Prítomnosť otca pri pôrode je dôležitá

Prítomnosť otca pri pôrode
Ilustračné foto
2013-12-18 12:01:32 |

Prítomnosť otca pri pôrode je dôležitým stimulom pre budovanie partnerského vzťahu. Okrem toho pomáha budovať intenzívny vzťah medzi otcom a dieťatkom.

Primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v levickej nemocnici Gabriel Mančík budúcim mamičkám odporúča, aby mali pri sebe pri pôrode blízku osobu, keďže tá im môže byť veľkou podporou. V súčasnosti je už účasť otca pri pôrode bežnou záležitosťou. "Tendencia účasti pri pôrode je stále stúpajúca. Manželia alebo partneri prejavujú záujem byť súčasťou takej dôležitej a významnej udalosti, ktorou je narodenie spoločného potomka," hovorí gynekológ a pôrodník.

Negatívne situácie môže priniesť podľa primára to, keď manžel nerešpektuje pokyny zdravotníkov, alebo zasahuje do ich práce. Sú aj prípady, keď mužovi príde zle, a tak je s ním viac starostí, než so samotnou rodičkou, dodáva Mančík.

Z výsledkov štúdií zaoberajúcich sa témou otcov v pôrodnej sále vyplýva, že ženy v prítomnosti partnera prežívajú menší stres, pôrod trvá kratšie a otcovia sú po takomto zážitku viac zaangažovaní na výchove detí. Na druhej strane, ak jer partner v pôrodnej sále vystresovaný, ovplyvňuje to psychiku partnerky a pôrod sa môže aj predĺžiť. Aj to je jedným z dôvodov, prečo by aj muži mali absolvovať prípravu na pôrod. 

Fotogaléria


Foto: profimedia
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia