Ďalší dôvod, aby ste v tehotenstve odhodili cigarety

Ďalší dôvod, aby ste
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2014-10-24 00:01:18 |

Fajčenie v tehotenstve má na svedomí potraty, nízku pôrodnú hmotnosť a tiež je pravdepodobné, že dieťa fajčiarky bude mať problémy so správaním a častejšie infekcie dýchacích ciest.

Vedci z Miriam Hospital v Providence v USA našli ďalší dôvod pre to, aby si budúce mamičky fajčenie rozmysleli. Podľa nedávno zverejnenej štúdie v časopise Psychoneuroendocrinology, môže tento zlozvyk v tehotenstve znížiť stresovú reakciu u dieťatka. Deje sa to tak, že príde k zmene DNA pre gén riadiaci priechod stresových hormónov z matky na dieťa a tým sa uňho znížia hladiny stresových hormónov. Možno to vyzerá na prvý pohľad ako dobrá vec, no v skutočnosti to tak nie je. Menej stresových hormónov neznamená menej stresu alebo lepšiu odolnosť voči nemu. Naopak, pre bábätko je to nebezpečné.

„Naše výsledky naznačujú, že títo novorodenci nedokážu dať adekvátnu hormonálnu odpoveď na každodenné stresory. Ich organizmy na ne jednoducho nie sú pripravené,“ hovorí vedúca výskumníčka Laura z Centra pre behaviorálne a preventívne lekárstvo na Miriam Hospital. „Obzvlášť škodlivé to môže byť u tých detí, ktorých mamy nemajú rodičovské zručnosti a teda sa prirodzene stretávajú s každodenným stresom častejšie ako potomkovia mám, ktoré už majú nejaké tie skúsenosti s deťmi za sebou,“ dodáva.

V štúdii sa zamerali na 100 novorodencov s tým, že sledovali ich mamy počas tehotenstva cez pôrod až do konca prvého mesiaca života dieťaťa. Odborníci testovali u bábätiek úroveň hladiny kortizolu (tzv. stresového hormónu) a zistili, že zmeny v géne prechádzajúcom z mamy na dieťa boli v dôsledku fajčenia negatívne ovplyvnené.  Najnebezpečnejšie je fajčenie v prvom trimestri, keď sa plod zahniezďuje a vyvíjajú sa všetky dôležité orgány. Rovnako nebezpečné je vdychovanie cigaretového dymu v treťom trimestri.

A aký vyplýva z toho záver? Ak ste tuhá fajčiarka a nedokážete s týmto neduhom skoncovať, urobte tak aspoň počas tehotenstva alebo počet cigariet obmedzte na minimum. Urobíte tak niečo nielen pre svoje zdravie, ale najmä pre zdravie dieťatka. Ohrozovať ho svojimi zlozvykmi je veľmi nezodpovedné a „nemamičkovské.“


Foto: thinkstock.com
Zdroj: parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia