Bábätká "terorizujú" matky plačom úmyselne

Bábätká
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2014-04-21 12:01:56 |

Pýtali ste sa už niekedy sama seba, prečo vás bábätko nenechá aspoň jednu noc v pokoji vyspať? Vedci prišli na to, že plakať ich núti prirodzený inštinkt prežiť.

Radosť z príchodu nového člena rodiny často strieda zúfalstvo z prebdených nocí. Zdá sa však, že novorodenci sú od prírody naprogramovaní, aby si vynucovali všetku pozornosť maminky. Tá je potom tak zaneprázdnená utišovaním ukričaného drobca, že jej ani nenapadne pokúšať sa o ďalšie bábätko. Vďaka tomu si dieťa zabezpečuje vyššie šance na prežitie.

Profesor David Haig z Harvardskej univerzity tvrdí, že nemluvňatá sa v noci často budia na kojenie, aby sa u ich matky nemohla opäť spustiť ovulácia a tak minimalizujú riziko ďalšieho tehotenstva. Najmä v staroveku totiž kratšie intervaly medzi narodením súrodencov zvyšovali úmrtnosť detí. "Prirodzený výber zachoval v bábätkách inštinktívne správanie, ktoré vlastne pôsobí ako antikoncepcia. Samotné dieťa potom profituje z neskoršieho príchodu súrodenca," vysvetľuje Haig.

Podľa štatistík sa bábätká v prvých ôsmich týždňoch života budia v priemere každé dve až štyri hodiny. Neskôr sa interval predlžuje na štyri až šesť hodín. Je tiež pravda, že deti, ktoré dostávajú umelé mlieko, sa budia menej často. Súvisí to však len s tým, že ho nevedia stráviť tak ľahko ako materské mlieko a sú preto viac ospalé. "Moderné technológie nám ponúkajú spoľahlivejšie formy antikoncepcie, no správanie detí zostáva súčasťou nášho biologického dedičstva," dodal profesor Haig.


Foto: wikimedia commons
Zdroj: dailytelegraph.com.au

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia