Spríjemnite si pôrod maličkosťami

Spríjemnite si pôrod maličkosťami
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-02-17 12:01:31 |

Na rovinu – úplne bezbolestný pôrod neexistuje a asi každá mamina, aj viacrodička, má pred ním rešpekt. Skúste si ho aspoň trochu spríjemniť a odbúrať stres.

Väčšina skúsených mamičiek má zvyčajne z pôrodu menší strach ako prvorodičky. Vedia totiž, že aj napriek bolestiam, ktorým sa nikdy nedá úplne vyhnúť, všetko to trápenie stojí za to a keď zbadajú svoje bábätko, naozaj na bolesť zabudnú. Okrem toho už vedia, ktoré maličkosti im pri predchádzajúcom pôrode chýbali alebo, naopak, pomohli a treba si ich vziať so sebou. Aj drobnosti, na prvý pohľad nepodstatné, môžu prispieť k vašej pohode – a to je polovicou úspechu.

Zoberte do pôrodnice blízkeho človeka

Prítomnosť partnera alebo niekoho blízkeho, s kým sa cítite dobre, vám veľmi pomôže. Uvidíte, že čas bude plynúť rýchlejšie a budete sa cítiť omnoho istejšie. Spoločnosť v pôrodnej sále vás rozptýli.

Mnohé maminy hovoria,  že prítomnosť blízkeho človeka im bola príjemná aj preto, lebo mali pri sebe niekoho, po kom mohli aj kričať alebo mu silno stláčať ruku. Niektoré jednoducho potrebujú takéto vyventilovanie a nadávať sestričkám či pôrodníkovi by asi bolo naozaj nevhodné. Blízky človek vás dobre pozná a určite pochopí, ak si potrebujete uľaviť od bolesti a nervozity aj takto. Iné maminy oceňujú prejavy nežnosti, ochotu masírovať ich či racionálne uvažovať, keď ony sú vyčerpané alebo zo stresu neschopné úplne jasne rozmýšľať.

Dobrou voľbou je aj dula, teda špeciálne vyškolená žena, ktorá pomáha budúcim maminám pri pôrode, ale aj počas tehotenstva, šestonedelia či dojčenia. Jej prítomnosť neznamená, že si nemôžete vziať so sebou aj partnera. Pokojne vás môžu podporovať obaja.

Pribaľte si balzam na pery, sprej na zvlhčenie sliznice nosa či papierové vreckovky

Balzam na pery síce nie je tou najpodstatnejšou maličkosťou, ktorú rodiaca žena potrebuje, no ak vám nie sú príjemné vysušené a popraskané pery, urobí výbornú službu. Predýchavaním kontrakcií, vďaka ktorému ich dokážete lepšie zvládať, vysušuje tak pery, ako aj nosovú sliznicu. Služby nosového spreja preto pravdepodobne tiež oceníte. Pre istotu si pribaľte aj papierové vreckovky, neviete kedy ich môžete potrebovať. Dobrým nápadom je aj rozprašovač s vodou, ktorým si môžete „čistiť“ vzduch. Pri dlhšie trvajúcom pôrode vám dobre padne aj masáž v oblasti krížov, ktorá bude príjemnejšia s použitím telového oleja alebo krému. Vhodnejšie sú neparfémované.

Jedlo a pitie vám dovoliť nemusia

V každom prípade si do tašky zbaľte niečo na pitie, ideálne sú neperlivé neochutené minerálky, bylinkové čaje alebo čistá voda. Z jedla vám energiu na pôrod dodá čokoláda, hroznový cukor alebo sušienky. S jedením a pitím však vo väčšine pôrodníc nepochodíte, preto sa snažte dobiť energiou ešte predtým. Dôvodom, pre ktorý nemocničný personál nerád vidí ženy pred pôrodom jesť a piť je ten, že pôrod vždy môže skončiť cisárskym rezom. Ak by ste mali počas zákroku v žalúdku tekutiny alebo jedlo, mohli by sa prípadné zvratky dostať do pľúc a spôsobiť vážne komplikácie. Pred odchodom do pôrodnice je tiež vhodné zjesť iba niečo ľahšie. 

Pôrod spríjemní aj hudba

Pre istotu si so sebou zoberte aj obľúbené CD s hudbou alebo audioknihu. Ak budete pri pôrode počúvať obľúbené tóny alebo niečo z tvorby vášho obľúbeného spisovateľa,  pomôže to. Niektorým maminám je príjemné počúvať rádio, ďalšie ocenia ticho. Niekedy nie je možné pustiť vaše obľúbené CD, lebo rodí viac mamičiek a nie všetky majú rovnaký vkus, za pokus to však stojí. Ideálne je prenosné cédečko alebo malé rádio, ktoré budete počuť iba vy. „Keď som vošla do pôrodnej sály, videla som cez dvere v akejsi miestnosti sestričku popíjajúcu kávu a v zapnutom rádiu boli práve správy. Mala som chuť kričať, aby to vypli a ona aby láskavo nepila kávu, keď ja trpím. Nemala som však chuť dohadovať sa s nimi, tak som to nechala tak. Teraz, rok od pôrodu, mi spomienka na sestru sŕkajúcu kávu a zapnuté rádio pripomínajú ten najkrajší deň v živote a vyvolávajú vo mne nesmiernu pohodu, ktorú som po prvotnom rozčúlení vnímala aj tam,“ hovorí mamička Lenka o zážitku z pôrodnice.

Občas sa ako prostriedky na spríjemnenie pôrodu odporúčajú aj aromaterapia (vonné oleje) či arteterapia (farebné svetlo). Túto pomoc nemožno využiť vo všetkých pôrodniciach, takže ak si chcete pôrod spríjemniť  vôňou alebo by vám pomohlo tlmené svetlo, popýtajte sa personálu, či je možné využiť aj takéto pomôcky.


 

 

 


Foto: flickr.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia