Zimu s bruchom možno prežiť s úsmevom na perách

Zimu s bruchom možno
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-01-27 00:30:56 |

Prežiť zimu s veľkým bruchom môže vyzerať na prvý pohľad nepohodlne, v skutočnosti sa to dá bez problémov. Treba sa len prispôsobiť situácii.

Byť tehotnou a nosiť pod srdcom bábätko je úžasné v každom ročnom období, no zimné tehotenstvo, keď sa chodníky lesknú ako zrkadlo a človek má problém udržať rovnováhu aj bez bruška, prináša niekoľko špeciálnych výziev. Ako minimalizovať zimné starosti v tehotenstve?

1. Používajte hrubé topánky s gumenou podrážkou, hlbokým dezénom odspodu a bez podpätkov. Žena je krásna nielen vo vysokých topánkach, ale aj v nízkych, ktoré sú najmä v zime aj veľmi praktické. Investovať do stabilných topánok sa oplatí, budete chodiť s väčšou istotou. Treba mať na pamäti, že v tehotenstve sa ťažisko tela mení, preto je voľba pohodlných topánok dobrou voľbou počas každého ročného obdobia.

Ak sa v zime predsa len poškmyknete na ľade, nemusíte hneď panikáriť – bábätko je v maternici dobre chránené a vy tiež inštinktívne pri páde vysuniete ruku na ochranu bruška, takže obvykle sa pri bežnom páde nič nestane. Skontrolujte, či cítite pohyby bábätka. Ak áno, všetko by malo byť v poriadku. Keď ich však necítite, začnete zrazu čo i len mierne krvácať alebo máte zlý pocit, obráťte sa čo najskôr na vášho lekára.

2. Doprajte si pedikúru. Aj keď je pravda, že okrem vás a manžela vám v zime na nohy a nechty na nich veľa ľudí nepozerá, starostlivosť o nohy a chodidlá je výborná pre váš krvný obeh. Plus, trochu rozmaznávania navyše pomôže zvýšiť vašu náladu a zlepšiť vaše pocity z tehotenstva.

3. Pracujte na zozname úloh, ktorý sa vám raz veľmi hodí, čítajte, venujte sa ručným prácam, doprajte si televízor. Je veľmi pravdepodobné, že v zimných mesiacoch trávite vnútri viac času ako inokedy a to je ideálna príležitosť na to, aby ste si svoje nápady a myšlienky usporiadali na papier. Tiež môžete dobehnúť resty v čítaní, konečne sa pohodlne posadiť k televízoru, uštrikovať sveter, vyrobiť si romantickú dózičku servítkovou technikou či vyšiť poťah na vankúšik pre bábätko.  

4. Dbajte na vhodné kúsky vo svojom šatníku. Pri zimnom tehotenstve by vám nemalo chýbať zopár dlhších tričiek a topov, ktoré s istotou prekryjú aj spodnú časť chrbta a bavlnené pančuchy pod nohavice, ktoré udržia vaše telo v teple. Bavlnené materiály sú omnoho lepšie ako syntetické, ktoré nie sú k vysušenej zimnej pokožke príliš láskavé. Tričká a mikiny využijete aj potom, keď už bude bábätko na svete. Nakúpiť množstvo originálnych tehotenských vecí sa nevyplatí. Urobte si radosť zopár kúskami, no zbytočne nepreháňajte.

5. V zime nepotrebujete užívať žiadne extra vitamíny, klasické tehotenské, ktoré vám gynekológ predpíše, úplne stačia. Zvýšiť dávky ovocia a zeleniny však určite nie je na škodu. V tehotenstve je imunita slabšia, takže ľahšie ochoriete. Vyhýbajte sa miestam, na ktorých sa zdržiava množstvo ľudí a nepreťažujte sa. Ak už na vás nejaký ten bacil predsa len zaútočí, poraďte sa s vašim lekárom, ktoré lieky môžete užívať. Vhodné je vyskúšať niečo z rád našich materí, napríklad na zníženie teploty si priložiť na päty rozkrojený zemiak.

Tým, že prietok ciev sa zvyšuje, najmä v okolí nosných dutín, môžete sa napríklad počas prechladnutia cítiť horšie ako keď nie ste tehotná. Aj keď s bežným prechladnutím netreba bežať k lekárovi, ak neprechádza dlhší čas, urobíte lepšie, ak vás uvidí. Kašeľ a zvýšená teplota môžu byť aj príznakom zápalu pľúc, ktorý patrí do rúk odborníkov.

Ak ešte nie ste na materskej, v momente, keď ochoriete, zostaňte doma. Pre slabšiu imunitu sa vám nemusí vyplatiť risknúť to a za každú cenu ísť do práce. Ohrozujete nielen seba, ale aj vyvíjajúci sa plod. Aj kolegovia určite ocenia, keď nebudete po kancelárii roznášať bacily. Okrem toho, keď sa cítite zle, nedokážete podávať taký výkon ako treba a nakoniec sa príliš veká aktivita môže obrátiť proti vám.

6. Pite viac tekutín. Brucho, ktoré sa rozťahuje, môže v zime svrbieť vďaka suchému vzduchu vnútri viac ako inokedy. Používajte aj hydratačné krémy. V zime je hydratácia zvnútra aj zvonku obzvlášť dôležitá.

7. Nakupujte on-line. Ak vám počasie nedovolí vyraziť na obhliadku tovarov v obchodoch, nezúfajte a popozerajte ponuku v on-line obchodoch. Teraz je ten správny čas podrobne si zmapovať situáciu a objednávať s rozvahou.

8. Navarte si dopredu a zmrazte niekoľko porcií jedál, ktoré budete vyťahovať z mrazničky po tom, keď sa bábätko narodí. Uvidíte, ako tento nápad oceníte. Pri drobčekovi často nebudete mať čas ani sa len osprchovať, nieto ešte pripravovať lazane.

9. Relaxujte. Ak máte možnosť, doprajte si zopár dní oddychu v príjemnom prostredí, odkiaľ sa budete cez okno pozerať na zasneženú krajinu, poprechádzate sa po zdravom vzduchu a naberiete silu na blížiaci sa pôrod a prvé mesiace s bábätkom. 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia