DOJČATÁ: Dokedy by mali spať v izbe s rodičmi?

DOJČATÁ: Dokedy by mali
Ilustračné foto
Zdroj: pixabay.com
2016-10-26 00:30:23 |

Minimálne prvých šesť mesiacov života by mali bábätká spať s izbe s rodičmi. Minimalizuje sa tak riziko úmrtia drobčeka v spánku.

Americkí pediatri vydali novú smernicu, podľa ktorej by si mali nechať rodičia bábätko v spálni minimálne v prvom polroku jeho života. Odporúčajú však, aby to bol aj rok. Zároveň upozorňujú, že drobček by nemal zdieľať lôžko s rodičmi, ale mal by spať vo svojej postieľke na pevnej podložke bez akýchkoľvek vankúšov a paplónikov.

To, keď dojča spí v jednej miestnosti s rodičmi, no nie spoločne v posteli, znižuje riziko SIDS (náhleho úmrtia dojčiat) až o 50 %! „Spoločné zdieľanie postele je potenciálne najnebezpečnejšie pre dojčatá do štyroch mesiacov veku, predčasne narodené bábätká a bábätká s nízkou pôrodnou hmotnosťou,“ konštatuje spoluautorka nových usmernení pre pediatrov v USA Lori Feldman-Winter. Spoločné spanie s deťmi v prvých mesiacoch ich života by nemali praktizovať  ani mamy, ktoré niekoľkokrát v noci dojčia.

Dôvodom prísnych usmernení, ktorých sa majú americkí pediatri držať, je stúpajúci počet úmrtí dojčiat na SIDS. „Väčšina z nich zomrela v spánku, keď ležali na bruchu, s hlavou na vankúši  alebo zdieľali lôžko s dospelými,“ hovorí pediatrický výskumník z Univesity of Virginia v Charlottesville Fern Hauck.

Najdôležitejší záver, ktorý by mali brať vážne všetci rodičia:

Dojča treba uložiť na spánok do vlastnej postieľky na chrbát na pevnú podložku bez vankúša!


Zaujímavosťou je, že z nazhromaždených údajov expertov od roku 2004 do roku 2014 vyplýva, že každé piate dojča zomrie mimo domova – u starých rodičov, u inej rodiny, u kamarátov alebo u babysitterov. V porovnaní s bábätkami, ktoré zomreli na SIDS alebo udusenie doma, boli častejšie nájdené v polohe na brušku alebo v autosedačke, čo je tiež veľmi nebezpečné miesto pre detský spánok. „Rodičia často predpokladajú, že iní ľudia starajúci sa o ich dieťa, poznajú zásady bezpečného spánku u dojčiat. To rozhodne nie je pravda,“ upozorňuje expert Jeffrey Colvin a odporúča, aby rodičia každého, kto zostáva s ich dieťaťom, upozornili na to, ako ho treba uložiť na spánok!

Prečítajte si tiež:

Dieťa zo svojej postele nevyháňajte, radia experti

Odborníci varujú pred vankúšmi proti sploštenej hlavičke

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia