Vedeli ste, že popôrodnou depresiou trpí aj každý 10. otec?

Vedeli ste, že popôrodnou
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-03-17 00:30:23 |

Vedci dávno zistili, že mama bojujúca s popôrodnou depresiou má na deti negatívny vplyv. Ako je to s depresiou u otcov, však doteraz nikto neskúmal.

Popôrodné blues, ktorým trpí podľa štatistík každá siedma žena, má na vývoj dieťatka v najútlejšom veku výrazný dopad. O nič lepšie to však nie je ani vtedy, ak s touto „potvorou“ zápasí otec. Popôrodná depresia jedného z rodičov negatívne ovplyvňuje podľa odborníkov deti dokonca viac ako to, keď sa rodičia hádajú. Dôvodom je to, že u depresívnych rodičov chýba vo vzťahu k dieťaťu očný kontakt, úsmev, spätná väzba či zapojenie sa do spoločných činností.

„Popôrodnej depresii otcov by sa mala venovať taká istá pozornosť ako popôrodnej depresií mamičiek,“ hovorí vedúci autor aktuálnej štúdie venujúcej sa tejto téme Fisher Sheehan. Depresia otca v prvých rokoch rodičovstva bude mať na svedomí vznik správania dieťaťa poznačeného úzkosťou, smútkom či neistotou.

Nová štúdia ako jedna z prvých upozorňuje na to, že popôrodná depresia otca má na dieťa rovnaký, a niekedy aj silnejší vplyv ako popôrodná depresia mamy. Tým, že sa o nej veľa nehovorí, pretrváva omnoho dlhšie a ovplyvňuje správanie dieťaťa počas prvých najdôležitejších, tzv. formatívnych rokov. Čím viac je jeden z rodičov ponorený v depresii, tým väčšie riziko výskytu úzkostných porúch a nezdravých emócií u potomka hrozí. „Depresia totiž výrazne ovplyvňuje spôsob, akým ľudia vyjadrujú emócie a to môže mať za následok zmeny správania u detí,“ upozorňuje Sheehan.

Predchádzajúce štúdie ukázali, že u otcov je práve po narodení dieťaťa najväčšie riziko vzniku depresie ako v ktoromkoľvek inom životnom období. Zistili, že z nálady otca v období pôrodu sa dá určiť trajektória jeho prípadnej depresie o tri roky neskôr, čo je významné pre predvídanie jeho vplyvu na správanie dieťaťa.

„Kľúčom k úspechu je včasný zásah tak pri mamách, ako aj pri otcoch. Ak sa nám podarí zachytiť rodičia s depresiou, je možné eliminovať jej príznaky, čo je významné pre vývoj dieťaťa,“ konštatuje Shehan.  

 

Zaujímavosti z najnovšej štúdie

Popôrodná depresia matky aj otca vplýva na vonkajšie správanie dieťaťa, ako aj na jeho vnútorný život.

U rodičov, ktorí trpeli popôrodnou depresiou hneď po narodení dieťatka, sa jej príznaky opäť prihlásili o tri roky neskôr.  

Popôrodná depresia u mamy aj otca je pôdou pre rodičovské depresie aj v ďalšom živote.

Spory medzi rodičmi nemajú taký výrazne negatívny vplyv na budúce správanie dieťaťa ako depresia jedného z nich, prípadne obidvoch.

Kým popôrodnou depresiou trpí každá siedma žena, depresiou pred aj po narodení potomka trpí každý desiaty muž.   

Príznaky popôrodnej depresie kulminujú v období medzi tretím a šiestym mesiacom života dieťaťa. Depresiu u otcov spúšťajú tie isté podnety ako u matiek – životná zmena,  málo spánku, pocit rastúcej zodpovednosti a v neposlednom rade hormóny.

Popôrodná depresia nie je hanbou ani u mamy, ani u otca. Ak nepomôže relax, navštívte odborníka. Teraz nejde o vás, ale o dieťa...

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az, parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia