Šesť vecí, ktoré by ste mali vedieť o epidurále

Šesť vecí, ktoré by
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2014-04-10 12:01:43 |

Mnoho tehotných žien sa nevie rozhodnúť, či sa má spoľahnúť na epidurálku alebo nie. Obavy majú najmä z toho, či zaberie a či nemôže uškodiť im alebo bábätku.

Epidurálka je založená na tom, že do bedrovej časti chrbtice sa zavedie špeciálna ihla a cez ňu tenký katéter, ktorým dostáva tehotná žena lokálne anestetikum. Úľava sa dostaví zhruba do 15 až 20 minút.

1. Aký vplyv bude mať epidurálna analegézia na mňa a moje dieťa?

K nevýhodám podania epidurálky možno priradiť predĺženie pôrodu v priemere o 20 minút. Jej následkom vám tiež môže stúpnuť telesná teplota, niekedy až do horúčky. Lekári nedokážu jednoznačne určiť, či je to v konkrétnom prípade výsledok epidurálnej analgézie a netreba sa znepokojovať alebo je vo vašom organizme infekcia, ktorá môže prejsť aj na bábätko. Čo sa týka zdravia dieťatka, vedci nenašli významný rozdiel v Apgar skóre a výsledkoch ďalších odborných testov u detí, ktoré sa narodili mamám s epidurálkou a bez nej.

2. Je podanie epidurálky bolestivé?

Niektoré ženy sa rozhodnú rodiť prirodzene najmä zo strachu zo zavedenia epidurálu. Skúsenosti tých, ktoré sa preň rozhodli, sú však väčšinou také, že to nie je až také nepríjemné. Mnohé sa zľaknú veľkosti ihly, no tá nie je dôležitá. Predtým, ako ju anesteziológ zavedie, totiž použije malé ihly, ktorými oblasť znecitlivie.

3. Je pôrod s epidurálkou úplne bezbolestný?

Žiadny pôrod nie je úplne bezbolestný. Ak by vám epidurálnu analgéziu podali príliš skoro, mohol by sa pôrod zastaviť alebo výrazne spomaliť. Anesteziológ preto čaká na vaše prvé kontrakcie. Tie však obvykle nie sú až také bolestivé, aby ste to nedokázali vydržať. Krčok maternice by mal byť pri zavádzaní „EDA“ otvorený na tri až štyri centimetre. Uľaví sa vám zhruba po 15 - 20 minútach asi na hodinu až hodinu a pol. Keď pocítite bolesti znovu, cez katéter vám bude podaná ďalšia dávka.

4. Čo sa stane, keď počas podávania epidurálky máte kontrakciu?

U niektorých žien prichádzajú kontrakcie rýchlo za sebou, aj v dvojminútových intervaloch, tak nie je možné zaviesť epidurál medzi nimi. Je to však úplne v poriadku. Umiestnenie epidurálnej ihly a katétra nie je extrémne citlivý proces a šikovný anesteziológ to dokáže aj počas toho, keď máte kontrakcie. Nemusíte mať žiadne obavy, sestričky vás budú usmerňovať a navigovať.

5. Môže epidurálka poškodiť miechu?

V diskusiách medzi mamičkami sa táto obava často spomína. Odborníci však tvrdia, že poškodenie miechy možné nie je ani pri zle pichnutej epidurálnej analgézii. Katéter sa totiž zavádza do spodnej časti chrbtice, takže k poškodeniu miechy nemá prísť ako. Môže sa stať, že anesteziológ narazí ihlou do kosti chrbtice, no to vám nijako neuškodí a pravdepodobne to vôbec nezaregistrujete.

6. Môže epidurálka spôsobiť problémy aj po pôrode?

Úplne to vylúčiť nemožno. K nepríjemnostiam, ktoré sa môžu objaviť aj u vás, je dočasná slabosť alebo mravčenie v nohách, bolesti hlavy či problémy pri močení. Sú to však prechodné stavy, ktoré trvajú nanajvýš pár dní. Ak máte s bolesťou hlavy problémy dlhší čas alebo sú neznesiteľné, obráťte sa na lekára. 


Foto: wikimedia commons
Zdroj: crowdignite.momtastic.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia