Tieto zmeny na tele môžete čakať po pôrode

Tieto zmeny na tele
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2016-12-27 00:06:20 |

Narodenie bábätka úplne obráti svet mamy. Pôrod je veľká zmena, nielen životná, ale i fyzická. Na čo sa treba pripraviť a kedy s ním prichádzajúce nepríjemnosti odznejú?

1. Napuchnuté nohy

Mnohé mamičky zažijú opuchanie nôh počas tehotenstva, ale ojedinelý nie je ani popôrodný opuch, ktorý sa nazýva edém. Vzniká preto, že krv zo zmenšujúcej sa maternice a infúzie, ktoré ste pri pôrode dostali, nie je možné len tak jednoducho z tela vypudiť, a preto sa usádzajú v nohách. Za normálnych okolností by sa však mal opuch do desiatich dní stratiť, ak nie, pomôže lekár. V týchto dňoch si preto obúvajte pohodlné papuče a voľnú obuv a dopujte telo bielkovinami, ktoré sa pri pôrode strácajú.

2. Ako sa zmení vagína?

Po vaginálnom pôrode zostane vagína o niečo väčšia, ako bola predtým. Hneď po pôrode sa pošva roztiahne, je opuchnutá a poranená. Počas niekoľkých dní po pôrode opuch ustúpi, vagína získava svoj svalový tonus a začína sa zmenšovať. Odborníci odporúčajú cvičiť ešte pred samotným pôrodom Kegelove cviky, ktoré pomáhajú obnoviť svaly v oblasti pošvy a močového mechúra, aby žena netrpela inkontinenciou. Posilnenie svalov panvového dna nerieši iba problémy s inkontinenciou, je i dobrým začiatkom pre riešenie problémov pri pohlavnom styku. Rýchlosť zahojenia hrádze závisí od veľkosti jej poranenia. V prípade menších trhlín, ktoré si nevyžadovali šitie, sa hrádza zahojí rýchlo. Veľké zranenia sa hoja dlho a treba im dopriať čas, preto je lepšie so sexuálnym stykom počkať až po odporúčaní lekára. Povrch pošvy je pokrytý sliznicou a bakteriálnou mikroflórou, ktoré spolu tvoria pošvový (vaginálny) ekosystém. Pri jeho porušení dochádza k zápalom pošvy alebo k podráždeniam vonkajších genitálií, ktoré bývajú spôsobené bakteriálnymi, kvasinkovými či vírusovými infekciami.

3. Dyspareunia alebo bolestivý sexuálny styk

Návrat do intímneho života nemusí byť za každých okolností jednoduchý. Nezáleží, či žena porodila dieťa prirodzenou cestou alebo cisárskym rezom. Nechuť a bolesti môžu mať  telesný aj psychický pôvod. Žena môže pociťovať stiahnutie alebo naopak uvoľnenie vagíny, cíti sa nepríťažlivá, v dôsledku starostlivosti o dieťa unavená, vystresovaná a poškodenie nervových ukončení na stenách môže vyvolávať iné pocity pri sexe ako pred pôrodom. Bolestivý pohlavný styk môže byť aj dôsledkom nastrihnutia hrádze. Nervové zakončenia v tejto oblasti sú prerastené tkanivom po jazvách. Nastrihnutie hrádze, ktoré sa odborne nazýva epiziotómia, sa vykonáva, aby sa zväčšil pošvový vchod a uľahčil sa tak pôrod bábätku, ktoré má väčšiu hlavičku a neprešlo by otvorom alebo sa môžu zaseknúť plecia dieťaťa. Zotavovanie po nastrihnutí a zošití hrádze alebo jej natrhnutí je individuálne. Ak problémy pretrvávajú aj po 4 mesiacoch, môže ísť o nesprávne popôrodné zošitie. Pošvový vchod by sa mal sám po niekoľkých pohlavných stykoch napraviť. Ak sa tak nestane, musí dôjsť k nastrihnutiu a jeho opätovnému zošitiu.

4. Nedostatočne zvlhčená vagína

Jedným z dôvodov bolestivého pohlavného styku môže byť aj suchosť pošvy. Pocit sucha resp. nedostatočného zvlhčenia vagíny spôsobuje pokles hormónov estrogénu a prolaktínu, ktoré stimulujú tvorbu mlieka. Jeho vedľajším účinkom je to, že vysušuje sliznicu pošvy. „Suchosť pošvy vzniká kvôli hormonálnemu stavu počas dojčenia, kedy žena nemenštruuje a je prirodzene chránená pred ďalším možným otehotnením“  hovorí gynekologička MUDr. Zora Vasiľová. Počas pohlavného styku často nepomôže ani dlhá predohra. K príznakom suchej pošvy patrí bolestivý pohlavný styk (často mierne krvácanie po styku), pálenie, svrbenie, bolestivosť a nutkanie na močenie. Nepríjemné pocity suchosti pošvy prirodzene ustupujú po ukončení dojčenia. Do toho času si ale môže žena uľahčiť stav zdravotníckou pomôckou, ktorá jej pomôže odstrániť nepríjemne prejavy suchej pošvy. Existuje vaginálny gél, ktorý obsahuje kyselinu mliečnu a kyselinu hyalurónovú a používa sa na podporu regenerácie pošvovej sliznice pri stavoch spojených s hormonálnymi zmenami, predovšetkým po pôrode, v období laktácie a pri menopauze. Kyselina hyalurónová je prirodzenou súčasťou ľudského tela. Vytvára ochrannú  bariéru, ktorá zvlhčuje, chráni, zabraňuje  prenikaniu a rast patogénnej flóry, urýchľuje prirodzený proces hojenia, urýchľuje regeneráciu poškodenej sliznice a podporuje prirodzené protizápalové procesy. Kyselina mliečna zase vytvára potrebné, prirodzene kyslé prostredie v pošve, a tak udržiava mikrobiálnu rovnováhu a zabraňuje šíreniu patogénnych baktérií.

5. Nedostatok túžby alebo sebavedomia

Po pôrode je bežné, že veľa žien stráca chuť na milovanie. Sexualita žien je všeobecne oveľa komplikovanejšia než mužská sexualita. Niektoré ženy majú biologicky vrodenú sexuálnu túžbu, ktorá neochabne ani po pôrode. Iné zas nie sú takto biologicky naprogramované a na to, aby sa sexuálne vzrušili, sa potrebujú myšlienkovo preladiť. Hormón prolaktín, ktorý sa uvoľňuje počas dojčenia, sexuálnu túžbu tlmí. Aj rodidlá (pohlavné orgány) sa musia najprv zahojiť. Často je dôvodom odmietania sexuálneho zblíženia aj pocit, že sa žena cíti pre partnera neatraktívne.  Je prirodzené, že žena  je po pôrode iná ako pred ním.

Odporúčame tiež:

Čo cíti žena pri skutočných kontrakciách?

15 vecí, ktoré vás môžu prekvapiť pri sexe po pôrode

 


Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia