Ste tehotná a bolieva vás hlava? Nepodceňujte to!

Ste tehotná a bolieva
Bolesť hlavy v tehotenstve môže indikovať vážne komplikácie
Zdroj: thinkstock.com
2015-08-25 00:01:00 |

Hľadať odpovede na tehotenské ťažkosti na internete, nie je podľa odborníkov dobrý nápad. Každé tehotenstvo je totiž iné. Ak vás však bolieva hlava, zbystrite pozornosť.

Sedieť celý deň pri počítači a obracať sa s každým príznakom na google vám môže akurát tak narobiť vrásky na čele. Často sa dočítate informácie, ktoré vôbec nie sú pravdivé a výsledkom môže byť to, že dostanete strach pri úplne bežných symptómoch a zanedbáte tie, ktoré sú vážne. Tehotná žena by sa mal podľa odborníkov viac ako na internet spoliehať na vlastnú intuíciu. Krvácanie, intenzívne bolesti v podbrušku alebo časté bolesti hlavy, s ktorými ste sa predtým nestretávali, určite patria do rúk lekárov.

Podľa novej štúdie nedávno publikovanej v on-line v časopise Neurology tehotné ženy podceňujú najčastejšie práve bolesti hlavy. Tie však môžu znamenať, že mama aj bábätko v brušku majú naozaj ťažkosti. „Bolesti hlavy v tehotenstve sú pomerne časté, ale nie je vždy ľahké rozlíšiť medzi opakujúcou sa, už existujúcou migrénou a bolesťami hlavy spôsobenými tehotenskými komplikáciami,“ vysvetľuje vedúci autor štúdie Matthew Robbins.


Bolesti hlavy v tehotenstve: Kedy sú nebezpečné?


Štúdia varuje, že tehotné ženy by mali venovať pozornosť každej bolesti hlavy a ak nejde o jednorazovú záležitosť, mali by o tom informovať lekára. Ak je to naozaj kvalitný odborník, nemávne nad tým rukou a odporučí potrebné vyšetrenia. Jednou z najzávažnejších komplikácií, ktoré môže bolesť hlavy znamenať, je preeklampsia, no sú aj ďalšie ťažkosti, na ktoré bolesť hlavy upozorňuje a ktoré je možné včasnou správnou liečbou prekonať. V tomto prípade podľa Robbinsa platí, že je lepšie urobiť možno z komára somára ako neskôr plakať nad rozliatym mliekom...

Výskumníci študovali lekárske záznamy 140 tehotných žien po dobu piatich rokov. U tých, ktoré bojovali s vyšším krvným tlakom a silnými bolesťami hlavy, bola až 17-krát väčšia pravdepodobnosť, že sa stretnú s vážnymi tehotenskými komplikáciami. Dokonca u žien, ktoré pred tehotenstvom bolesťami hlavy netrpeli vôbec a v tehotenstve sa u nich objavili, bolo riziko komplikácií ešte päťkrát vyššie. 

Mohlo by vás tiež zaujať:

S antidepresívami v tehotenstve opatrne!

Snažíte sa otehotnieť? Máme pre vás zopár tipov!

 

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az, parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia