Takto vidia novorodenci ľudí okolo seba

Takto vidia novorodenci ľudí
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-07-13 18:40:00 |

Na rozdiel od iných pokusov pochopiť detské videnie, jedna zo štúdií sa spoliehala na video, lebo pohyblivý obraz je lepšie vidieť ako napríklad statickú fotku. Čo zistili?

Výskumníci zaznamenali ľudí s meniacimi sa výrazmi – od radostného prekvapenia cez neutrálnu tvár až po nahnevaný výraz a odfiltrovali všetky ďalšie podrobnosti ako napríklad farbu. Potom ukázali videá dospelým, aby zistili, či dokážu identifikovať výrazy na videách. Predpokladali, že ak by sa to nepodarilo dospelým, je veľmi pravdepodobné, že na rôzne výrazy nebudú reagovať ani bábätká.  Dospelí pomenovali správne tri zo štyroch výrazov na diaľku 30 centimetrov, no na vzdialenosť 120 centimetrov to už ndokázali, problémy mali aj pri 60 centimetroch. To potvrdilo fakt, že novorodenci sú schopní vidieť a vnímať výrazy a tváre ľudí zhruba na dĺžku ruky, v ktorej ich držíme.

Štúdia nielen potvrdzuje to, že bábätká vidia do diaľky asi 30 centimetrov, ale tiež pomáha pri pochopení toho, ako môžu napodobňovať naše výrazy v prvých týždňoch života. Keď sa teda svojmu drobčekovi prihovárate, snažte sa dostať do jeho „zorného poľa“, inak síce bude počuť váš hlas, ale namiesto vašej podoby uvidí iba rozmazanú machuľu. A to predsa nechcete... Schopnosť bábätiek v prvých týždňoch vidieť iba na spomínanú krátku vzdialenosť je aj dôvodom, prečo sa veľmi zľaknú zvukov či hlasného hovoru. Kým väčšie deti a dospelí sa jednoducho pozrú, odkiaľ zvuk prichádza, novorodenci nemajú šancu vidieť to.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia