Vývoj bábätka - ôsmy mesiac

Vývoj bábätka - ôsmy
Ilustračné foto
Zdroj: photl.com
2014-04-23 00:01:23 |

Ôsmy mesiac je vo vývoji bábätka zlomový – stáva sa mobilnejším a vydáva sa na samostatné dobrodružné výpravy po príbytku. Buďte v strehu, pripravte sa na prvé pády a nárazy.

Ako bábätko rastie?

Drobček v tomto mesiaci priberie okolo pol kila a podrastie o jeden až dva centimetre. Chlapci vážia priemerne od  7 do 10, 5 kila a merajú niečo medzi 66 až 75 centimetrov. Dievčatká majú spravidla o pol kila menej, takže aj 6,5 kg je úplne v norme a merajú tiež o niečo menej ako chlapci – v priemere od 65 do 73 centimetrov.

Väčšina bábätiek už má aj nejaký ten zúbok, najčastejšie dve dolné a dve horné jedničky. Ak sa ešte zúbky prerezávať nezačali, ani to nie je neobvyklé. U niektorých detí si počkajú aj do prvých narodenín.

Ak už sú nejaké na svete, s hygienou ústnej dutiny neotáľajte. Treba začať hneď po prerezaní prvých mliečnych zúbkov. Spočiatku stačí vytierať ústnu dutinu jemne gázou alebo vreckovkou namočenou vo vode, neskôr detskou kefkou vhodnou pre bábätká. Pastu nepoužívajte, lebo ešte ju nedokážu vypľúvať. Ak sa rozhodnete pre čistenie s pastou, treba kúpiť čo najjemnejšiu a na kefku naniesť minimálne množstvo.

Základom aj naďalej zostáva materské mlieko, ak už nedojčíte náhradné umelé mlieko, kravské zatiaľ vhodné nie je. Pevnú stravu už netreba mixovať, stačí popučiť vidličkou. Do jedla nepridávajte soľ, cukor ani koreniny. Rovnako nijako nedochucujte mlieko či čaj, ani medom. Namiesto sladkostí ponúkajte drobčekovi pokrájané ovocie.

Dieťatko už pravdepodobne začína ovládať tzv. kliešťový úchop, ktorý mu umožňuje dvihnúť a udržať menšie kúsky jedla medzi palcom, ukazovákom a prostredníkom. Vďaka tomu si môže kúsky jabĺčka, banánu, cestovín či iného jedla vkladať do úst samostatne.

Čo všetko dokáže

Kým doteraz sa bábätká plazili, ôsmy mesiac je začiatkom rozvíjania sa ďalších zručností. Začínajú štvornožkovať a niektoré sa už dvíhajú aj na nohy pomocou pridŕžania sa nábytku. Každé dieťa má svoje tempo, ktoré treba rešpektovať a pomáhať mu v rámci jeho schopností a možností, nie nasilu ho učiť veci, na ktoré ešte nedozrelo. Kým niektorí drobci sú schopní urobiť v tomto mesiaci už aj pár samostatných krôčikov, iní si ešte nejaký ten mesiac „polozia“ po štyroch.

Keď si však všimnete, že sa bábätko pri gauči či nízkych skrinkách snaží stavať, buďte v jeho blízkosti, lebo môže spadnúť. Dbajte na to, aby ste odstránili z jeho blízkosti predmety s ostrými hrotmi, na malé konferenčné stolíky či skrinky dajte ochranu. Odložte aj krehké predmety, kusy nábytku, ktoré sa ľahko prevrátia, sklené a malé veci. Dobrým nápadom je zaistiť aj okná, aby ich drobček nedokázal sám otvoriť – buď odmontovať kľučky alebo kúpiť zámky na rámy či inak ich zabezpečiť. Pre bábätko je nebezpečný aj pád z prízemia rodinného domu. Novoobjavené možnosti mobility znamenajú, že vás čaká obdobie pádov a nárazov, ktoré sú nevyhnutnou súčasťou detstva.

Občas vám pri niektorých kúskoch drobčeka asi poskočí srdce, no nebrzdite ho v skúmaní sveta. Rozvíja tak svoje fyzické schopnosti. Je pochopiteľné, že ho chcete chrániť pred nebezpečenstvom, no na druhej strane je potrebné nechať ho vyskúšať si niektoré veci na vlastnú päsť, aj keď pod vašim dohľadom. Pripravte sa na to, že prichádza obdobie, v ktorom budete musieť byť ostražitejší ako doteraz a venovať dieťatku viac času.

Bábätko sa už dokáže bez akejkoľvek pomoci posadiť a samostatne sedieť s rovnou chrbticou. Vďaka lepšej koordinácii prstov skúma menšie predmety. K zábavným hrám patrí hádzanie predmetov, ktoré potom s radosťou hľadá a ukazuje na ne ukazováčikom. Miluje skúmanie rôznych objektov tak, že nimi trasie či búcha. Dokáže donekonečna odhadzovať nejakú hračku a čakať, kedy mu ju donesiete. Nechce vás tým obťažovať a vaše dohováranie nepochopí. Jednoducho je to sranda, ktorú chce prežívať nanovo a nanovo. Radosť mu urobíte aj tým, keď sa schováte pod perinu, za skriňu alebo pod stôl a ono vás bude hľadať.  Rovnako dobré je aj skrývanie predmetov. Rado ukladá menšie predmety do väčších a podobne. V tomto mesiaci už začína rozpoznávať špecifické možnosti predmetov a kým doteraz mu bolo jedno, či búcha o stôl látkovým podbradníkom alebo kladivkom, teraz už zisťuje, že kladivko vydá pri tom zvuk a podbradník nie.

Niektoré bábätká v tomto mesiaci už bez problémov dávajú pá-pá, ťapkajú, ukazujú ako sa majú alebo ako narastú. Ak to vaše takto komunikovať nepotrebuje, netrápte sa tým. Naďalej drobčeka  podporujte, čítajte mu, ukazujte obrázky. Precvičujte tlieskanie, mávanie, skúste aj niečo nové – napríklad barany, barany, buc, po čom jemne narazíte čelami o seba. Väčšina drobčekov už švitorí a napodobňujú intonáciu ľudí, ktorých počujú. Obvykle môžete z ich ústočiek počuť rôzne duplikované slabiky, no ešte nejde o zámerné slová.

Separačná úzkosť

Pri kontakte s cudzími ľuďmi môže byť bábätko vystrašené, plaché alebo uplakané. Ide o začiatok tzv. separačnej úzkosti, ktorou si prejde väčšina drobčekov. Dokáže už lepšie vyjadriť svoje emócie a dáva jasne najavo, čo prežíva. Dieťatko sa učí posudzovať a napodobňovať nálady ostatných a môžete si všimnúť prvé náznaky empatie. Napríklad, keď vidí iné dieťatko plakať, sleduje ho a začne kňučať tiež. Keď od neho odchádzate, tak sa jednoducho rozplače, lebo cíti úzkosť z odlúčenia alebo je naštvané, že idete preč.

Ak chcete dieťatku pomôcť zvyknúť si na myšlienku, že mamička a otecko môžu odísť, no vždy sa vrátia, precvičujte si to hrou s jeho obľúbenou hračkou. Skryte medvedíka alebo bábiku na krátky čas pod deku a potom ho veselo vytiahnite. To mu pomôže pochopiť, že aj keď niečo nevidí, neznamená to, že to neexistuje.

Rovnako to robte aj vy - odíďte na nejaký čas z miestnosti a potom sa vráťte. Aj keď je ťažké vidieť dieťatko smutné, je dôležité dovoliť, aby to zažilo. Tým, že postupne budete čas, keď vás nevidí, predlžovať a nechávať ho s niekým iným, naučíte ho, že to neprekáža a vždy sa vrátite. Tiež mu tým pomáhate rozvíjať dôveru a vytvárať si vzťahy s inými ľuďmi. Vždy keď odchádzate, pobozkajte ho a uistite, že sa vrátite. Nerobte to potajomky, bude sa cítiť oklamané.

Keď sa drobček rozplače, dajte mu čas na upokojenie a pomaznajte sa s ním. Dbajte na to, aby ste sa tiež nerozplakali. To ho rozľútostí ešte viac. Naopak, snažte sa byť pozitívna. Ak sa dieťatko pri vás upokojiť nedokáže, nechajte to na človeka, ktorý ho bude opatrovať.

Každé dieťa je iné. Kým jedno prežíva odlúčenie veľmi ťažko, iné ho prekonajú s ľahkosťou. Všeobecný návod ako na to, neexistuje. Väčšie problémy majú deti, o ktoré sa od narodenia starajú iba rodičia a majú malý kontakt s inými ľuďmi.


Foto: photl.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia