V tehotenstve sa neodporúča ani pivo!

V tehotenstve sa neodporúča
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2016-09-24 00:35:47 |

Pitie alkoholu v tehotenstve môže dieťa vážne poškodiť. Na Slovensku sa ročne narodí asi 250 chlapcov a dievčat s fetálnym alkoholovým syndrómom (FAS).

FAS je súbor telesných a mentálnych vývinových chýb plodu. „Mozog dieťatka sa vyvíja po celý čas tehotenstva. Alkohol vie v ktorejkoľvek chvíli jeho vývoj ovplyvniť, poškodiť či dokonca zastaviť," hovorí pediatrička Janka Nosková z Centra diagnostiky, terapie a prevencie FAS pri Katolíckej univerzite v Ružomberku. Konzumácia alkoholu v tehotenstve môže u detí spôsobiť zmeny na tvári, to, že nerastú, ako aj poškodiť mozog i zmysly. „Prejavuje sa to neskôr v ich správaní. Je to celoživotné poškodenie a dá sa mu stopercentne predísť," zdôrazňuje Nosková.

Dieťa je v niektorých obdobiach vývoja na alkohol veľmi citlivé. Vedci preto nevedia určiť, aké najmenšie množstvo alkoholu v tehotenstve je bezpečné. Odporúča sa preto nepiť vôbec, a to ani jedno malé pivo!


Červené víno môže poškodiť vyvíjajúci sa plod


Mnohé deti sa s FAS podľa Noskovej nepodarí diagnostikovať. „Sú väčšinou nepoznané a zaradené pod iné diagnózy ako ADHD, autizmus, mentálna retardácia. Keby sa vedelo o ich presnej diagnóze, prístup k nim by bol efektívnejší," je presvedčená.

Správna diagnóza do piatich rokov života môže takýmto deťom zmeniť život. „Ak majú stanovenú diagnózu aj primeranú terapiu, tak sú z nich šťastné deti, ktoré majú svoje obmedzenia, ale môžu sa zaradiť do spoločnosti," zdôraznila odborníčka.

Diagnóze fetálny alkoholový syndróm sa dá úplne predísť, a to tak že tehotná žena, alebo žena, ktorá plánuje otehotnieť, úplne prestane piť alkohol. "Veľkú zodpovednosť nesie počas tehotenstva práve matka, ktorá môže predchádzať ochoreniam ako FAS tým, že nebude pred ani počas tehotenstva požívať alkohol. Ešte nenarodenému dieťaťu hrozia okrem poškodenia mozgu aj fyzické deformácie. Ešte nenarodené deti sú bezbranné, nemajú šancu ovplyvniť svoj zdravý vývoj," zhrnula Nosková.

Na riziká pitia alkoholu počas tehotenstva upozorňuje opäť aj osvetová kampaň s názvom 9 mesiacov 0 promile. Odštartovala 9. septembra pri príležitosti Medzinárodného dňa povedomia o FAS.

Mohlo by vás tiež zaujať:

6 potravín povinných v tehotenstve

Tehotenstvo: Zoznam stopiek je riadne dlhý


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia