Čoraz viac mám odovzdáva deťom cukrovku

Čoraz viac mám odovzdáva
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-08-30 12:01:46 |

U ratolestí žien, ktoré v tehotenstve prekonali gestačný diabetes mellitus, teda tehotenskú cukrovku, je šesťkrát vyššia pravdepodobnosť, že sa u nich ešte v detstve rozvinie cukrovka.

Odborníci konštatujú, že gestačný diabetes je celosvetovo na vzostupe. Za hlavné príčiny vo všeobecnosti označujú obezitu tehotných a málo fyzického pohybu. Rizikovou skupinou sú aj staršie tehotné ženy. Výsledky štúdií varujú – výrazne pribúda detí s cukrovkou, ktorých mamy prekonali gestačný diabetes počas tehotenstva. Experti tvrdia, že v budúcnosti sa bude s cukrovkou stretávať čoraz viac detí a veľkú časť z nich budú tvoriť práve tie, ktoré jej boli vystavené už v maternici.

Nejde len o dávno známy fakt, že deti, ktorých maminy prekonali gestačný diabetes, majú v ranom detstve problémy s vyrovnávaním hladiny cukru v krvi, ale o to, že je u nich väčšieho riziko rozvoja diabetu 2. typu. Tieto ratolesti totiž majú zníženú funkciu beta – buniek, ktoré produkujú inzulín, ako aj nižšiu citlivosť na inzulín.

Schudnite a veľa cvičte, radia experti

Jediné, čo môžu budúce maminy urobiť, je viesť zdravý životný štýl, cvičiť a zdravo sa stravovať. Prieskumy ukazujú, že mnohé majú nedostatok fyzickej aktivity, aj keď ony samotné to tak nevnímajú. Niekedy však, bohužiaľ, rozvoj tehotenskej cukrovky nedokáže tehotná žena nijako ovplyvniť. Rozvinie sa aj bez známych rizikových faktorov, medzi ktoré okrem obezity a nedostatku pohybu patrí napríklad tiež nadmerný objem plodovej vody, predchádzajúci pôrod bábätka nad štyri kilogramy, predchádzajúci pôrod mŕtveho dieťatka či znížená glukózová tolerancia už pred otehotnením. Mamy, ktoré už jedno dieťa porodili a trpeli gestačným diabetom, sa s ním tiež často stretnú aj pri ďalších tehotenstvách.

Ako sa žije s cukrovkou?

Diabetes mellitus, ktorým v krajinách Európskej únie trpí asi 10 percent populácie, je hlavnou príčinou slepoty, zlyhania obličiek a amputácií nôh. Cukrovkári sa častejšie ako zdraví ľudia stretávajú tiež so srdcovo-cievnymi ochoreniami. Ak je diabetes dostatočne kontrolovaný a liečený, pacient s istými obmedzeniami môže žiť plnohodnotný život, no ak sa liečba zanedbá, skráti si ho o 15 až 20 rokov. V každom prípade, lepšie ako liečiť je cukrovke predchádzať aspoň do tej miery, do akej to môžeme svojim životným štýlom a návykmi ovplyvniť.


Foto: thinstock.cz
Zdroj: dailymail.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia