Dieťatko nie je v brušku správne otočené? Vyskúšajte toto

Dieťatko nie je v
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2017-07-05 13:34:57 |

Chceli by ste rodiť prirodzene, no bábätko nemá dobrú polohu? Nie je všetko stratené. Existuje niekoľko metód, ktorými možno polohu ešte pred pôrodom zmeniť.

V posledných týždňoch tehotenstva lekár pravidelne kontroluje, či je dieťa správne otočené a pripravené na pôrod. Hlava by mala smerom k pôrodnému kanálu a otočená tvárou smerom ku chrbtici. Väčšina detí sa inštinktívne uloží do tejto pozície, no asi jedno z 25 detí nezrotuje a nožičky alebo zadoček naliehajú na pôrodné cesty. Výskum ukazuje, že je bezpečnejšie, aby sa dieťa v tejto pozícii narodilo cisárskym rezom. Zaujímavý je aj fakt, že až jedna tretina pôrodov začína tak, že síce hlavička bábätka smeruje nadol, ale tvárička nie je otočená ku chrbtici, ale k bruchu. Niektoré deti sa počas pôrodnej doby stihnú otočiť, pomôže im k tomu špeciálnym hmatom lekár, pôrodná asistentka alebo odchádzajúca plodová voda.

Odborníci odporúčajú budúcim mamičkám, aby vyskúšali metódy, ktoré podľa nich môžu bábätko ešte pred pôrodom otočiť do správnej pozície.

1. Lekár použije špeciálne hmaty na brušku

Po 37 týždňoch tehotenstva, keď je dieťa plne vyvinuté a môže sa narodiť bez väčších zdravotných problémov, sa môže gynekológ pokúsiť otočiť ho pomocou vonkajších hmatov cez bruško. Úspešnosť býva viac ako 50-percentná a zvyšuje sa, ak ide o druhé tehotenstvo. Lekári ho však nevykonajú, ak má žena vaginálne krvácanie alebo sa placenta nachádza v blízkosti vaginálneho čípku, alebo ho dokonca prekrýva. Rovnako hmat neurobia, ak sa v brušku nachádza viac detí alebo je bábätko príliš malinké, či hrozí prasknutie plodového vaku.

2. Prechádzajte sa, cvičte

Prechádzky a strečing môžu pomôcť uvoľniť väzy a spojivové tkanivá, ktoré podporujú maternicu a panvu. Vytvorí sa tak priestor pre bábätko, aby mohlo pekne zrotovať do pôrodných ciest. Pokiaľ máte súhlas svojho lekára, robte drepy, tie pomôžu dieťaťu správne zostúpiť. Chrbát udržujte rovný, nohy majú byť na šírku ramien, päty tisnite do podlahy. Pokrčte kolená a vydržte v tejto pozícii od 10 do 30 sekúnd, dvihnite sa do pôvodnej polohy. Urobte päť opakovaní a oddýchnite si.

Účinným cvikom je aj dvíhanie panvy. Ľahnite si na chrbát, panvu nadvihnite tak, aby bola vyššie ako hlava približne o 30 centimetrov. Zotrvajte v tejto polohe čo najdlhšie, optimálne 5 minút. Opakujte tento cvik dvakrát denne.  

Pomáha aj relaxácia. Dajte sa na štyri, zhlboka dýchajte a predstavujte si, že sa vaše dieťatko otáča. Špecialisti tiež odporúčajú ženám, aby nesedeli na mäkkých stoličkách opreté dozadu, ale na pevnom sedadle bez opierky a s chrbtom vystretým.

3. Uvoľňovacie cviky

Bábätká, ktoré sú uložené dole hlavičkou, ale ich tvár smeruje do brucha, pri pôrode oveľa viac tlačia na spodnú časť chrbtice a ženy trpia silnými a intenzívnymi bolesťami. Ak si chcete uľaviť od bolesti, pohupujte sa v bokoch, skáčte na fit lopte, dajte sa na štyri a uvoľnite chrbát. Protitlak na boky tiež prinesie úľavu. Väčšina detí sa podarí zvrtnúť do správnej polohy. Je tiež dobré odmietnuť prepichnutie plodovej vody, ale nechať to na samotné telo. Jedna štúdia zistila, že keď sú membrány umelo prerušené, dieťa sa nedokáže svojpomocne otočiť. Samovoľne odtekajúca voda a kontrakcia ho môžu krásne nasmerovať do pôrodných ciest.

4. Alternatívne metódy

Niektorí alternatívni špecialisti tvrdia, že otočeniu bábätka do správnej polohy pomôže akupunktúra či akupresúra. Iní zase, že dieťatku treba posvietiť na cestu. Svieťte baterkou na bruško a smerujte rukou k panve. Znie to čudne? Za vyskúšanie nič nedáte.

Mohlo by vás tiež zaujať:

4 myšlienky o pôrode, na ktoré je dobré pamätať

Menštruačné bolesti napovedia, aký bolestivý bude pôrod

Fotogaléria


Foto: thinsktock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia