Týchto 8 vecí o tehotenskej cukrovke by ste mali vedieť

Týchto 8 vecí o
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-06-08 00:36:27 |

Tehotenstvo môže priniesť veľa radosti, ale aj starosti. Ženy často obťažujú nevoľnosti, ktoré vedia poriadne potrápiť. Budúce mamičky ohrozuje aj tehotenská cukrovka.

Ranné či celodenné nevoľnosti, nechutenstvo alebo naopak vlčí hlad a neutíchajúci smäd sú v tehotenstve častým sprievodným javom. Každá rada je zvyčajne márna a problémy zvyknú odznieť samé časom. Môže sa však stať, že vám počas bežnej tehotenskej kontroly gynekológ diagnostikuje gestačný diabetes.

Tehotenská cukrovka sa u budúcej mamičky vyskytne vtedy, keď pankreas nedokáže produkovať dostatok inzulínu na reguláciu cukru v krvi. Ohrozené sú najmä ženy nad 35 rokov, s nadváhou až obezitou, trpiace na vysoký tlak alebo sa u nich vyskytla cukrovka v rodine. Ďalšími faktormi, ktoré môžu spustiť toto ochorenie, sú nevysvetliteľné potraty v minulosti, budúca mamička porodila predtým dieťa nad 4 kilá alebo mala zvýšenú hladinu cukru pri predchádzajúcom tehotenstve. Je veľmi dôležité, aby žena chodila na pravidelné kontroly a lekári mali jej stav pod kontrolou. Ak nie je dobre kontrolovaný, vystavuje seba aj dieťa nebezpečenstvu, pretože prebytok glukózy môže prechádzať placentou a spôsobiť komplikácie, ako je predčasný pôrod, dokonca pôrod mŕtveho dieťaťa.

Čo ste možno nevedeli o tehotenskej cukrovke?

1. Nie každá žena s nadváhou či obezitou ju dostane

Hoci obezita je určite rizikovým faktorom pre rozvoj tehotenskej cukrovky, nie všetky ženy s nadváhou alebo obezitou ju dostanú. Gestačný diabetes má menej spoločného s hmotnosťou a viac súvisí s tým, ako naše telo spracováva glukózu.

2. Možno nebudete potrebovať inzulín

Nie všetky ženy s tehotenskou cukrovkou budú potrebovať inzulín. Veľa budúcich mamičiek dosiahne normálnu hladinu cukru v krvi úpravou stravy a fyzickou aktivitou. Ak aj bude potrebovať inzulín, pôjde o malú dávku. Niektoré ženy môžu užívať perorálne lieky namiesto injekcií s inzulínom.

3. Nebudete musieť porodiť cisárskym rezom

To, že má žena tehotenskú cukrovku, neznamená automaticky, že bude musieť rodiť cisárskym rezom. Aj keď je pravda, že tieto mamičky majú väčšiu pravdepodobnosť, že podstúpia sekciu, práve pre veľkú hmotnosť dieťatka, ktoré by sa mohlo zaseknúť v pôrodných cestách. Ak však navštevujete pravidelne lekára a ten má jeho veľkosť pod kontrolou, je pravdepodobné, že vás nechá porodiť prirodzenou cestou.

4. Tehotenská cukrovka nebude trvať navždy

Hladina glukózy v krvi sa vráti do normálu po pôrode alebo v krátkej dobe po ňom. Je však veľmi pravdepodobné, že sa zopakuje aj pri ďalších tehotenstvách. Ženy trpiace na gestačnú cukrovku sú častejšie ohrozené cukrovkou typu 2 v neskoršom veku života.

5. Je bežnejšia, ako si myslíte

Lekári sa domnievali, že postihuje len 2 až 5 percent všetkých tehotenstiev, ale podľa analýzy Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb z roku 2014 toto číslo dosahuje až 9,2 percenta.

6. Nemusíte nevyhnutne veľa pribrať

Niektoré ženy s tehotenskou cukrovkou priberú viac, ako je vhodné. Preto gynekológovia odporúčajú pacientkám nutričné poradenstvo, aby sa zabránilo nadmernému prírastku telesnej hmotnosti a aby sa optimalizovala kontrola glykémie. Vo všeobecnosti by mali budúce mamičky zaradiť do jedálnička potraviny s nižším glykemickým indexom, čo zníži hladinu glukózy v krvi po jedle.

7. Existujú výhody včasného skríningu

Skríning tehotenskej cukrovky sa zvyčajne robí medzi 24. a 28. týždňom tehotenstva. Avšak ženy s vyšším rizikom vzniku cukrovky môžu tento test podstúpiť skôr. Ide o budúce mamičky, ktoré gestačný diabetes potrápil v predchádzajúcich tehotenstvách alebo trpia nadváhou.

8. Bude to v poriadku

Ak vám bola tehotenská cukrovka diagnostikovaná, je prirodzené, že máte strach. Tehotenská cukrovka vás vystraší, no vedzte, že ak upravíte jedálniček, budete sa viac hýbať, budete pod stálou lekárskou kontrolou, neohrozíte seba ani vaše dieťa a narodí sa zdravé. Pamätajte, nebude to trvať navždy.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Detskej cukrovky pribúda, neprehliadnite príznaky

Železo v tehotenstve znižuje riziko autizmu


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia