Na bábätko si treba zvyknúť: Podľa vedcov to trvá takto dlho!

Na bábätko si treba
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-10-07 00:30:00 |

Novopečení rodičia, ktorým sa narodilo prvé bábätko, priznávajú, že jedným z prvých pocitov je šok. Prispôsobiť sa malému človiečikovi nie je jednoduché.

Eufóriu z príchodu malého voňavého klbka na svet najčastejšie vystrieda šok a obavy, čo ďalej.  Hovoríme o prvom dieťatku, pri ostatných je to už predsa len trochu iné. Na to, aby sme sa prispôsobili životu s dieťaťom, potrebujeme podľ expertov niečo vyše roka. Zhruba toľko trvá čerstvým rodičom prvého potomka  než prijmú za svoj nový životný štýl. Najťažšia zo všetkého je dovtedy nepoznaná „konštantná starostlivosť“ o drobčeka, za ňou nasleduje nevyspatosť a bezsenné noci a treťou najťažšou rodičovskou úlohou je uspávanie malého uplakanca.

Tieto výsledky priniesol britský prieskum, podľa ktorého je to v priemere 14 mesiacov, než sa ľudia do úlohy rodičov úplne vžijú. Kým pred príchodom bábätka na svet trávili budúci rodičia spolu väčšinu voľného času, popri bábätku sa spoločne strávené chvíle výrazne obmedzia, na čo si mnohí tiež veľmi ťažko zvykajú.


11 vecí, ktoré vám budú chýbať, keď bábo už nie je bábo


Na druhej strane, pohľad na úsmev bábätka napĺňa rodičov radosťou, akú pred tým nepoznali. Označujú to za jeden z najpozitívnejších pocitov, aké je možné zažiť. Pozitívne hodnotia aj to, že vďaka bábätku sa učia mnoho nových vecí a získavajú nové skúsenosti. Vysoko hodnotia aj maznanie sa s drobčekom, ktoré je jedinečné. Ďalšími momentmi, ktoré patria k tým pozitívnym v rodičovstve, sú také míľniky v živote bábätka, akými sú celonočný spánok, prvé kroky a prvé slová.

Z prepočtov expertom vyšlo, že počas prvého roka života bábätka ho rodičia držia na rukách neuveriteľných 2 263 hodín, čo je viac ako 6 hodín denne. Najúnavnejším dňom v týždni pre nových rodičov je pondelok. Odborníci zisťovali aj to, v akom čase dňa na rodičov padá najväčšia únava – odpoveď znie, že je to okolo 19. hodiny, keď sú po celom dni najviac vyčerpaní.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia