Môže sex naozaj spustiť pôrod?

Môže sex naozaj spustiť
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2014-09-10 12:01:50 |

Sex, korenené jedlá či jazda v aute po hrboľatej ceste... aj toto sú „zaručené“ rady na spustenie pôrodu. Odborníci však upozorňujú, že ani jedna nie je nijako dokázaná.

Aj keď nielen tehotné ženy, ale aj mnohí pôrodníci či zdravotné sestry sa domnievajú, že pohlavný styk v posledných týždňoch tehotenstva môže prispieť k začiatku pôrodu, štúdie to nepotvrdili. Jedna z najčastejších teórií o tom, že sex má na spustenie pôrodu vplyv, poukazuje na súvislosť hormónov (prostaglandínov) obsiahnutých v semenách, ktoré spolu so sťahmi stimulujú krčok maternice. Reálne sa však takáto súvislosť nepreukázala.

Naopak, výskumy ukazujú, že ženy, ktoré mali v posledných týždňoch tehotenstva sex, porodia o niečo neskôr ako tie, ktoré sex nemali. Tieto závery nemusia samozrejme nutne znamenať, že sex odďaľuje pôrod, no nahrávajú skôr teórii, že pohlavný styk pred blížiacim sa termínom pôrodu ho nijako neurýchli. Minimálne je však príjemným spestrením života pred tým, ako príde na svet drobček a vy si budete musieť pohlavný styk minimálne šesť týždňov odopierať. Pri zdravom nekomplikovanom tehotenstve nie je dôvod, aby ste si ho nedopriali.

A ako je to s korenenými a inými jedlami?

Ani v tomto prípade neexistuje žiadny dôkaz, že pikantná strava by nejakým spôsobom ovplyvnila pôrod. Medzi tehotnými ženami sa traduje, že ako „urýchľovače“ jeho spustenia pôsobia najmä rasca, cesnak a chilli. Niektorí ľudia sa domnievajú, že korenené jedlá zvyšujú tvorbu hormónu prostaglandínu, ktorý môže „dať veci do pohybu.“ Vedecky to však nie je nijako podložené. Samozrejme, jesť cesnak či rascu nie je na škodu, no dajte si pozor, aby ste to neprehnali a namiesto vytúženého pôrodu netrpeli akurát tak pálením záhy.

Vyhľadávate hrboľaté cesty?

Jednou z rád ako už konečne bábätko povzbudiť, aby opustilo maternicu, je voziť sa po štrkovej ceste alebo po ceste so spomaľovačmi, na ktorých nás trochu natriasa. Tento spôsob však nie je podľa odborníkov tiež tým pravým orechovým. Aj keď sa ocitnete na hrboľatej ceste a riadne vás „vytrasie,“ drobček v brušku to nepocíti alebo ak, tak iba veľmi mierne. Pred menšími nárazmi je totiž chránený maternicou a okolitou tekutinou. Veľký alebo prudký náraz, to už je niečo iné, ale klasické hrboľaté cesty vám nijako v urýchlení začiatku pôrodu nijako nepomôžu. 


Foto: pixabay.com
Zdroj: babycenter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia