Sedem varovných príznakov v tehotenstve

Sedem varovných príznakov v
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2017-02-22 00:13:12 |

Viete, pri ktorých príznakoch v tehotenstve sa určite neoplatí čakať až do naplánovanej návštevy gynekológa, ale treba ho kontaktovať hneď alebo navštíviť pohotovosť?

1. Krvácanie

Krvácanie počas tehotenstva môže signalizovať veľa vecí, od menej závažných až po veľmi vážne. S krvácaním sa v období očakávania stretáva zhruba 20 až 30 percent žien. Niekedy tehuľky trochu špinia alebo slabo krvácajú na začiatku tehotenstva, keď sa uhniezďuje embryo v maternici alebo hocikedy v tehotenstve môže prasknúť krehká cievka v okolí plodového vajíčka. Tieto stavy neznamenajú pre ženu ani bábätko žiadne nebezpečenstvo, no vždy je nutné čo najskôr vyhľadať lekára, lebo sama nedokážete odhadnúť, čo je tou pravou príčinou vo vašom prípade. Slabšie krvácanie alebo špinenie môže mať na svedomí aj vytvorenie krvnej zrazeniny – hematómu medzi placentou a stenou maternice. Ak je malá, stačí pokojový režim, no väčšia môže byť aj príčinou samovoľného potratu.

 Ak je krvácanie silné, cítite podobné bolesti v podbrušku ako pri menštruácii alebo máte kŕče či pocit na omdletie na začiatku tehotenstva, môže to byť známkou mimomaternicového tehotenstva. Silné krvácanie s kŕčmi v prvom alebo na začiatku druhého trimestra môže byť tiež príznakom samovoľného potratu. V treťom trimestri zase môže signalizovať odlúčenie placenty. Všetky tieto stavy sú veľmi vážne, preto nečakajte ani minútu a hneď choďte na pohotovosť.

„Krvácanie je vždy vážne,“ zdôrazňuje zdravotná expertka Donnici Moore. „Akékoľvek krvácanie počas tehotenstva potrebuje okamžitú pozornosť . Nikdy sa nespoliehajte na predpoklad, že nejde o nič vážne,“ upozorňuje tehotné ženy.

2. Ťažká nevoľnosť a zvracanie

Nevoľnosti sú v tehotenstve veľmi bežné a ženy používajú rôzne spôsoby na ich zmiernenie. Niekedy sú však natoľko silné, že je potrebné poradiť sa o možnostiach s lekárom. "Ak nemôžete nič jesť ani piť, riskujete dehydratáciu,“ pripomína gynekológ Peter Bernstein. Zároveň zdôrazňuje, že ak je tehotná žena podvyživená a dehydrovaná, môže vážne poškodiť aj bábätko, ktoré sa v nej vyvíja. Pri vážnych a neutíchajúcich nevoľnostiach si možno budete musieť pár dní poležať v nemocnici na infúziách.

3. Aktivita plodu v brušku výrazne ustala

Čo to môže znamenať, keď sa zrazu bábätko v brušku mrví menej ako doteraz alebo necítite jeho pohyby? Niekedy je to úplne normálne, že bábätko sa prejavuje menej energicky, ale pre istotu skúste zistiť v čom môže byť problém. Bernstein radí, aby ste vypili niečo studené alebo si niečo zahryzli. Potom si v pokoji ľahnite a sledujte, či sa bábätko bude hýbať. Pomôcť môže aj počítanie pohybov. „Neexistuje síce optimálne alebo kritické množstvo pohybov, ale tehotná žena by mala dokázať rozpoznať, či sa dieťatko pohybuje viac alebo menej ako obvykle. Všeobecne by ste mali cítiť 10 alebo viac kopnutí či pohybov počas dvoch hodín. Ak je ich menej, radšej kontaktujte lekára,“ upozorňuje odborná asistentka z texaskej zdravotníckej univerzity Nicole Ruddock. Gynekológ pomocou monitorovacieho zariadenia hneď zistí, či sa bábätko v brušku pohybuje a primerane rastie. Ak si všimnete, že pohyby prestali, nečakajte do nasledujúceho dňa, ale radšej choďte na pohotovosť.

4. Kontrakcie začiatkom tretieho trimestra

Kontrakcie môže byť príznakom predčasného pôrod . „Mnohé mamičky, ktoré čakajú prvé bábätko, nedokážu rozoznať falošné kontrakcie od pravých,“ hovorí Ruddock. Všeobecne ich možno charakterizovať tak, že prídu nečakane, nie sú rytmické a nezvyšujú intenzitu. Ustúpia zvyčajne do hodiny alebo po tom, ako si dáte teplú sprchu. „Ak však pocítite pravidelné kontrakcie každých desať minút, ktoré sú čím ďalej tým intenzívnejšie, ihneď kontaktujte lekára,“ radí Ruddock. Na pôrod môže byť ešte veľmi skoro a lekári v mnohých prípadoch dokážu predčasný pôrod zastaviť.

5. Neočakávané množstvo tekutiny na nohavičkách

V prvom momente si tehuľka obvykle nie je istá, či jej praskla plodová voda alebo ide o únik moču. V pokročilejšom štádiu tehotenstva to nie je až také neobvyklé, lebo zväčšená maternica môže spôsobiť výrazný tlak na močový mechúr. Odtok plodovej vody sa môže prejaviť u niektorej budúcej mamičky ako dramatický príval tekutiny, u inej ako jemný prúd či dokonca môže začať odtekať po kvapkách. „Ak si nie ste istá, či ide o únik moču alebo sa vám skutočne pretrhla membrána, skúste sa vycikať. Ak aj po vyprázdnení močového mechúra cítite tekutinu, je viac ako pravdepodobné, že vám odteká plodová voda,“ hovorí Ruddock. Treba kontaktovať lekára alebo rovno ísť do pôrodnice.

6. Trvalé silné bolesti hlavy, bolesti brucha, poruchy videnia a opuchy v treťom trimestri

Tieto symptómy môžu byť príznakom preklampsie. Je to závažný stav, ktorý sa vyvíja počas tehotenstva a môže mať fatálne následky. Porucha sa vyznačuje vysokým krvným tlakom a prebytkom bielkovín v moči. Prejaví sa zvyčajne po 20. týždni tehotenstva. V každom prípade treba čo najskôr navštíviť lekára, ktorý  vám odmeria krvný tlak a urobí ďalšie vyšetrenia. Včasné zachytenie preklampsie je veľmi dôležité.

7. Príznaky chrípky

Napriek negatívnemu vnímaniu očkovania v súčasnosti sa mnohí odborníci zhodujú, že ženy, ktoré sú tehotné v období chrípok, by sa mali dať zaočkovať. U tehuliek totiž hrozia omnoho vážnejšie komplikácie z chrípky ako u ostatných.  Ak vám je očkovanie proti srsti, urobte maximum pre to, aby ste sa jej vyhli. Nenavštevujte obchodné centrá ani žiadne miesta, na ktorých sa zdržiava množstvo ľudí, nechodievajte do polikliník a iných zdravotníckych zariadení, kde by ste mohli prísť s chrípkou do kontaktu. Ak sa vám to nepodarí a na chrípku ochoriete, v žiadnom prípade nechoďte do čakárne medzi ostatných chorých, ale zavolajte si lekára domov. 

Prečítajte si tiež:

Tieto zmeny na tele môžete čakať po pôrode

"Tehotenská demencia": Naj príbehy budúcich mamičiek

 


Foto: profimedia.sk
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia