Trombóza po pôrode je zriedkavá, no veľmi nebezpečná

Trombóza po pôrode je
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-03-04 12:01:48 |

Zvýšené riziko trombózy po pôrode pretrváva až po dobu 12 týždňov po pôrode, dvakrát tak dlho ako sa doteraz predpokladalo.

Riziko krvácania a trombózy je v tehotenstve vyššie ako v akomkoľvek inom období života. Dôvodom sú hormóny, ktoré menia hladiny faktorov zrážanlivosti krvi. Tzv. materská trombocytopénia je počas  gravidity pomerne častá, no ak hodnoty hemokoagulačných parametrov neprekročia určitú hranicu, mamičke ani bábätku nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Ak nebezpečenstvo trombózy prevyšuje prirodzené riziko v gravidite, žena je hospitalizovaná pod prísnym pôrodníckym a hematologickým dozorom.

Bohužiaľ, sú aj prípady, keď je tehotenstvo bezproblémové a trombózu dostane mamička po pôrode.  V šestonedelí je oproti tehotenstvu dokonca riziko žilovej trombózy trojnásobne vyššie a riziko pľúcnej embólie až osemnásobne vyššie. Pri porovnaní spontánneho vaginálneho pôrodu a cisárskeho rezu sa udáva pri „cisaráku“ sedemnásobnej vyššie riziko.

Trombóza je zriedkavá

 „Aj keď zriedkavo, ale krvné zrazeniny sú vážnou príčinou vedúcou k invalidite a úmrtiam tehotných žien alebo žien po pôrode,“ hovorí doktor Hooman Kamel, spoluautor štúdie prezentovanej pred pár dňami na medzinárodnej konferencii v New Yorku. Nové zistenie, že zvýšené riziko trombózy pretrváva dlhšie ako šesť týždňov od pôrodu, je podľa neho veľmi významnou informáciou pre lekárov starajúcich sa o pacientky po pôrode, u ktorých je riziko vzniku trombózy. Výsledky štúdie ukázali, že v prvých šiestich týždňoch po pôrode je toto riziko zvýšené oproti iným obdobiam 10-krát a zostáva zvýšené až po dobu 12 týždňov, aj keď iba dvakrát. „Zdá sa, že návrat k rizikám zodpovedajúcim času pred otehotnením sa udeje niekedy medzi 13. a 18. týždňom po pôrode,“ dodáva.

„Našimi zisteniami nechceme nikoho strašiť, drvivá väčšina mamičiek bude v poriadku,“ zdôrazňuje Kamel a prízvukuje, že riziko trombózy či následnej pľúcnej embólie je extrémne nízke. Napriek tomu je dôležité o tejto veľmi nebezpečnej komplikácii potrebné hovoriť, aby bolo možné riziká ešte viac minimalizovať.

Kedy vyhľadať pomoc?

Lekársku pomoc je potrebné vyhľadať okamžite, ak v čase do 12 týždňov od pôrodu pocítite bolesť alebo tlak na hrudi, bude sa vám dýchať ťažšie ako obvykle, opuchne vám noha alebo pocítite v nej bolesť, prepadnú vás náhle bolesti hlavy alebo zrazu stratíte reč, budete mať rozmazané videnie alebo si prestanete cítiť polovicu tela. Rozhoduje každá minúta. Ak sa trombus odtrhol a jeho časti sa dostali krvným obehom do pľúc, vzniká pľúcna embólia, ktorá má na svedomí viac ako 10 percent úmrtí novopečených mamičiek.

Existuje prevencia?

Po pôrode je dôležitý pohyb, polohovanie a masáž dolných končatín, aby sa neblokovalo prúdenie krvi v žilách. Pohybujte členkami a nezabúdajte na dostatočný pitný režim.
 


Foto: wikimedia commons
Zdroj: az, medscape.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia