Vyčistite bábätku noštek správne! Ako na to?

Vyčistite bábätku noštek správne!
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-10-10 13:45:20 |

Toto je spôsob, ako môžete bezpečne vyčistiť nosové dýchacie cesty bez rizika. Ak je dieťa zdravé, čistenie nosíka robte maximálne raz za deň.

  • keď je dieťa prebudené, položte ho na brucho a hlavičku otočte nabok: takto mu môžu prebytočné slinky z úst a hrdla vytekať von = bude sa mu ľahšie dýchať, kým sa budete venovať jeho nošteku
  • na čistenie použite najprv vatové tyčinky suché alebo zvlhčené nosovým sprejom morskej vody (napr. Stérimar)
  • ak sa dieťa pri čistení nosa bráni, je bezpečnejšie používať zvlhčenú textilnú vreckovku – vatovou tyčinkou mu môžete spôsobiť poranenie sliznice (= následná infekcia)
  • po vyčistení nošteka použite opäť vatovú tyčinku (alebo kúsok vaty) namočenú v čistom olivovom oleji (predáva sa v lekárňach) = prírodné ošetrenie sliznice proti vysychaniu
  • ak má dieťa opuchnutú sliznicu v nose (z podráždenia alebo pri infekcii), namiesto oleja po vyčistení použite radšej hypertonický roztok morskej soli (napr. Quinxx) alebo nosné kvapky koncentrácie 0,01 % (napr. Nasivin, Olynth)

Pani doktorka Adriana Borošová mamičkám radí, že dojčiatku môžu noštek vytierať vatovou tyčinkou namočenou v materskom mlieku – obsahuje imunoglobulíny a lymfocyty, ktoré zvyšujú odolnosť zdravej sliznice a pomáhajú tiež liečiť prípadnú infekciu.

Kedy začať dieťa učiť fúkať nos?

Niektoré deti podľa doktorky Borošovej odkukajú (od rodičov) fúkanie nosa aj skôr, ale väčšina detí zvládne túto „zábavku“ koncom druhého roka. Či ich to bude naozaj baviť, to je už druhá vec. Ukážte im, ako to robíte vy – veď už viete, že deti sa najlepšie učia napodobňovaním.

Dôležitá je správna technika fúkania nosa - každú dierku treba fúkaním čistiť samostatne, pričom druhá dierka je stlačením upchatá. "V prípade, že dieťa ani vo veku dvoch rokov pri čistení nosa nespolupracuje fúkaním, skúste mu aspoň raz denne do každej dierky nosa kvapnúť kvapku – dve alebo jemne streknúť sprej koncentrovaného roztoku morskej soli (Quinxx, Stérimar) a dieťa si tak vyčistí nos buď smrkaním alebo kýchnutím," hovorí doktorka Borošová. Upozorňuje aj na správnu techniku kýchania - naučte dieťa kýchať do rukáva, nie do dlaní. Dôvod? bacily „chytené“ v rukáve sa podľa nej ďalej nešíria, ale bacily z dlaní a prstov áno.

Prečítajte si tiež:

Kvapky do nosa sú liek, nepreháňajte to s nimi!

Čo robiť, keď má dieťa v nose cudzí predmet?

Fotogaléria


Foto: flickr.com
Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia