúra prestrihnutá a dieťatku ostal na pupčeku malý kýptik. Tento vyčnievajúci kúsok sa postupne vysuší, začne sa scvrkávať, tmavnúť a okolo 6 až 10 dňa po narodení odpadne. Keď sa začne oddeľovať od kože, možno si všimnete malé škvrnky krvi, či už na oblečení alebo plienke. Slabé krvácanie znamená, že kýptik každú chvíľku odpadne. Doktora navštívte vtedy, ak krvácanie pretrváva aj po ošetrení pupčeka, ak cítite pach hnisu, koža v blízkosti pupka je červená a teplá na dotyk.

5. Dieťa ma žlté bielky očí

Žltačka je bežný novorodenecký jav, ktorý spôsobuje, že pokožka dieťaťa a biele časti očí sa zdajú byť žlté. Prejde si ňou takmer každé dieťa v menšej, či silnejšej forme. Žltačka vrcholí na tretí alebo štvrtý deň života dieťaťa a potom začne slabnúť. Žlté bielka očí sú často posledné, ktoré sa vrátia k pôvodnej farbe. Pediatra by ste mali navštíviť vtedy, keď je dieťa príliš ospalé na kŕmenie, napriek vašej snahe zobudiť ho, alebo ak nemá novorodenec dostatočný počet mokrých a pokakaných plienok.

6. Časté kŕmenie

Novorodenci jedia často, je úplne normálne, že tak robia aj 16-krát za deň. Materské mlieko je ľahko stráviteľné, preto množstvo detí môže byť opäť hladných po 45 minútach. Dojčiace matky strávia približne 10 až 12 hodín denne kŕmením. K lekárovi choďte vtedy, keď sa vaše dieťa chce kŕmiť nonstop bez prestávky, rovnako ak nemá dostatok mokrých a špinavých plienok. 

7. Hnačka

Stolica dieťaťa z materského mlieka býva často vodnatá a vy sa obávate, že dieťa ma hnačku. Preč s obavami, je to bežný jav .Jej zafarbenie sa dokonca môže pohybovať od žltej, hnedej až k oranžovej farbe. Niektoré deti nemajú stolicu niekoľko dní, iné kakajú redšie aj viackrát do dňa. Ak spozorujete v stolici krv, vezmite dieťa k doktorovi, urobte tak aj v prípade, že farba je zelená a extrémne vodnatá.

8. Opuchnuté prsia

Novorodenci môžu mať pri pôrode opuchnuté tkanivo prsníka. Platí to aj pre dievčatá aj chlapcov. Rovnaké hormóny, ktoré ovplyvňujú, že sa prsia matky zväčšia a sú pripravené na dojčenie, môžu spôsobiť, že aj prsia dieťaťa napučia. Nie je to dôvod na paniku, opuch zmizne sám v priebehu pár týždňov. Ak však opuchnuté prsné tkanivo sčervenie a dieťa má horúčku, navštívte s ním pediatra.

9. Opuchnuté genitálie

Možno si všimnete, že genitálie vášho novorodenca v tomto prípade dcéry sú väčšie, ako by ste očakávali počas prvých dní po narodení. Je to len krátkodobý hormonálny jav a opuch sám zmizne počas niekoľkých prvých dní života. K lekárovi choďte vtedy, keď opuch nemizne niekoľko týždňov, alebo sa vám zdá, že ma dieťa bolesti.

10. Škúliace oči

Je normálne, že novonarodené deti majú obdobie, keď sa vám zdá, že škúlia. Svaly okolo očí totiž nie sú ešte dostatočne silné. Tento stav zvyčajne sám zmizne okolo tretieho mesiaca života. Doktora navštívte vtedy, ak sa vám zdá, že dieťa naďalej veľmi škúli a tento problém pretrvá aj po šiestom mesiaci života.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia