K jednému z ôsmich úmrtí na SIDS prichádza na gauči

K jednému z ôsmich
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2014-10-15 00:01:40 |

Bábätko položené na gauči je vystavené väčšiemu riziku syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS) ako keď je vo svojej postieľke. Dokonca aj vtedy, ak ste pri ňom!

Vedci prišli zo zaujímavým zistením, ktoré by malo byť varovaním pre všetkých rodičov. SIDS – náhla a nepredvídaná smrť dojčaťa je strašiakom všetkých rodičov bábätiek do jedného roka. Dôvod, pre ktorý k úmrtiam bez príčiny dochádza, nie je doteraz úplne jasný. Ak chcete riziko znížiť, nenechávajte drobčeka na pohovke. Práve na pohovkách totiž podľa zistení odborníkov zomrie na SIDS jedno z ôsmich bábätiek.

Lekári upozorňujú rodičov, aby nenechávali deti spať kdekoľvek, ale ukladali ich vždy na pevný povrch do detskej postieľky alebo do kočíka. Sedacie súpravy by nemali ľuďom ani prísť na myseľ, keď uvažujú, kde dajú spať bábätko,“ zdôrazňuje spoluautor štúdie a pediater z detskej nemocnice v Kansas City v Missouri Jeffrey Colvin. „Podiel úmrtí dojčiat na pohovke je oveľa vyšší, než som si kedy mohol myslieť,“ konštatuje.

Postieľka je najbezpečnejšia

Dôvodom, pre ktorý sú pohovky pre bábätká takým nebezpečným miestom, môže byť podľa expertov to, že sú mäkšie a nachádzajú sa na nich rôzne vankúšiky. Z informácií v štúdii vyplýva, že k hláseným úmrtiam dojčiat na pohovkách prišlo preto, lebo spali na boku, na brušku alebo vo všeobecnosti v inej polohe ako obvykle. Nebezpečné sú často tiež povrchové materiály na pohovkách. Experti zistili, že pri ukladaní bábätiek na gauč sú rodičia omnoho menej obozretní než pri ukladaní do postieľky.

Vedci upozorňujú, že nechávať bábätká na gauči je nebezpečné aj vtedy, keď sú rodičia pri nich. „Je to klamné, ak si myslia, že sa nemôže nič stať, ak na dieťa vidia,“ zdôrazňuje Colvin. Pripomína, že často sú vyčerpaní a zaspia alebo sa jednoducho rozptyľujú. „Niekedy si vôbec neuvedomujú ako rýchlo môže prísť k tragédii,“ dodáva.

Vedci odrádzajú rodičov aj od spoločného spania s dojčatami, najmä do pol roka života. Dospelí si to často neuvedomujú, no v rodičovskej posteli je príliš veľa vankúšov a prikrývok, ktoré sú pre bábätko potenciálne nebezpečné. Najlepším pravidlom, ktorým by sa rodičia dojčiat mali riadiť, je – sám, na chrbte a v postieľke.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia