Ktorý hlas milujú bábätká najviac?

Ktorý hlas milujú bábätká
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-05-15 00:30:23 |

Samozrejme, bábätko miluje váš hlas a prihovárať sa mu od narodenia je veľmi dôležité. Ešte príjemnejšie je však pre najmenších to, keď počujú niekoho iného... Čí hlas to asi je?

Hlas mamy a otca je nenahraditeľný a každé dieťatko sa rozžiari, keď ho začuje. Výskumníci z kanadskej McGill University však zistili, že bábätko má v období, keď ešte samo nedokáže bľabotať, väčší záujem o zvuky, ktoré vydáva iné dieťa!

Experti si všímali reakcie 6-mesačných dojčiat, ktorým sa najprv prihovárali dospelí ľudia a potom deti. Kým pri dospelákoch boli tváre bábätiek neutrálne, pri počutí detských hlasov často reagovali úsmevom. Štúdia, ktorá bola uverejnená v Developmental Science, dospela k záveru, že detský hlas dokážu drobčekovia so záujmom počúvať o 40 percent času dlhšie ako hlasy dospelých ľudí. Podľa výskumníkov to nesúvisí s preferovaním známych zvukov, s ktorými sa stretávali často vo svojom doterajšom každodennom živote.


Rozprávajú druhorodené deti naozaj neskôr?


Nové zistenie by podľa autorov štúdie mohlo pomôcť pri odhaľovaní a využívaní procesov, ktoré sa podieľajú na vývoji jazyka dieťaťa. Veria, že tento poznatok sa bude dať potenciálne využiť pri zmierňovaní problémov spojených s rozvojom reči. O tom, či hlas iného dieťaťa môže mať vplyv aj na upokojenie bábätka, sa v štúdii nezmieňujú, no za vyskúšanie nič  nedáte a možno aj toto je jedna z ciest, ako si poradiť s bábätkom, ktoré nie a nie utíšiť... 

 

Prečítajte si tiež:

Šesť ciest ako zvýšiť inteligenciu batoľaťa

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az, parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia